Otkrijte svoj tip kože prema ayurvedi i naučite je njegovati na holistički način

Indijski rituali njege

by | 25 kolovoza, 2023
ajurvedska njega kože

Poznavanje vaše doše (doshe) može vam otkriti koja prehrana i kakav stil života vam najbolje odgovaraju te čega biste se trebate kloniti da biste izbjegli neravnotežu koja može uzrokovati pojavu akni ili suhoću kože.

Prema ayurvedi, neravnoteža doša na koži može se pokazati u obliku osipa, suhoće, ekcema, pigmentacijskih mrlja i drugih nepravilnosti te preuranjenog starenja. Iako je svaka osoba jedinstvena te ne postoji vrsta prehrane ili stil života koji odgovara svima, svi imamo određenu kombinaciju doša, od kojih su jedna ili dvije dominantnije, a cilj je da one budu u balansu.

U knjizi The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies, ayurvedski liječnik Vasant Lad predlaže kako doše održati u balansu na prirodan način da bi koža uvijek bila zdrava i lijepa.

Pročitajte: Istražujemo zašto je retinol došao na zao glas i kako se ograničava proizvodnja krema s ovim eliksirom mladosti

Ako pripadate Vata doši, vaša koža je…

Osobe s izražajnijom Vata došom najčešće imaju sužene pore te neelastičnu i suhu kožu koja zbog toga prije dobiva bore i djeluje starije. Na ovaj tip kože snažno utječe stres, brige i druge negativne emocije koje kao da iz nje izvlače vlagu, pa se neravnoteža Vate očituje blažim upalnim reakcijama te suhom i ispucanom kožom.

Kako njegovati Vata kožu

Ako pripadate ovom tipu doše, najnužnije je da ste hidrirani iznutra i izvana. Zato pijte dosta vode, koristite uljne pripravke i svakodnevno se masirajte toplim sezamovim uljem koje hidrira kožu i umiruje um.

ajurvedska njega kože

Ako pripadate Pitta doši, vaša koža je…

Koža osoba s dominantnijom Pitta došom crvenkaste je ili ružičaste boje, meka i topla. Osjetljiva je na UV zračenja i brzo izgori na suncu pa izbjegavajte pretjerano sunčanje i solarije jer time samo pojačavate višak Pitte u organizmu, tj. vrućinu i crvenilo.

Kako njegovati Pitta kožu

Važno je i da se uvijek mažete odgovarajućim zaštitnim faktorom. Disbalans Pitte na koži očituje se različitim upalnim procesima, osipom, iritacijama, rozacejom ili aknama. Da biste povratili ravnotežu, nemojte koristiti proizvode sa štetnim kemikalijama. Radije se odlučite za prirodnu kozmetiku sa sastojcima koji hlade kožu (recimo krastavac) i nježno je hidriraju (ružina vodica, kamilica, aloja).

ajurvedska njega kože

Ako pripadate Kapha doši, vaša koža je…

Dominaciju Kapha doše karakterizira masnija i deblja koža s većim i proširenim porama. Ovaj tip kože može dugo odolijevati znakovima starenja, ali samo ako je znate prikladno njegovati.

Kako njegovati Kapha kožu

Kad je u savršenom balansu, vaša koža je glatka, čvrsta i optimalno vlažna. Međutim, kad je u neravnoteži, sklona je snažnijim upalnim reakcijama nego kod Pitta tipa, primjerice bolnim i cističnim aknama. Da biste to izbjegli, najnužnije je eliminirati toksine iz prehrane (izbjegavati tvornički prerađenu hranu koja obiluje aditivima) te po potrebi provoditi detoksikacijske programe i piti čajeve od koromača, korijandra ili kurkume jer stimuliraju probavu i čiste kožu.

Pročitajte: Preplanuli ten skriva oštećenja: prevenirajte bore, dehidraciju i mrljice u 5 koraka

Foto: YakobchukOlena via iStock/Getty Images Plus