Zašto vam akne izbijaju uvijek na istome mjestu?

Mjesto upale nije slučajnost

by | 8 studenoga, 2022
Zašto vam akne uvijek izbiju na istom mjestu

Imate akne? Prije nego što lice namažete losionom za aknastu i masnu kožu, morate znati da se neki prištići ne mogu ukloniti samo kemijskim pilingom ili tretmanom za akne. Ovi proizvodi pomažu smanjiti pojavu akni na lokalnoj razini, ali nisu svi prištići posljedica masne kože i začepljenih pora.

Akne na određenim područjima lica mogu ukazivati na probleme sa zdravljem ili načinom života koji će nestati tek kada riješite izvorni problem. Takozvano mapiranje lica, holistički je pristup problemu koji svoje korijene vuče iz tradicionalne kineske medicine. Iako se razvijala prije tisuće godina, mnogi se dermatolozi još uvijek oslanjaju na nju kod preporučivanja najboljeg tretmana za akne.

Ako smatrate da se vaše akne uvijek pojavljuju na istome mjestu, njujorška dermatologinja Claire Chang je za Real Simple sastavila vodič za akne koji spaja istočnjačku medicinu sa suvremenom dermatološkom praksom.

Zašto vam akne izbijaju uvijek na istome mjestu?

Čelo

“U kineskoj medicini, čelo je povezano s probavnim sustavom”, kaže dermatologinja Claire Chang. “Upalni procesi u području čela predstavljaju neravnotežu u probavi, poput loše prehrane, nepravilne probave ili sindroma iritabilnog crijeva.”

Ne sumnjate li u zdravlje vaše probave, imate li šiške ili prirodno masnu kosu, možda biste trebali izbjegavati “teška“ ulja za kosu i češće prati kosu. Prema dr. Chang, prljava kosa može pojačati znojenje i lučenje sebuma koji začepljuje pore i pogoršava izbijanje akni. Nošenje kapa ili šešira također mogu biti krivac većem broju bakterija na tom području.

Sljepoočnice

Prema drevnoj kineskoj medicini, sljepoočnice odgovaraju bubrezima i mjehuru. Infekcije ili upale u tim organima mogu se zrcaliti kao akne, pa biste trebali pripaziti na prekomjernu konzumaciju alkohola, prerađene i masne hranu.

Pročitajte: Vjerujemo da ne želite bore, mrljice i akne, ali odabirom ove hrane svakodnevno pridonosite tome

Obrazi

Prištići na jagodicama povezani su s dišnim sustavom, pa ako često šetate ili vozite bicikl po gradskim prometnicama, trebali biste posvetiti veću pažnju dubinskom čišćenju lica na kraju dana. Osim toga, dr. Chang napominje da biste također trebali pogledati moguće okidače u vašem domu, uključujući nečiste jastučnice, posteljinu, maske za mobitele, prljave make-up kistove. Puno stvari dolazi u dodir s vašim obrazima svaki dan, tako da čišćenje predmeta oko vas može pomoći u smanjenju pojave novih prištića.

Nos

Na nosu se nalazi više lojnih žlijezda nego na ostatku lica, što ovo područje čini najsklonijim prištićima. U kineskom mapiranju lica, akne na nosu se povezuju s jetrom i bubrezima, pa možda vrijedi provjeriti sa svojim liječnikom imate li visoki krvni tlak ili poremećaj funkcije jetre. Ako sumnjate da je to slučaj, pokušajte smanjiti konzumaciju alkohol i pretjerano začinjenih jela.

Brada i čeljust

Akne na bradi i uz liniju čeljusti ukazuju na hormonsku neravnotežu. Prema dr. Changu, “hormonske se akne često pojavljuju ciklički“, pa se situacija pogoršava ovisno o menstrualnom ciklusu ili menopauzi zbog povećane razine androgenih hormona u odnosu na estrogen. Višak androgena potiče više proizvodnje masnoće u koži, što dovodi do začepljenih pora i izbijanja akni.

Kako biste ublažili hormonalni disbalans, potrudite se držati rutine kad je u pitanju spavanje i zdrava prehrana. Ako i dalje imate akne na bradi, možda biste se trebali posavjetovati sa svojim dermatologom i ginekologom.

Pročitajte: Sumnjate na intoleranciju na gluten? Ova dva simptoma na licu će vam to potvrditi

Foto: Getty Images