Kozmetičarka preporučuje tretmane na koje biste trebali ići ako imate akne

by | 31 svibnja, 2021
kozmetički tretman akne

Ovisno o stanju, tipu i dijagnozi kože, možemo ili ne možemo probati neke od trenutno najpopularnijih kozmetičkih tretmana.

Svaki tretman nije dobar za svako stanje kože, no postoje i oni tretmani od kojih će vaša koža itekako imati beneficija. Primjerice, za akne koje su jedna od najčešćih kožnih bolesti, postoji nekolicina tretmana koji će vam pomoći da ih dovedete pod kontrolu. Akne u tinejdžerskoj dobi i akne u odrasloj dobi ne tretiraju se jednako stoga je vrlo važno obratiti se stručnjaku kako bi izabrali najbolje za sebe. Akne nisu stanje koje se rješava preko noći i jednim tretmanom već kombinacijom različitih metoda te odgavarajućom kućnom njegom. Također je vrlo važno još jednom napomenuti da nije svaka akna ili “prištić” za istiskivanje, pa ih je najbolje prepustiti stručnjacima.

S obzirom na to da postoje različiti stupnjevi akni, tretmani se biraju prema stupnju upale, a za najteži oblik akni potrebno je potražiti i liječničku pomoć. Silvija Gmaz, majstorica kozmetičarka, otkrila nam je sve o onim nužnim tretmanima za određene oblike akni i onima koje bi svakako trebali izbjegavati ako bolujete od istih.

Tretmani na koje bi trebali ići ako imate akne

MEHANIČKO ČIŠĆENJE LICA

Prvi i osnovni tretman koji bi trebalo raditi pri pojavi prvih mitesera i akni bez obzira na dob je tretman mehaničkog čišćenja lica. To je prvenstveno higijenski tretman i preporuka kako bi koža ostala zdravog i lijepog izgleda, a pore čiste. Koža koja je oslobođena sloja keratiniziranog površinskog sloja bolje apsorbira aktivne sastojke iz preparata za kućnu njegu, a time pojačava njihovo djelovanje. Redovitim čišćenjem lica jednom mjesečno u kozmetičkom salonu može se postići smanjenje količine sebuma u žlijezdama lojnicama, a redovitim pilingom uklanjaju se površinske stanice kože koje keratiniziraju i postaju ljepljive, te umjesto da se normalno ljušte, nakupljaju se na površini kože te uzrokuju začepljenje folikula te nastanak otvorenih i zatvorenih komedona.

Tek kad je koža oslobođena komedona smanjuje se i pojava upalnih akni te se koža može tretirati specijalnim tretmanima koji će djelovati na reguliranje rada lojnih žlijezda, djelovati protuupalno i komedolitički te održavati zdravi mikrobiom kože.

KEMIJSKI PILING

Jedan od najčešćih tretmana koji radimo u salonu za tretiranje akni su kemijski pilinzi. Postoji više vrsta kemijskih pilinga s različitom jačinom i dubinom djelovanja te za tretiranje akni koristimo površinske i srednje duboke kemijske pilinge. Vrstu kemijskog pilinga biramo prema stupnju akni, a najčešće se koristi salicilna, mandelična, glikolna i azelaična kiselina.

Kemijski piling salicilnom kiselinom je pripremni tretman sa snažnim komedolitičkim , keratolitičkim i protuupalnim djelovanjem ,dubinski čisti začepljene pore, kontrolira rad lojnih žlijezda, smanjuje veličinu pora te ima snažna antibakterijska svojstva. Tretman salicilnom kiselinom smije se raditi osobama starijim od 12 godina.

Mandelična kiselina odlična je za tretiranje najosjetljivije kože s aknama, djeluje protuupalno, smanjuje rad lojnih žlijezda, čisti pore a zbog velike molekularne mase ima progresivno djelovanje tijekom vremena te je kemijski piling koji se može raditi tijekom cijele godine jer nije fotosenzibilna. Zbog tog svojstva moguće je tretiranje akni i tijekom ljetnih mjeseci uz obavezno pridržavanje danih uputa te svakodnevno nanošenje preparata s visokim zaštitnim faktorom. Glikolna kiselina je kemijski piling koji zbog male veličine molekule vrlo brzo prodire do dermisa te djeluje na duboke akne, a ujedno ima jako keratolitičko djelovanje na površinski sloj kože te potiče jako ljuštenje kože. Glikolna kiselina poveća stupanj vlažnosti i jača prirodnu zaštitnu funkciju kože i najčešće ju koristimo kod deblje, masne kože s proširenim i začepljenim porama.

Akne su osim hormonalnog disbalansa, stresa, nepravilne prehrane i genetske predispozicije vrlo često uzrokovane neadekvatnom kućnom njegom te korištenjem izrazito agresivnih, isušujućih sastojaka te sastojaka koji narušavaju prirodni mikrobiom kože. Uslijed toga smanjuje se barijerna zaštitna uloga kože, dolazi do porasta broja bakterija a vrlo često se razmnožava parazit demodex folliculorum te razne vrste gljivica na površini kože. Kemijski piling kojim možemo stanje dovesti u normalu je kombinacija azelaične i salicilne kiseline koji će svojim protugljivičnim i antibakterijskim djelovanjem smanjiti broj bakterija i gljivica na koži.

tretmani za akne

PHYTOPILING

Phytopiling je još jedan učinkovit tretman koji radimo kod tretiranja akni te spada u srednje duboki piling. Tretman je baziran na sinergijskom protuupalnom djelovanju aktivnih sastojaka iz slatkovodnih spužvi Spongilla lacustris, Spongilla fragilis i Ephydatia fluviatilis, biljkama koje su pronađene u jezerima Rusije i Kanade te kombinacijom AHA kiselina – glikolnom i mliječnom kiselinom. Ovim tretmanom postižemo intenzivnu hiperemiju (crvenilo ) kože te eksfolijaciju, tj. ljuštenje gornjih slojeva kože. Tretman osim protuupalnog i antibakterijskog djelovanja tretira i ožiljke od akni, postupalne hiperpigmentacije, diskromije i ostale nepravilnosti kože. Tri dana nakon tretmana smiruje se crvenilo te započinje faza ljuštenja. Vrlo je važna stalna njega nakon tretmana striktno određenim protokolom te je važno zaštititi kožu od sunca visokim zaštitnim faktorom 50+ te je potrebno suzdržati se od tjelesnih aktivnosti poput tjelovježbe, plivanja u bazenu, saune i sl. Koža nakon procesa ljuštenja dobiva zdraviji i sjajniji izgled, postupno se regulira lučenje lojnih žlijezda i reducira se nastanak novih akni. Ovaj tretman se ne radi u ljetnim mjesecima.

Tretmani kemijskim pilinzima i phytopiling mogu se raditi u kurama te se preporučuje napraviti 3-6 uzastopnih tretmana u razmacima od 14-30 dana.

Koje tretmane ne raditi ako bolujete od akni?

Koža sklona aknama vrlo je osjetljiva te često reagira na promjenu temperature, izlaganje suncu, solariju i sl. Osobama s aktivnim aknama ne smiju ići u solarij zbog mogućnosti nastanka postupalnih hiperpigmentacija, a također se ne preporučuje odlazak u saunu zbog mogućnosti dodatnog aktiviranja lučenja žlijezda lojnica i znojnica te posljedično pogoršanja stanja. Stimulirajući tretmani koji potiču zagrijavanje dubljih slojeva kože poput radiofrekvencije ne preporučuju se raditi sve dok su akne aktivne.

Također se kod aktivnih akni ne rade tretmani mikrodermoabrazije, microneedling, masaža lica i slični tretmani zbog mogućnosti širenja upale i infekcije kože.

Foto: Lacheev, DuxX/iStock via Getty Images Plus