Vjerujemo da ne želite bore, mrljice i akne, ali odabirom ove hrane svakodnevno pridonosite tome

Beauty prehrana

by | 19 srpnja, 2022
hrana koja loše utječe na kožu

“Ono si što jedeš.” Vjerojatno ste već čuli jednu od ovih inačica izreke koja govori da se na koži zrcali stanje vašeg probavnog sustava. Za optimalno zdravlje kože, probavni trakt zahtijeva kombinaciju vode, hranjivih tvari i korisnih bakterija, što znači da loša prehrana, kao i oslabljena ili neuravnotežena crijevna flora na koži ostavlja signale u obliku akni, hiperpigmentacije, suhoće, bora, ekcema…

Trebate li dokaz da se ono što jedete uistinu ogleda na vašem licu, prikupili su ga britanski istraživači sa Sveučilišta St. Andrews. Istraživanje je provedeno na 35 volontera u dobi od 18 do 25 godina. Tijekom šest tjedana posebnim kamerama pratili su izgled kože i boju puti ispitanika. Znanstvenici su utvrdili da su oni koji su konzumirali četiri porcije voća i povrća na dan izgledali zdravije i privlačnije.

Iskoriste sezonsku ponudu jer tržnice bujaju šarenim voćem i povrćem pa obogatite jelovnik antioksidansima koji usporavaju starenje, a u širokom luku izbjegavajte sljedeće sastojke i namirnice.

Najgore namirnice i hrana za kožu

Šećer i rafinirani ugljikohidrati

Šećeri, kao i namirnice visokog glikemijskog indeksa te rafinirana hrana koje obiluju tzv. “superbrzim” škrobom u organizmu se brzo razgrađuju u jednostavne šećere uzrokujući nastanak bora i opuštanje kože.

Molekule šećera vežu se na elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju učinkovitost elastina i kolagena te ubrzavaju njihovo propadanje. Zbog toga je koža slatkoljubaca opuštena i tanka, a bore i linije vidljivije.

Previše šećera može utjecati i na distribuciju masnoća, pa možete imati mršaviji i ispijeniji izgled lica jer potkožno tkivo gubi masnoću koja je odgovorana za volumen kože. Slatka hrana može pogoršati i razvoj akni zato što remeti delikatnu ravnotežu dobrih bakterija u crijevima.

loša hrana za kožu

Mlijeko i mliječni proizvodi

Nepodnošenje laktoze u mlijeku i mliječnim proizvodima može se razviti kasnije tijekom života. Na licu se očituje kroz niz problema kao što su: podbulost, natečeni kapci, vrećasti i tamni podočnjaci i akne oko brade, o čemu smo detaljnije pisali ovdje.

Gluten

Gluten, koji najčešće konzumiramo u namirnicama od pšenice, ječma i raži (u pekarskim proizvodima ali i u rafiniranoj hrani), može povećati upalne reakcije organizma zbog čega lice može izgledati natečeno. Taj protein također utječe na pigmentacijske enzime koji su zaduženi za proizvodnju pigmentacije zbog čega nastaju hiperpigmentacijske mrljice i akne, najčešće oko brade. Što još možete primijetiti na licu, ako ste osjetljivi na gluten, pročitajte ovdje.

Alkohol

Znamo da je sezona odmora, ali alkohol konzumirajte u što manjoj mjeri. On uzrokuje dehidraciju kožu, odnosno produbljivanje linija i bora te crpi blagotvorne vitamine što može biti razlog sivom tenu bez sjaja. Alkoholna pića obiluju i šećerima koji uništavaju kolagen, vitalan za elastičnost kože. Također, usporavaju aktivnost protuupalnih enzima u crijevima, pa par čaša vina može rezultirati i crvenilom kože.

Pročitajte: Glavni znakovi koji sigurno ukazuju na to da ste alergični na alkohol

 

Foto:  undrey, Martin Barraud/iStock/Getty Images Plus