Sumnjate na intoleranciju na gluten? Ova dva simptoma na licu će vam to potvrditi

Ono smo što jedemo

by | 3 lipnja, 2022

Ono što jedemo utječe na cijelo naše tijelo na pozitivan i negativan način. Znamo da ćemo se osjećati dobro ako jedemo zdravu hranu koja uključuje zeleno lisnato povrće i voće bogato antioksidansima. S druge strane, znamo i da ćemo se osjećati loše ako pojedemo cijelu kutiju čokoladnih keksa.

Konzumacija specifičnih namirnica poput šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, glutena i alkohola uvelike utječe na naše lice, otkrila je dr. Nigma Talib, kanadska naturopatska liječnica koja se fokusira na holističko liječenje problema kože.

Pojašnjava da zbog onoga što unosimo u svoje tijelo patimo od uobičajenih problema s kožom poput akni, tamnih podočnjaka  i crvenila. Već smo pisali o tome kako mlijeko i mliječni proizvodi mogu utjecati na vašu kožu, a konzumacija glutena, kako ističe liječnica, može imati sličan neželjeni učinak. Ne govorimo samo o nadutosti.

Jeste li osjetljivi na gluten?

Ono što jedemo može ozbiljno utjecati na našu kožu. Od tamnih mrlja do pogoršanja trenutačnih stanja kože, a utjecaj glutena na kožu nije zanemariv.

No, što je zapravo gluten? Gluten je protein koji se nalazi u pšenici – tako da su pizza, krafne, tjestenina, kruh i kolači zabranjena zona ako ste na njega osjetljivi ili intolerantni. Kad identificirate tzv. “glutensko“ lice, dr. Talib ističe dva glavna simptoma na koje trebate obratiti pažnju. To su: natečeni crveni obrazi te tamne pigmentacijske mrlje ili prištići oko brade.

“Gluten može biti krivac za upale, prerano starenje, suhu kožu, pa čak može pogoršati postojeće akne. Gluten također uzrokuje povećanje upalnih reakcija u vašem tijelu, što dovodi do nadutosti ili crvenila kože. Ako vaš imunološki sustav reagira na gluten, vaša se reproduktivna ravnoteža mijenja, što može rezultirati hormonalnim aknama na području brade“, zaključuje naturopatska liječnica.

Pročitajte: Govori li vam vaše lice da ste intolerantni na mlijeko i mliječne proizvode?

Foto: Pexels/Cottonbro