Govori li vam vaše lice da ste intolerantni na mlijeko i mliječne proizvode?

Upoznajte mapiranje lica

by | 18 svibnja, 2022
intolerancija na mlijeko

Ako uđete u njezinu kliniku, ona će samo iz pogleda na vaše lice znati što ste jeli dan prije. Riječ je o Nigmi Talib, kanadskoj naturopatskoj liječnici s kalifornijskom adresom kod koje redovne termine imaju i najslavnije holivudske glumice. Iako je zbog poznatih klijentica, poput Penélope Cruz i Sienne Miller već popularna u Americi, izdanjem prvijenca Reverse The Signs Of Ageing, a zatim, prošle godine, Younger Skin Starts in the Gut, dr. Talib prepoznata je diljem svijeta po svojoj metodi mapiranja lica.

Ova holistička metoda, bazirana na kineskoj i ayurvedskoj medicini, otkriva stari li naša koža ubrzano te da li imamo određene probleme s kožom zato što jedemo previše šećera, mliječnih proizvoda, glutena ili pak zato što prečesto uživamo u alkoholu. Dr. Talib to naziva tzv. probavnim starenjem, pojašnjavajući da se na koži očituje koliko uspješno naša crijeva probavljaju hranu koju najčešće jedemo.

“Namirnica na koju je naš organizam osjetljiv može napraviti štetu ako ju konzumiramo u prevelikim količinama. Znaci kojima se to manifestira na koži su vrlo očiti i predvidljivi, i to toliko da nakon godina iskustva samo iz pogleda na nečije lice mogu zaključiti koju hranu osoba previše konzumira”, napisala je vodeća naturopatkinja.

Jeste li intolerantni na laktozu?

Ako se ujutro budite s natečenim kapcima (a večer prije niste jeli preslani ili začinjeni obrok), vrećastim i tamnim podočnjacima, ili je vaše lice podbuhlo, te ako po cijelom licu, a posebice oko brade, imate sitne bijele prištiće ili akne, lako je moguće da krivac nije vaš kozmetički režim već ono što jedete. Moguće je da ste (pre)osjetljivi na mlijeko i mliječne proizvode.

Krivac za intoleranciju je najvjerojatnije laktoza na koju je sve više odraslih osoba osjetljivo jer se tijekom života prirodno smanjuje broj enzima koji pomažu pri razgradnji ovog mliječnog šećera. Uz laktozu, mlijeko i mliječni proizvodi mogu sadržavati i hormone i kemikalije, od kojih su neki prirodni ali veliki dio čine antibiotici, anti-fungicidi, hormoni rasta i sl. Takve supstancije, također, mogu poremetiti balans hormona (posebno estrogena i progesterona) uzrokujući povećanu proizvodnju sebuma i začepljenje pora, a time i nastanak akni. Najkritičnije je područje oko brade jer je, prema metodi mapiranja lica, povezano s reproduktivnim organima.

Sumnjate li da vaši podočnjaci, podbuhlost ili akne imaju veze s vašom trećom cafe latte ili burekom nakon posla, napravite eksperiment. Pokušajte najmanje na tri tjedna iz prehrane eliminirati mlijeko i sve mliječne proizvode. Dr. Talib savjetuje da tijekom tog razdoblja uzimate ulje noćurka zbog njegovog snažnog protuupalnog djelovanja te obogatite jelovnik namirnicama bogatim vitaminima A i E koji su dobri za obnovu kože, ali i crijeva.

Pročitajte: “Rewilding skin” – novi skincare trend koji bi vas mogao zanimati

 

Foto: cottonbro/Pexels