Evo kako možete riješiti najčešće probleme s kožom u trudnoći

by | 11 veljače, 2020

Hormonalne promjene u trudnoći mogu utjecati na izgled kože trudnica. Kod nekih su problemi s kožom minimalni, dok su kod drugih ozbiljniji pa se ne može dati svima isti savjet u vezi s njegom, kako piše Huff Post.

Dermatolozi ističu da su neki problemi s kožom, kao što su hormonalne akne i melasma, uobičajene u trudnoći, dok je moguća i pojava psorijaze. Osim toga, može doći i do pojave istaknutih vena i strija pa je zbog toga važno obratiti se liječniku na vrijeme.

Ovo su četiri najčešća problema trudnica u vezi s njegom kože.

1. Izrazita suhoća

Voda je vrlo važna za mnoge procese koji se odvijaju u vašem tijelu tijekom trudnoće, kao što su formiranje posteljice i održavanje plodne vode. Kako u vama raste još jedno biće, jako je teško osigurati dovoljno vode cijelom organizmu pa vaša koža ispašta.

Dermatolozi savjetuju da ovaj problem pokušate riješiti hidratantnim kremama, a ne losionima, jer oni nisu toliko djelotvorni. Kremu trebate koristiti odmah nakon tuširanja i umivanja, kad vam je koža svježa. Događa se da trudnice jako svrbi trbuh zbog istezanja kože u tom predjelu pa bi trebalo koristiti kreme koje su napravljene da spriječe strije i ekceme.

2. Melazma

Mnoge trudnice imaju problem s melazmom, tamnim mrljama na koži. Za ovo stanje nema lijeka, nego se te mrlje najčešće povuku nakon porođaja. Lijekovi koji se propisuju za izbjeljivanje mrlja nisu dobri za trudnice pa ih treba izbjegavati.

Ipak, melazma se može ublažiti i može se spriječiti njezino širenje uporabom kreme za sunčanje s cinkovim oksidom i titanijevim dioksidom. Osim toga, trebate izbjegavati toplinu jer ona potiče razvoj melazme.

3. Hormonalne akne

Mnogi sastojci koji se nalaze u proizvodima za liječenje akni, kao što su salicilna kiselina, benzoil peroksid i retinol, nisu poželjni u trudnoći. Srećom, postoje nježnije organske alternative i tretmani kod dermatologa. Ako se želite riješiti akni, zakažite tretman za njihovo uklanjanje jer je to najsigurniji način.

Koji su tretmani sigurni tijekom trudnoće?

Uvijek pitajte liječnika. Čak i ako nemate probleme s kožom, postoje preparati za njegu kože koje u trudnoći ne smijete koristiti. Botoks nije poželjan, a treba izbjegavati i laserske procese i kemijske pilinge. Budite ustrajni u njezi svoje kože, ali se raspitajte o tome što sve smijete koristiti.

Foto: freestocks.org / Pexels

IZVOR: INDEX.HR