Hormoni: Kako utječu na našu kožu i možemo li ih njegom “ukrotiti”?

by | 22 siječnja, 2022
hormoni i koža

Hormoni upravljaju neophodnim procesima u tijelu, ali postoji li bilo što, što im može omogućiti da rade svoj posao bez kolateralne štete koja se manifestira u obliku prištića, bora, opuštenosti i drugih nepoželjnih promjena na koži? Evo što kažu stručnjaci…

Hormoni itekako utječu na našu kožu, a drastične promjene u njezinoj kvaliteti posebno su primjetne tijekom menopauze, od sredine četrdesetih i u pedesetim godinama. Sniženi nivo estrogena utječu i na proizvodnju kolagena i elastina, oslabljujući dermis i smanjujući razinu hidriranosti. To uzrokuje pojavu finih bora, kao i gubitak volumena i elastičnosti, što svakako može biti traumatično iskustvo. Kad primijete ove simptome, mnoge žene kažu da se osjećaju kao da su za desetljeće ostarjele preko noći. A proizvodi koje su dotad koristile očigledno nisu dorasli zadatku. No, na stranom tržištu puno je proizvoda koji mogu biti od pomoći, a sve ih željno očekujemo i na policama naših ljekarni, parfumerija i drogerija.

Što su točno hormoni?

Hormon je protein koji kontrolira način na koji rade vaše stanice. Iako svaka stanica ima genetski materijal neophodan za proizvodnju hormona, oni koji djeluju na kožu pretežno proizvode nadbubrežne i hipofizne žlijezde, smještene u mozgu i spolnim gonadama (testisi i jajnici). Postoji nekoliko životnih perioda tijekom kojih proizvodnja hormona opada i raste – predadolescencija, pubertet, trudnoća, posttrudnoća, perimenopauza i menopauza. Tijekom ovih perioda ljudi su skloni primijetiti promjene na svojoj koži – od izbijanja akni do ekstremne suhoće kože.

Na koji način hormoni prouzrokuju štetu?

Usprkos svemu što se čini, ovim proteinima nije namjera uništiti vaš ten. Često su promjene koje uočavate samo nuspojava hormona koji su aktivni na drugim mjestima u tijelu. Primjerice, tijekom trudnoće, uobičajeno je da se aktiviraju hormoni koji proizvode melanin. Ali kad fetus koji se razvija više ne apsorbira višak melanina u majčinom sustavu, on se može zadržati i manifestirati na koži kao melasma (tamne mrlje koje se nazivaju i “trudnička maska”). To, između ostalog, uzrokuje i tamnjenje bradavica, što je pak dobro za novorođenče, koje tako može lako locirati odakle dolazi njegov obrok. Zatim, tijekom perimenopauze i menopauze, hormoni zaduženi za menstrualni ciklus i reprodukciju postaju neuravnoteženi i, na kraju, opadaju, što dovodi do toga da lojne žlijezde kože potiču stvaranje prištića, nakon čega se potpuno deaktiviraju, što uzrokuje pak suhoću kože.

Možemo li ih njegom “ukrotiti”?

Dermatolozi su dugo propisivali pilule za kontracepciju s ciljem usmjeravanja rada hormona koji reguliraju menstrualni ciklus (također i pojavu akni), kao i hormonsku terapiju – kako bi ublažili suhoću koja muči žene u menopauzi. Ali postoji i puno novih topikalnih tretmana koje vrijedi isprobati. Neki od njih sadrže supstancije koje oponašaju rad pravih hormona na vašoj koži. Prednost njihovog korištenja je to što mogu dosegnuti do osnovnog uzroka problema. Linija za njegu kože Dr. Gabriel sadrži estrogen na biljnoj bazi, zvani genistein, koji funkcionira identično kao estrogen prirodno proizveden u tijelu, s tim što on djeluje samo lokalno, tamo gdje se primjenjuje. Kao vrlo učinkovit pokazao se Inflam-Aging Night Repair Treatment (drzenovia.com) s antioksidansima koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala. Drugi pristup: Emepelle Eye Cream (emepelle.com) sadrži patentirani sastojak koji pomaže u obnavljanju funkcije kože kojoj nedostaje estrogena.

Na stranom tržištu postoji još proizvoda koji ublažavaju simptome hormonskih fluktuacija. Pause Well-Aging Detox Serum (pausewellaging.com) sadrži peptide koji obnavljaju kolagen i reparativne antioksidanse za rješavanje problema tanke, opuštene kože i gubitka njezinog sjaja. A Payot Paris My Period La Cure (us.payot.com) serija je od devet seruma koji se primjenjuju počevši od prvog dana ciklusa, kako bi se koža ponovo izbalansirala. Dermatolozi se, također, okreću injekcijama na bazi hijaluronske kiseline, kao što je Juvéderm Volite. Istraživanje je pokazalo da ovaj filer pojačao hidriranje kože za devet mjeseci. Na kraju, za simptome perimenopauze, kao što su valunzi izazvani hormonskim fluktuacijama, tu je Vomaness Gone in a Hot Flash (vomaness.com)

Više o važnim ulogama koje progesteron i estrogen imaju u vašem životu pročitajte ovdje.

 

Tekst: lepotaizdravlje.rs
Foto: Youngoldman/iStock/Getty Images Plus