Kako tradicionalna kineska medicina može poboljšati naše zdravlje?

by | 5 siječnja, 2021
kineska medicina

Što je zapravo tradicionalna kineska medicina, kako ona može poboljšati naše zdravlje i što možemo očekivati na pregledu pitali smo dr. med. spec. Ivanku Trstenjak-Rajković, ravnateljicu Poliklinike Medikol, koja je dugi niz godina provodila liječenje akupunkturom.

Kakva je razlika između tzv. zapadne i tradicionalne kineske medicine (TCM)?

Osobitosti kineske medicine su individualan, ali i sveobuhvatan pristup tjelesnoj, mentalnoj i energetskoj cjelovitosti pojedinca. Tijelo se promatra na drukčiji način, kao cjelina koja se sastoji od energije, i koja “hrani” naše tijelo. Cilj je održavanje dobrog zdravlja i prevencija bolesti, dok je istodobno oblik dijagnostike i način liječenja.

U vezi s kineskom medicinom, često čujemo termin “energetska blokada”, kao i pojmove “Qi” i “meridijani”. Možete li nam objasniti o čemu se radi?

Kineska medicina temelji se na ideji protoka energije Qi u organizmu. Drevni su kineski liječnici smatrali da životna energija putuje tijelom preko kanala, odnosno meridijana koji se protežu duž našeg tijela, od glave do stopala. Kad Qi cirkulira slobodno, nesmetano protječu u krv i hranjive tvari kojima se hrane organi, povezuju tjelesni sustavi i osigurava energetska ravnoteža unutar tijela. Kad se tijek Qi energije omete ili zaustavi, nastaje bolest.

Što možemo očekivati na pregledu kod liječnika TCM-a?

Liječnik kroz razgovor ispituje osobu o povijesti bolesti i sadašnjim tegobama, simptomima i
osobinama. Opaža njegovo mentalno stanje i stanje svih dijelova tijela: kože, jezika, očiju, držanje kralježnice, stav tijela, način hoda. Sluša glas i disanje osobe. Osjeća miris. Dijagnosticira puls na obje ruke, pri čemu razlikuje 12 vrsta pulsa (tri duboka i tri plitka na svakoj ruci). Osjećanjem arterijskog pulsa liječnik doznaje stanje organa tijela i karakter bolesti.

Koje se metode prevencije i liječenja koriste u TCM?

Prevencija je jako važna, ne samo u kineskoj nego i u drugim metodama liječenja. Jedna od glavnih terapijskih metoda je akupunktura, kojom se ubadanjem igala u specifične točke na koži pacijenta uspostavlja ravnoteža energije Qi, tj. regulira protok vitalne energije. Refleksoterapija uči da se na stopalima nalazi mapa organa cijelog tijela sa 7000 živčanih završetaka, a stimulacijom refleksnih zona izazivamo reakciju u pojedinim dijelovima tijela, čime postižemo ravnotežu krvnog, endokrinog, limfnog, živčanog i drugih sustava. Izdvojit ćemo i Tui Na, vrstu masaže kojom se radi manipulacija na određenim dijelovima ili točkama na površini tijela. Koristi različite tehnike kao što je trljanje, lupkanje, kotrljanje, pritisak, istezanje kako bi pokrenula energiju unutar meridijana, mišića i tkiva.

U kojim se slučajevima primjenjuje kineska medicina?

Kineska medicina najčešće se primjenjuje u slučaju liječenja problema kralježnice i zglobova, kao što su problemi vrata, leđa, ruku, nogu, išijas i sl. Često je koriste sportaši za sanaciju ozljeda, ali i za uklanjanje bolova u mišićima, toksina iz organizma i zatezanja kože. Pomaže kod problema dišnog sustava, alergija, probavnih problema, regulacije krvnog tlaka i cirkulacije, jačanja imuniteta, tj. oslobađanja i jačanja temeljne životne energije.

Kako nam kineska medicina može pomoći da ostanemo u balansu i što trebamo svakodnevno primjenjivati da bismo što duže sačuvali zdravlje i vitalnost?

TCM je rezultat stoljetne kineske filozofije taoizma – bazira se na principu pet elemenata (voda, vatra, zemlja, zrak, drvo) principu jin-janga i teorije postojanja energije Qi koja pokreće sve procese u prirodi i kola svim energetskim kanalima u ljudskom tijelu održavajući ravnotežu, a time i zdravlje. Svako začepljenje/zaustavljanje slobodnog protoka energije Qi predstavlja bolest. Stres smanjuje imunitet/stvara bolove koštano-mišićnog sustava/mišića/zglobova. Odgovarajuća prevencija u borbi za zdravlje po TCM-u jest pridržavanje tri osnovna pravila: uredan san od 23 sata do 05:00 minimalno, redoviti doručak najkasnije do 10 sati, samomasaža vitalnih točaka tijela; vanjska strana potkoljenica i gornjeg dijela šake na spoju palca i kažiprsta ili oba uha, njegovih hrskavičnih dijelova.

Pripremila: Antonija Vrčić

Foto: peakSTOCK/Getty Images via Guliver