Zagrebačko psihološko društvo ima poučan video o traumi

by | 5 siječnja, 2021
trauma

Želite li naučiti više o tome što vam se događa nakon prirodne katastrofe u koju spada potres, pogledajte ovaj poučan video.

Ovih dana nitko nije baš najbolje. Svi se s tragedijom na području Banovine nose na svoj način – neki pomažu razornim potresom direktno pogođenim stanovnicima Siska, Petrinje, Gline i brojnih okolnih sela, neki doniraju novac udrugama za pomoć unesrećenim ljudima, neki pomažu udrugama za pomoć životinjama, neki volontiraju u sabirnim centrima, dok neki pokušavaju potiho doći k sebi od šoka koji su sami doživjeli.

Kao i uvijek, pa tako i kad je riječ o potresu, ljudi različito doživljavaju razne situacije i samim time se na različite načine nose s istima. Neke je tako trenutačno više strah zaraze virusom COVID-19, dok drugi osluškuju svaku grančicu na drvetu ispred prozora i svaki automobil koji prođe u strahu od novog potresa. Sve su to normalne reakcije i svima nam treba vrijeme da rane zacijele te da počnemo normalno živjeti. O tome kako si možemo pomoći sada, u situaciji koja je i dalje vrlo intenzivna savjete je dala naša stručna suradnica, psihijatrica Ljiljana Škrinjarić, a možete ih pročitati ovdje.

Ako vam pak pomaže znanje o onome što se trenutačno, nakon velikih trauma, događa vašem organizmu, predlažemo da pogledate veoma poučan video Zagrebačkog psihološkog društva. Riječ je o organizaciji civilnog društva osnovanoj 2017. godine koja okuplja psihologinje i psihologe koji žive ili rade na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Vjerujemo da će vas ovaj video barem malo ohrabriti te vam dati nadu kako je sve moguće prebroditi koliko god se to sad činilo teško. Pogledajte video u nastavku.

Foto: Aleksei Morozov