3 zdrave dnevne rutine koje ćemo posuditi iz ayurvedske prakse

by | 8 studenoga, 2020

Na sanskrtu se riječ ayurveda doslovno prevodi kao “znanost o životu” ili “umjetnost dugovječnosti”. Nama je to bilo dovoljno da obratimo pozornost na ove tri beauty rutine koje ćemo “posuditi” u svakodnevnom životu.

Imajte na umu da je dosljednost ključna ako želimo doći do rezultata i zato počinjemo odmah.

1. Čaša tople vode ujutro

Čaša tople vode odnosno vode sobne temperature djeluje blago i umirujuće za organizam. Preporučuje se odstajala voda od noć prije ili pročišćena filtrom. Toplom vodom ispiremo bubrege i stimuliramo i druge organe, pri čemu, ako dodate u toplu vodu limuna, pomažete i potičete blagotvorno rad crijeva. Započeti dan kavom i čajem je pogrešno zato prvo pripremite organizam na sve što slijedi. (Pročitajte: Saznajte kojem tipu pripadaju vaše tijelo i um prema ayurvedi)

2. Redovito “čišćenje” jezika

Čišćenje jezika je drevna ayurvedska metoda koja danas postaje sve popularnija zbog toga što djelotvorno liječi zadah iz usta. Osim što će pomoći kod zadaha, rješava vas mrtvih i nepotrebnih bakterija koje se vole zadržavati tamo gdje zapravo započinje probava. Nakon što operete ujutro zube, prođite četkicom 14 puta od stražnjeg dijela jezika prema naprijed.

3. Grgljanje sezamovog ulja

Za jačanje zuba, desni i čeljusti, za bolje performanse glasnica te smanjivanje “bora smijalica” grgljajte svako jutro toplo sezamovo ulje. Zadržite ga u ustima koju minutu, progrgljajte i ispljunite. Nakon toga lagano prstima masirajte desni.

Još zanimljivih vijesti i priča iz domene ljepote možete pronaći na grazia.hr

Foto: Guliver/Thinkstock