Istražujemo zašto je retinol došao na zao glas i kako se ograničava proizvodnja krema s ovim eliksirom mladosti

by | 4 kolovoza, 2023
Što se mijenja s retinolom

Posljednjih tjedana priča se da Europska unija, zbog štetnosti, zabranjuje kreme s retinolom. To nije posve točno. Porazgovarali smo sa zagrebačkom kozmetičkom stručnjakinjom i doznali sve o novom zakonu koji regulira mnogima omiljeni eliksir mladosti.

Retinoidi su heroji u njezi kože iz mnogih razloga – smanjuju linije, bore i pigmentacije, sužavaju pore, a potiču proizvodnju kolagena i ublažavaju akne. Mnogi mu tepaju da je “sveti gral pomlađivanja”. Ipak, u posljednje je vrijeme došao na zao glas. Ne pričamo samo o neželjenim nuspojavama (kao što su suhoća i ljuštenje kože) već o nečem ozbiljnijem.

Pročitajte: Retinol i retinoidi nisu isto: kako ih koristiti i koje su razlike?

Što se mijenja s retinolom

Smanjuje se koncentracija retinola

Retinol ili vitamin A već je godinama na radaru Europske unije. Znanstveni odbor za sigurnost potrošača (SCCS) još je 2016. godine raspravljao o zakonskom nacrtu o sigurnosnim razinama koncentracija vitamina A, odnosno o znanstvenom mišljenju o vitaminu A.

Da ubrzamo, nekoliko godina kasnije, znanstvenici su došli do sljedećeg zaključka. Da vas poštedimo muke, ne – retinol neće biti zabranjen u Europskoj uniji, ali neke se stvari ipak mijenjaju. Radi se o visini dozvoljene koncentracije u kozmetičkim proizvodima.

“Koncentracija vitamina A (retinol, retinil acetat, retinil palmitat) u kozmetičkim će proizvodima ubuduće biti ograničena – do 0,05 % retinola u losionu za tijelo te do 0,3 % retinola u ostalim proizvodima koji dulje vrijeme ostaju na koži (osim losiona za tijelo), kao i onima koji se ispiru s površine kože“, navodi Gordana Gorinšek, magistra inženjerka fitomedicine i procjeniteljica sigurnosti kozmetičkih proizvoda na tržištu EU-a.

Osim toga, na ambalaži proizvoda bit će jasno biti istaknuto da proizvod sadrži “vitaminu A srodne spojeve, koji doprinose vašem dnevnom unosu vitamina A”.

Pročitajte: Je li glutation novi retinol (bez nuspojava)?

Novi zakon ograničava koncentraciju retinola

Zašto se sudi retinolu

Zašto se podigla ovolika bura oko retinola možda se pitate? “U pozadini ovih zakonskih promjena leži činjenica da se količina vitamina A unesenog u organizam približila gornjoj granici prihvatljivosti i sigurnosti“, objašnjava Gorinšek.

Vitamin A jedan je od vitamina topivih u mastima. Unosimo ga u organizam hranom (kao što su jetrica, jaja, maslac, vrhnje) i dodacima prehrani. Postoji opravdana bojazan da bi, s obzirom na prehrambene navike, tempo i količine konzumacije suplemenata, izloženost vitaminu A iz hrane i dodataka prehrani mogla premašiti gornju granicu, a tome doprinosi i vitamin A iz kozmetike. Ne u značajnijoj mjeri, ali ipak doprinosi.

“Iako je vitamin A važan za normalno funkcioniranje organizma, njegovo pretjerano konzumiranje može pokazati svoju ružnu stranu, pa može uzrokovati gubitak kose i obrva, ispucale usne, suhu kožu, oslabljene kosti, oštećenje jetre, pa čak i oštećenja fetusa“, tumači Gorinšek zaključujući da je zbog toga EU odlučila ograničiti primjenu oblika vitamina A u kozmetičkoj industriji.

Kad promjene stupaju na snagu

Promjene nastupaju uskoro. Drugim riječima, do kraja ove godine imate vremena za napraviti zalihe svoje omiljene kreme za pomlađivanje. A ako vaša koža ne podnosi dobro retinol i tražite alternativu, upoznajte se s bakuchiolom.

Pročitajte: Niste ljubiteljica retinola? Nema problema, ove prirodne alternative jednako učinkovito ublažavaju bore

Foto: PeopleImages, Ekaterina Klishevnik, iStock/Getty Images Plus