Vaša koža ne podnosi retinol? Imamo odličnu alternativu

Za osjetljivu kožu

by | 13 srpnja, 2022
prirodna alternativa retinolu

Iako nema sumnje da je retinol odličan, poznato je da proizvodi koji sadrže ovaj sastojak mogu iritirati kožu, posebice tijekom ljetnih mjeseci. Zato smo bili uzbuđeni kad smo čuli da postoji nova, prirodna alternativa retinolu.

Riječ je o moćnom biljnom sastojku bakuchiolu koji je savršen izbor za osjetljivu kožu. Bakuchiol se dobiva iz lišća i sjemenki biljke babchi koja je vrlo dobro poznata u ayurvedskoj i tradicionalno kineskoj medicini zahvaljujući svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Bakuchiol – prirodna alternativa retinolu

Pitate se kako bakuchiol može pomoći vašem tenu? Taj botanički ekstrakt na kožu ima potpuno isti učinak kao retinol: zaglađuje teksturu kože, ublažava hiperpigmentacije, poboljšava elastičnost kože, potiče obnovu stanica, stimulira proizvodnju kolagena, pegla bore i ublažava fotooštećenja.

U istraživanju iz 2019. nije pronađena razlika između retinola i bakuchiola u tretiranju bora i hiperpigmentacija. Međutim, korisnici retinola su osjetili više suhoće i peckanje kože. I druga su istraživanja također izvijestila o smanjenju linija, bora i pigmentacija, kao i poboljšanje elastičnosti i čvrstoće tena kod korištenja krema s bakuchiolom.

Za problematičnu i osjetljivu kožu

Njegova učinkovitost se ne očituje samo u novootkrivenom sjaju i zaglađenoj koži. Osim kao anti-age krema za osjetljivu kožu, bakuchiol je pogodan i za problematičnu kožu sklonu aknama jer se može pohvaliti i protuupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Najbolje od svega je da su proizvodi s bakuchiolom prikladni za sve tipove kože. Budući da je nježan za kožu, gotovo svatko može koristiti bakuchiol. Dok retinol i drugi slični sastojci mogu isušiti kožu ili izazvati iritaciju, njegova prirodna alternativa je nježnija i, za sada, nije poznato da uzrokuje iritacije.

Pročitajte: Smijemo li koristiti retinol ljeti?

Foto: Pexels/Dana Tentis

Tagovi: