Smijemo li koristiti retinol ljeti?

Nova-stara superzvijezda za njegu kože zasigurno je u mnogim ladicama obožavateljicama kozmetike. No često se pitaju trebaju li retinol ljeti ostaviti u ladici

by | 3 svibnja, 2021
retinol ljeti

Moćni derivat vitamina A, ubrzavanje prometa stanica kože radi poboljšanja tonusa i teksture kože, rješavanje mrlja, pojačavanje sjaja i omekšavanje izgleda sitnih borica i bora. Potpuno nam je jasno zašto je retinol jedan od omiljenih sastojaka u posljednje vrijeme!

No problem je sljedeći: opće je pravilo za retinol da se klonite sunčeve svjetlosti jer retinol čini vašu kožu osjetljivijom na UV zrake (a sunčeva svjetlost smanjuje njezinu učinkovitost). Sve to upućuje na zaključak da bi se ljeti retinol svakako trebao izbjegavati, pogotovo ako smo tip osobe (iako bismo tu naviku trebali ukinuti) koja katkad zaboravi nanijeti ZF kremu. “Mnogi moji klijenti smatraju da je retinol izuzetno zastrašujuć, pogotovo ljeti. Manje od polovice točno zna o čemu se radi, dok ostali cijelu tu temu smatraju teško razumljivom”, kaže Ewoma Ukeleghe, dr. med., za Real Simple. Stoga, krenimo na odgovor!

Može li se koristiti retinol tijekom ljetnih mjeseci?

Retinol može nadražiti kožu neovisno o godišnjem dobu. Stoga je generalno važno započeti s manjim postotkom retinola, polako povećavajući količinu. Nakon što se stanice kože prilagode kroz nekoliko tjedana, prijeđite na višu koncentraciju. Ako ste priviknuti, morate znati da se retinol razgrađuje na sunčevoj svjetlosti te čini vašu kožu sklonijom oštećenjima od sunca. Iz tog razloga, najbolje je retinol koristiti u noćnoj rutini, a ujutro ne zaboraviti ZF. Neka vam drugi proizvodi nikako nemaju AHA i BHA sastojke, a umjesto toga kombinirajte proizvode s hijaluronskom kiselinom i keramida.  I da, to znači da ga možete koristiti i ljeti, ako je vaša koža naviknuta na retinol, i nemate nuspojave poput iritacije, suhoće i slične druge osjetljivosti.

Najsigurnije bi vam bilo igrati na sigurno: ako znate da ćete na ljetni odmor, izostavite retinol iz rutine oko tjedan dana prije početka odmora, i ponovno ga uvedite tjedan-dva nakon. I to je to!

Foto: Unsplash