Kako pomladiti kožu, izbjeći snažne iritacije kože na retinol i sigurno ga uvesti u rutinu?

by | 25 veljače, 2021

O retinolu se priča na sve strane i nesumnjivo da je riječ o jednom od najmoćnijih anti-age sastojaka, no ponekad može iritirati čak i kožu koja nije osjetljiva pa s uvođenjem njega u rutinu treba biti izrazito oprezan.

I bez brige, retinol možemo koristiti svi, samo uz posebne upute, nadzor i njegu. Nije svaka formula retinola jednaka, kao što nije ni svaka koža, pa je izrazito bitno da uzmemo onaj koji će najbolje odgovarati baš vama. Najbolje bi bilo da se posavjetujete s kozmetičarkom ili dermatologom oko uvođenja u rutinu baš za vas. Inače, retinol je samo drugo ime za cijelu molekulu vitamina A. Bilo da je bezreceptni ili na recept, vitamin A u svim svojim oblicima djeluje kao stanični komunikator. To znači da može reći stanici kože da se ponaša i čak izgleda kao normalnija, mlađa stanica. Kada je vaša koža oštećena suncem, ova je komunikacija iznimno blagotvorna jer suncem oštećena koža stvara nezdrave, abnormalne i nefleksibilne stanice kože. Kao što smo ranije spomenuli, postoji i retinol koji se izdaje isključivo na recept, a riječ je o raznim oblicima vitamina A koji vam prepisuje vaš dermatolog. Bez obzira na brend ili teksturu, ovaj sastojak se bori s borama, neujednačenim tenom i prištićima, a u nastavku vam donosimo korake kako ga postepeno uključiti u vašu rutinu. (Pročitajte: Mali vodič kroz skincare sastojke)

Krenite s nježnim čišćenjem lica
Iako ne trebamo naglašavati da ovaj korak morate raditi neovisno o retinolu, prije nego što nanosite retinol, bitno je osigurati glatku površinu kože bez mrtvih stanica kože, kako bi se aktivni sastojak upio u dublje slojeve. Gel za čišćenje koji sadrži ceramide, glicerin i hijaluronsku kiselinu bit će najbolji odabir jer će vlagu zaključati u koži i spriječiti pretjerane iritacije uzrokovane retinolom.

Krenite s blažom verzijom
Ako se prvi put odlučujete na korištenje proizvoda s retinolom, savjetuje se da odaberete blažu, manje koncentriranu verziju, poput estera retinola. Takav će proizvod zagladiti sitne bore i pokazati vam što od retinola možete očekivati, no bit će puno blaži za ten od čistog retinola, što će spriječiti iritacije osjetljive kože.

Nikako bez hidratantne kreme
Nikako nemojte zaboraviti ovaj korak jer sve one posljedice retinola u obliku ljuskanja kože možete dobiti baš ako preskačete hidrataciju. Kad je osjetljiva koža u pitanju, uporaba kvalitetne kreme još je važnija jer će dodatni sloj hidratacije zaštiti osjetljivu kožu od mogućih iritacija i stvoriti dodatnu barijeru. Za početak možete malu količinu retinola dodati u kremu za lice, ili možete koristiti tehniku “sendviča” – nanesite tanki sloj hidratantne kreme, nakon toga proizvod s retinolom te nanošenje završite još jednim slojem kreme koji će zaključati sve hranjive sastojke u koži. Ova se tehnika pokazala iznimno uspješnom u smanjenju iritacije. (Pročitajte: Koji su štetni sastojci u beauty proizvodima?)

Oprezno s količinom
Količina retinola koji nanesemo na lice možda je najvažniji faktor u tome kako će naše lice reagirati. Nakon što se odabrali proizvod s retinolom koji želite uključiti u svoju rutinu njege, odolite želji da ga obilno nanesete na lice svake večeri. Preporučuje se započeti količinom ne većom od zrna graška, i to svega dva do tri puta tjedno, kako bi se koža naviknula na retinol i uspostavila toleranciju na njega. Nakon dva tjedna provjerite kakvo je stanje vaše kože – ako nema iritacija, crvenila ili ljuštenja, postepeno povećajte količinu i učestalost nanošenja, kako bi nakon nekog vremena vaša koža mogla podnijeti nanošenje svake večeri.

Izbjegavajte druge snažne sastojke
Ovo je, barem za nas kao obožavatelje svega što skincare nosi sa sobom, najteži korak. U konstantnom smo iskušenju i želji da isprobamo sve nove sastojke i kiseline koje postoje, no uz korištenje retinola ne preporučuju se drugi snažni sastojci. Osjetljivoj koži potrebno je vrijeme kako bi se naviknula i na sam retinol, pa bi je kombiniranje s primjerice glikolnom kiselinom moglo dodatno isušiti i iritirati.

Kremaste formule su nježnije
Osim što je za početak važno odabrati proizvod s manje koncentriranim retinolom, preporučuje se i korištenje retinola u kremastim formulama jer su u pravilu puno nježnije i podnošljivije za kožu od gela ili seruma. (Pročitajte: Trebaju li se skincare proizvodi utapkavati ili umasirati u lice?)

“Utrenirajte” kožu
Za kraj, možemo pomoći koži da razvije toleranciju i time spriječiti neugodne i pretjerane reakcije. Započnite s kratkoročnim kontaktom proizvoda i kože. Nanesite retinol, držite ga na licu svega nekoliko minuta te ga isperite. Svakog dana produžite vrijeme djelovanja na koži, dok ne dostignete razinu tolerancije koja će vam omogućiti da retinol nanosite navečer i ostavljate na licu preko noći.

Foto: Pexels