Niste ljubiteljica retinola? Nema problema, ove prirodne alternative jednako učinkovito ublažavaju bore

by | 15 ožujka, 2023
kako ispeglati bore

Iako je retinol pouzdano rješenje za bezbroj problema s kožom, uključujući i bore, ovaj sastojak nije prikladan za svakoga. Ako ste već isprobale proizvode na bazi retinola, a vaša je koža na njih reagirala iritacijom, osjetljivošću i crvenilom, nasreću, postoje nježnije alternative protiv starenja kože.

Bilo da ne želite (još) isprobati retinol ili je vaša koža na njega alergična, donosimo tri sjajna načina kako pomladiti kožu na prirodniji i nježniji način.

Prirodne alternative retinolu

Suplementi kolagena

Dobro je poznato da koža blista iznutra, tako da je uz zdravu i uravnoteženu prehranu (bogatu antioksidansima) poželjno uzimati suplemente kolagena. Naime, starenjem koža prirodno proizvodi manje kolagena, što rezultira znakovima starenja, poput opuštenosti, linija i bora, koje su obično najizraženije na licu. Hrana bogata kolagenom, kao i dodatak prehrani mogu pomoći usporiti ovaj proces. Niste li sigurni koji je kolagen najbolji odabir, ovdje smo sastavili popis najboljih opcija.

Alternative retinolu

Što se tiče njege kože kremama, potražite onu na bazi bakuchiola, biljnog sastojka koji slovi za najbolju alternativu retinolu. Istraživanja pokazuju da bakuchiol i retinol gotovo podjednako značajno smanjuju dubinu bora i hiperpigmentaciju. A najbolje od svega je to da proizvodi s bakuchiolom ne izazivaju neugodne nuspojave poput suhoće, peckanja i iritacija.

kako ispeglati bore

Masaža lica

Ako već niste, masažu lica učinite dijelom svoje dnevne njegujuće rutine jer se i lice, baš kao i ostatak tijela sastoji od mišića koji s godinama atrofiraju pa lice gubi punoću, a koža počinje visjeti. Možete se odlučiti za gua sha kamen ili valjak za lice, koristiti vlastite dvije ruke ili isprobati jogu za lice. Oni koji su ih isprobali tvrde da su rezultati vidljivi već za nekoliko tjedana, a sve što trebate je izdvojiti nekoliko minuta na dan.

Pročitajte: Ove tri uobičajene navike ubrzavaju starenje kože – radite li ih i vi?

Foto: iStock/Getty Images Plus