Kako ispeglati bore, zategnuti opuštenu kožu i smanjiti podbradak – bez operacije

Ove vježbe djeluju kao botoks!

by | 4 listopada, 2022
joga za lice

Vjerojatno već dobro znate da vježbanje poboljšava izgled vaše figure i da vam donosi dobar osjećaj. Ali, može li produženje treninga s tijela na vaše lice imati slične učinke?

Ukratko, odgovor je potvrdan! To je ideja koja stoji iza vježbi za lice, kao i tzv. joge za lice, rastućeg trenda kojeg već godinama prakticiraju zvijezde od Gwyneth Paltrow do Meghan Markle, a koji potvrđuju i stručnjaci. Istraživanja i osobe koje redovito prakticiraju vježbe za lice tvrde da pruža učinak zaglađivanje bora i podizanja kože bez operacija, igala ili skupih proizvoda za njegu kože.

Pitate se kako je to moguće? Kao što u teretani ili joga studiju trenirate mišiće tijela, s vježbama za lice aktivirate mišiće lica i vrata jer se i ovi dijelovi vašeg tijela sastoje od mišića – njih čak 57  – i o njima ovisi punoća i mladolikost vaše kože.

Dakle, krema za lice i pomlađujući serumi fantastični su za njegu i hidraciju kože izvana, ali kad je u pitanju “dubinsko” pomlađivanje, potrebno je aktivirati mišiće.

joga za lice

Koji su benefiti vježbi za lice?

Da biste primijetili benefite, potrebno je biti posvećen režimu vježbanja. Budući da je starenje lica djelomično posljedica opuštanja mišića i gubitka mišićne mase, ako se možete posvetiti rutini, vježbama za lice možete ojačati te mišiće, postižući da cijelo lice izgleda čvršće, mladolikije i blistavije.

Ovo su neki od benefita pomlađujućih vježbi za lice:

• Oslobađa od napetosti i grča na licu, što može prevenirati nastanak mimičkih linija i bora
• Jača i tonira mišiće lica, što u konačnici “otvara“ pogled, podiže obraze i učvršćuje liniju čeljusti
• Poboljšava cirkulaciju i dotok krvi u kožu, zbog čega se koži vraća zdravi blistavi sjaj
• Zaglađuje i ublažava fine linije i bore
• Ublažava i prevenira opuštanje kože uslijed gravitacije i starenja.

Koliko često vježbati?

Ako imate 25 ili 30 godina, dobro je prakticirati sljedeće vježbe 1-2 puta tjedno po nekoliko minuta. Ako ste u 30-ima ili 40-ima, posvetite se režimu vježbi za lice tri puta tjedno. A ako ste pak stariji od 40, najbolje je vježbati svaki dan po 10-15 minuta.

Imajte na umu da što ste stariji, to su mišići izduženiji, pa će im trebati više vremena da se vrate u formu. Rezultate možete početi primjećivati već kroz mjesec dana, a prvo ćete vjerojatno primijetiti kako se vašem tenu vratila prirodna blistavost.

Pročitajte: Vjerujemo da ne želite bore, mrljice i akne, ali odabirom ove hrane svakodnevno pridonosite tome

joga za lice

Vježbe za pomlađivanje cijelog lica

Donosimo vam pet vježbi za svaki dio lica iz kultne knjige Kako zaustaviti starenje, autorice mr. ph. Seke Zebić. Vježbajte ih ispred ogledala, ujutro nakon buđenja ili uvečer prije spavanja. Budite redovite i strpljive – vaš će se trud višestruko isplatiti!

Vježba za ublažavanje podočnjaka

Vježbajte sjedećki ili stojećki. Dok stežete mišiće lica, stežite i mišiće trbuha i stražnjice. Udišite kroz nos, a ispuštajte zrak kroz usta.

Brojeći do pet poluotvorena usta širite u jak osmijeh, kao da kutove usana želite približiti ušima. Istovremeno, obraze gurajte prema gore tako da vam se oči stisnu u dvije tanke crte. Kad osjetite najveću napetost, zadržite položaj dok brojite do pet pa se opustite. Ponovite deset puta.

Vježba za uklanjanje bora između obrva i na čelu

Poboljšanje čvrstoće i tonusa mišića uvelike će pomoći protiv bora na čelu, onih dubokih vodoravnih, kao i onih sitnih okomitih. Vježbu izvodite sjedeći.

Koncentrirajte se na čelo i razvlačite mišiće čela kao da ih po sredini želite razdvojiti u lijevu i desnu stranu, brojeći do šest. Zadržite napetost lica brojeći do šest i sporo opuštajte napetost brojeći do šest. Ponovite 10-15 puta.

joga za lice

Vježba za punije obraze

Vježbama se obrazima mišića vraćaju čvrstoća i napetost, tako da obrazi izgledaju puniji, podignutiji, svježi i mlađi. Vježbu izvodite sjedećki.

Širite bradu prema ušima, zatvorenih usana nastojeći načiniti široko “I”,brojeći do šest. Napeti položaj zadržite brojeći do šest i sporo popuštajte napetost brojeći do šest. Ponovite 3-4 puta.

Vježba protiv borica oko usana

Vježbu izvodite sjedeći. Usne zatvorite i utisnite među zube, U istom trenutku gurajte nos prema usanama, a kažiprstom gurajte bradu prema gore; zadržite napetost brojeći do šest. Nakon 10-15 ponavljanja osjetit ćete peckanje. To je znak stavranja mliječne kisline. Zadržite taj položaj brojeći do 20, istodobno pritiščući bradu.

Vježba za podbradak, bradu i vrat

Vježbu radite sjedećki ili stojećki. Spojite zube. Usne razvlačite u osmjeh potiskujući bradu prema dolje tako da osjetite napetost u donjoj čeljusti i vratu. Kad osjetite najveću napetost, zadržite i brojite do šest, pa se opustite. Ponovite 10-15 puta.

Pročitajte: Pronašli smo mineral koji briše bore, hidrira kožu i ublažava upale

Foto: Getty Images