Ove tri uobičajene navike ubrzavaju starenje kože – radite li ih i vi?

Uništavaju kolagen

by | 24 studenoga, 2022
Tri navike koje uništavaju kolagen

Vaša se koža sastoji od nekoliko gradivnih elemenata, uključujući kolagen i elastin, koji održavaju vaš ten zategnutim i mladolikim. Kad se radi o njezi kože koja cilja na stimulaciju proizvodnje ovih proteinskih vlakana, znati što činiti jednako je važno kao i znati što ne raditi.

To se ne odnosi samo na kozmetičke proizvode koje koristite već i na način na koji ih koristite. Naravno, i stil života je jednako je važan, Stoga donosimo koje tri pogreške treba izbjegavati želite li očuvati svoj kolagen i održati svoj ten što duže lijepim i mladim.

Navike koje ubrzavaju starenje kože

1. Koristite retinoide prečesto

Istina je da retinoidi mogu stimulirati proizvodnju kolagena, stoga je retinol jedan od najtraženijih sastojaka u pomlađujućim proizvodima. U želji za što bržim i bolji rezultatima, s retinoidima se lako može pretjerati, osobito ako koristite jaču formulu.

Kad pretjerate s retinoidima (ili kemijskim pilininzima), postoji rizk od oštećenja površeinskog sloja kože. To se manifestira crvenilom, ljuštenjem kože, iritacijama i svrbežem. Da biste prevenirali nuspojave, najbolje je svoj proizvod s retinolom ili kiselinama koristiti do tri puta tjedno o čemu govori skin cycling metoda njege koja se fokusira na obnovu kože.

2. Zaboravljate na kremu za sunčanje

Nužno je zaštititi kožu od sunca bilo da je sparan ljetni dan ili vjetrovito zimsko jutro. Osim rizika od opeklina i sunčanih pjegica, UV zračenje također uništava kolagenska vlakna.

Bez obzira na doba godine, krema za sunčanje (zimi je dovoljan SPF 30) bi treba imati stalno mjesto u vašoj kozmetičkoj torbici. Ovdje je popis naših omiljenih ako ste u potrazi za novom hidratantnom kremom sa zaštitnim faktorom.

3. Zanemarujte utjecaj stresa na kožu

Kad se kaže da stres postaruje kožu, to nije samo fraza. Stres može izazvati upale u tijelu, što može dovesti do smanjene proizvodnje kolagena, između ostalih negativnih učinaka. Ovo je samo jedan od razloga zašto je krucijalno u svakodnevicu uključiti tehnike i aktivnosti za ublažavanje stresa.

Na koje se još načine obračunati sa stresom i smanjiti njegov negativan utjecaj na vaše fizičkom i psihičko zdravlje, ali i ljepotu, doznajte ovdje.

Pročitajte: Najbolja alternativa retinolu i još 3 pomlađujuća sastojka za osjetljivu kožu

Foto: iStock/Getty Images Plus