Ovo je dob kad biste trebali početi uzimati suplemente kolagena

"Eliksir zdravlja i mladosti"

by | 11 srpnja, 2022

Ako se zdravstveni i beauty stručnjaci moraju složiti oko koristi jednog dodatka prehrani, to bi zasigurno bio kolagen. Često nazivan “eliksirom zdravlja i mladosti”, kolagen s pravom uživa veliku popularnost posljednjih godina. 

O tipovima i djelovanju kolagena već smo pisali, ali s obzirom na to da se radi o uistinu korisnom dodatku prehrani, nije naodmet ponoviti najbitnije stvari. U suštini, kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u našem tijelu koji našu kožu čini jedrom, elastičnom i mladenačkom. On se pretežno nalazi u vezivnom tkivu tijela, pa je i sastavni potporni element za mišiće, kosti i ligamente. Bitan je za zdravlje zglobova i daje snagu određenim dijelovima tijela, poput noktiju i kose. 

Kako starimo, naša sposobnost proizvodnje kolagena značajno se smanjuje, što znači da se naše zalihe kolagena počinju trošiti na esencijalne “popravke”, poput izgradnje mišića, a ne na primjerice održavanje sjajnog tena. Ovdje u priču upadaju suplementi kolagena, koji danas dolaze u nekoliko oblika: kao topikalni kolagen (onaj koji nanosimo na površinu kože u obliku krema i seruma) te kao dodaci prehrani u obliku tekućeg ili kolagena u prahu. Stručnjaci se slažu da se veća koncentracija kolagena apsorbira uzimanjem tekućeg kolagena.

Također, kolagen se može dobiti iz različitih izvora, pa tako postoje umjetni (sintetički) kolagen, biljni kolagen (ekstrakti iz biljaka potiču proizvodnju kolagena), životinjski kolagen (najčešće se dobiva iz govedine) te morski, odnosno riblji kolagen. Prema tipovima koji su zastupljeni u našem tijelu, kolagen se dijeli na tip I (odgovoran za izgradnju strukture kože, kose, noktiju, kostiju, tetiva i organa), tip II (važan za zdravlje zglobova i hrskavice), tip III (važan za mišiće, organe i arterije).

kada početi uzimati kolagen

Kada bismo trebali početi uzimati kolagen?

Prirodna proizvodnja kolagena u organizmu opada za čak 1 % godišnje već nakon napunjene 20. godine života. S druge strane, naša potreba za njim se povećava s vremenom. Do 40. godine proizvodnja kolagena opadne do 20 %. Računa se da u menopauzi razina kolagena padne za 30 % u prvih pet godina, nakon čega godišnje opada za 2 %. 

Uz ove prirodne uzroke opadanja razine kolagena u organizmu, tu su i štetne navike koje mogu ubrzati proces: pušenje, stres, prekomjerno izlaganje štetnim UV zrakama. 

S obzirom na to da je, kad je riječ o njezi kože, prevencija zlatno pravilo, odgovor na pitanje kad bismo trebali početi uzimati suplemente kolagena glasi – u dvadesetima. Naravno, kako malo tko već u ovim mladenačkim danima razmišlja o suplementima kolagena i borama, drugi odgovor na potonje pitanje jest – nikad nije kasno. Iako kolagen u obliku suplementa neće magijom izbrisati one duboke bore, on definitivno može pomoći pri finim linijama i borama koje se tek počinju nazirati, na način da će osigurati potporu prirodnoj proizvodnji kolagena u organizmu. Ovome u prilog idu i studije koje pokazuju da suplementi kolagena mogu pomoći u hidriranju i elastičnosti kože. 

Kako odabrati kolagen koji će zadovoljiti vaše potrebe?

Kako bi se u moru proizvoda na tržištu izabrao onaj najkvalitetniji, naravno, prvo što morate učiniti jest educirati se i istražiti sve o proizvodu koji vas je zainteresirao. Jedan od noviteta na hrvatskom tržištu, koji će zasigurno opravdati povjerenje, jest Collagen Nutriage, brenda Forever Young. Ovaj inovativni, znanstveno formulirani i funkcionalni dodatak prehrani sadrži hidrolizirani riblji kolagen, MSM, hijaluronsku kiselinu, vitamine, minerale i prirodne antioksidanse. Svi ovi nutrijenti i sastojci klinički dokazano djeluju na sprječavanje nastanka bora i usporavanje starenja kože te pozitivno utječu na zdravlje i ljepotu kose, kože i noktiju te zdravlje zglobova.

kada početi uzimati kolagen

Collagen Nutriage dodatak je prehrani s osmišljen i proizveden u Hrvatskoj, a sâm proces, koji je u konačnici doveo do vrhunske formule, trajao je godinu dana. Svi sastojci, doze i svaka etapa proizvodnje znanstveno su potkrijepljeni, a na kolagenu brenda Forever Young radio je tim stručnjaka u suradnji s nutricionisticom Ivom Tokić Sedlar s Oxford Brookes University.

Collagen Nutriage dolazi u tekućoj formi, a sadrži točno 10 000 mg Naticol® hidroliziranog ribljeg kolagena, 500 mg vitamina C, 1500 mg MSM-a, kao i moćne antioksidanse: kurkumu, ekstrakt kore šipka i astaksantin. Također, obiluje i vitaminima A, D i E kao i B kompleksom, a ugodnog je okusa šumskog voća. 

Autentičnost ovog premium proizvoda očituje se u visokoj UV zaštiti širokog spektra (UVA + UVB), što rezultira moćnim fotoprotektivnim i antioksidativnim djelovanjem te zaštitom od sunčevih zraka iznutra prema vani, za sve tipove kože. 

Vođen najsuvremenijom opremom i znanstvenim saznanjima, može se reći da je tim stručnjaka iza Collagen Nutriage stvorio savršenu formulu, dosad neviđenu na tržištu, implementiranu u ovaj premium kolagen, od sada dostupan na webshopu i u svim bolje opremljenim ljekarnama.

Foto: undrey, shumskaya/iStock/Getty Images Plus, PR