“Skin Cycling“ je najnoviji beauty trend koji se fokusira na oporavak i obnovu kože

Manje proizvoda za bolji rezultat

by | 13 listopada, 2022
dermatokozmetički režim njege osjetljice kože

Jeste li primijetile da je vaša kozmetička rutina svaku večer sve duža? Svakim otkrićem novog antioksidativnog sastojka, koncentriranije formule pomlađujuće kreme, seruma i boostera, povećavamo broj koraka u našem režimu njege često ne znajući koje proizvode kada koristiti. Stoga nije čudno ako naša koža na sve te slojeve divnih proizvoda reagira iritacijama i drugim neželjenim nuspojavama.

Kako bi pomogla svojim pacijentima koji su joj dolazili s takvim problemima, njujorška dermatologinja Whitney Bowe osmislila je “skin cycling“ – periodički režim njege za oporavak i obnovu kože koji je, s dobrim razlogom, preplavio društvene mreže.

“Njihove su rutine postale vrlo duge i komplicirane, a završile su ili s jakom iritacijom, ili su jednostavno dosegle plato i više nisu vidjeli nikakve stvarne promjene ili dobrobiti na svojoj koži”, primijetila je američka dermatologinja kod svojih pacijenata. Shvatila je da koži mogu pomoći jedino pojedinačnim korištenjem određenih sastojaka umjesto da ih koriste sve istodobno, i tako je nastao skin cycling.

Što je skin cycling?

Najjednostavnije rečeno, skin cycling je četveronoćni rotacijski režim njege koji naizmjence koristi različite sastojke puštajući koži da se odmori i oporavi. Ovim se pristupom poboljšava učinkovitost proizvoda, a minimiziraju se iritacije.

anti-iritirajući režim njega

Kako prakticirati skin cycling?

Četverodnevni ciklus njege započinje korištenjem kemijskog pilinga, nakon čega slijedi noć s proizvodom na bazi retinoida i, na kraju, dvije noći koje služe za oporavak i hidraciju kože. Nakon četvrte noći, ciklus kreće ispočetka.

Prva noć

Uklonite sloj odumrlih stanica kože s površine kože pomoću kemijskog pilinga za kućnu upotrebu – idealno bi bilo da je u pitanju mješavina različitih kiselina u jačini od 8 do 10 %. Ovim ne samo da će koža ujutro zablistati, već će izvući maksimum iz druge noći kada je na redu proizvod na bazi retinoida. Jer, kada uklonite sloj odumrlih stanica, sljedeći proizvod koji koristite bolje će prodrijeti u kožu.

Druga noć

Sljedeće večeri, retinoidi su zvijezda noćne njege. Retinol je jedan od najomiljenijih i najsvestranijih sastojaka u njezi kože, ali budući da većina ljudi ne može tolerirati ovaj sastojak svaki dan, ključno je koliko ga često koristite.

Kako biste minimizirati nuspojave korištenja retinola, a požnjeli sve njegove benefite, pokušajte uvesti proizvod s retinolom u sklopu ove cikličke rutine. Ako imate osjetljivu ili reaktivnu kožu, trebali biste se držati proizvoda s nižim postotkom retinola, onim koji se prodaje bez recepta, a ne onog koncentriranijeg koji se izdaje na recept.

Pročitajte: Vaša koža ne podnosi retinol? Imamo odličnu alternativu

Režim njege osjetljive kože

Treća i četvrta noć

Nakon dvije “aktivne” noći, kada se kemijski piling i retinoidi koriste za “izbacivanje” kože iz njezine zone komfora, faza je za oporavak i regeneraciju. Treća i četvrta noć fokusiraju se ponajprije na hidraciju, hranjenje mikrobioma kože i obnovu barijere kože.

Ove su dvije noći ključne jer služe za smanjenje neželjenih reakcija kože na minimum. Sada možete koristiti njegujuće, hidratantne preparate kao što su serum s hijaluronom, vitaminski booster, noćna krema.

Koje su prednosti skin cyclinga?

U samoj srži skin cycling režima jest želja za poboljšanjem učinkovitosti sastojaka iz kozmetičkih proizvoda i smanjenje iritacije kože, ali to nije jedina korist koju nudi ovaj pristup njege. Na ovaj način, koža puno bolje tolerira uporabu aktivnih sastojaka, poput kemijskih pilinga i retinola, za koje je poznato da snažno poboljšavaju izgled i funkciju kože. Osim toga, dani oporavka omogućuju koži da se sama obnovi od nekih od težih, manje željenih učinaka ovih aktivnih tvari, poput crvenila, ljuštenja i peckanja.

Pročitajte: Trend “moisture sandwich” mogao bi biti najbolji način vraćanja vlage suhoj koži

Foto: Getty Images