Retinol i retinoidi nisu isto: kako ih koristiti i koje su razlike?

Razbijamo mitove o retinolu

by | 4 svibnja, 2023
Razlika između retinola i retinoida

Zato što zvuče slično, često se brkaju, ali ove molekule nisu jednake. Premda na koži djeluju slično, retinol je blagi derivat vitamina A, dok retinoidi ili retinoična kiselina predstavljaju značajno agresivnije oblike derivata vitamina A. Retinoidi spadaju u grupu lijekova i mogu se dobiti isključivo na liječnički recept, dok se u svim proizvodima koje možete kupiti na policama drogerija nalazi isključivo retinol.

Retinol i retinoidi: koja je formula učinkovitija?

I retinol i retinoidi, kemijski gledano, jednako djeluju: pospješuju proizvodnju kolagena, omekšavaju i zaglađuju kožu te ublažavaju pigmentaciju. Međutim, nježnijoj varijanti – retinolu je za to potrebno nešto duže vremena.

Redovitom primjenom retinola postiže se učinak kao kod proizvoda s retinoidom u niskoj koncentraciji, ali bez izazivanja iritacija. Međutim, za jednaki efekt potrebno je biti strpljiv. Za razliku od uvriježenog mišljenja, kreme s retinolom potrebno je kontinuirano koristiti i više mjeseci da bi postigle vidljiv učinak.

Razlika između retinola i retinoida

Tko u konačnici izaziva nuspojave?

Oko krema s retinolom često kruže priče o nuspojavama, međutim, one se najčešće odnose na njegove snažnije rođake, tj. retinoide. Nuspojave korištenja krema s retinolom, u vidu iritacije, ljuštenja i suhoće kože, rijetke su. Neželjena djelovanja češće se javljaju kod primjene retinoida.

Da biste izbjegli bilo kakve neželjene reakcije kože, ako planirate svoju prvu uporabu kreme s retinolom, nabavite onu s naznakom “za osjetljivu kožu” – to je znak da proizvod sadrži manju koncentraciju aktivnog sastojaka. Na taj ćete način dopustiti koži da se na njega postupno privikava, posebice ako imate osjetljivi ten. Nakon nekoliko tjedana, ako je koža dobro reagirala na preparat, možete prijeći na onaj s nešto većim postotkom retinola.

Razlika između retinola i retinoida

Kako koristiti kreme s vitaminom A?

Kreme s retinolom i retinoidima nanosite u maloj količini da biste smanjili rizik od eventualnih iritacija. Uvijek ih nanosite na suhu kožu, zbog bolje apsorpcije, a možda najbolje prije spavanja kako biste tijekom dana svoju kožu mogli zaštititi hidratantnom kremom s UV faktorom.

Ako pak već neko vrijeme koristite retinol ili retinoičnu kiselinu i vaša ih koža dobro prihvaća, nema razloga da svoju omiljenu kremu ne koristite kroz dan, čak i za vrijeme toplijih mjeseci. Ipak, premda stručnjaci opovrgavaju mit da retinoidi i retinol povećavaju rizik od sunčevih opeklina, najbolje ih je izbjegavati kad idete na plažu.

Pročitajte: Niste ljubiteljica retinola? Nema problema, ove prirodne alternative jednako učinkovito ublažavaju bore

Foto: iStock/Getty Images Plus