Ayurvedska prehrana: hranite li se prema vašoj doshi?

by | 31 prosinca, 2023
chai latte

Iako su se mnogi ayurvedski rituali “uvukli” u našu svakodnevicu (sjetite se samo trendi zlatnog mlijeka ili tehnika disanja), koliko zapravo znamo o ovom sustavu tradicionalne medicine? S obzirom na to da smo zakoračili u novo godišnje doba, poželjeli smo detaljno istražiti kako bismo se trebali hraniti ovisno o našoj dominantnoj doshi. Uz pomoć Tine Carić, voditeljice centra Ayurveda balance, doznali smo sve o osnovnim ayurvedskim principima prehrane koji mogu oplemeniti naš život i, ono najvažnije, dovesti nas u stanje ravnoteže. Tina je inače i dugogodišnja praktikantica transcendentalne meditacije i velika zaljubljenica u ayurvedu, predstavnica ayurvede pri Stručnoj komisiji za prirodnu medicinu Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu. Želja joj je proširiti svoje znanje o ayurvedi i približiti je što većem broju ljudi, stoga nam se učinila savršenom sugovornicom.

Što je ayurveda?

Ayurveda je najstarija poznata prirodna medicina. Nastala je u Indiji prije 5000 godina, a temelji se na filozofiji o isprepletenosti uma, duha i tijela, čijim se održavanjem u stalnoj ravnoteži prevenira bolest i održava zdravlje. Ayurveda promiče holistički pristup zdravlju i koristi biljne preparate, razne tretmane i masaže, promjenu prehrambenih navika te životnog stila općenito da bi se postigla navedena ravnoteža i tijelo potaknulo na samoizlječenje. Ayurvedski su se principi i prakse tisućljećima prenosili kroz generacije te i dalje utječu na suvremene pristupe zdravlju, čineći ayurvedu jednim od najcjenjenijih sustava tradicionalne medicine.

Koji su osnovni principi ayurvede?

Previše ih je i ne znam koliko bi bili zanimljivi vašem čitateljstvu pa ću se osvrnuti na ono najbitnije, a i to ću maksimalno pojednostaviti. Jedan od osnovnih koncepata ayurvede jest teorija o tri osnovne bio-fiziološke energije koje se u nama manifestiraju kao konstitucijski tipovi ili doše. Mi se rađamo s određenom psiho-fiziološkom konstitucijom, koja se tijekom života mijenja s obzirom na naša iskustva. Ayurvedsko se liječenje bavi upravo tim odstupanjem od naše normale, koje mi nazivamo nesklad dosha, a koje je opasno jer može rezultirati oboljenjem. Ayurvedski liječnik putem osluškivanja pulsa i pregledom zaključuje koja od doša je u disbalansu te kojim će je metodama vratiti u prvobitno, originalno stanje, tako da slobodno možemo reći kako nas ayurveda vraća nazad k nama samima.

zlatno mlijeko

Kako ayurveda liječi?

Ayurveda je organoleptička disciplina, što znači da svojstva materije određuje ljudskim osjetilima, a cijeli svijet opisuje kroz deset parova suprotnosti, poput: toplo-hladno, suho-vlažno itd. Princip kojim ayurveda liječi bazira se na činjenici da se slično međusobno privlači, a suprotno međusobno uravnotežuje pa kada dođe do disbalansa ili bolesti, ayurveda zna što mora primijeniti da bi se organizam vratio u optimalno stanje balansa originalne konstitucije. Kako svaka osoba ima jedinstvenu kombinaciju doša, tako će se i metode liječenja razlikovati od osobe do osobe, iz čega se može zaključiti da je jedan od principa ayurvede visokoindividualiziran pristup liječenju i očuvanju zdravlja.

Što su doshe (doše)?

Doshe su primordijalne životne sile koje se u umu i tijelu pojavljuju kao principi koji njima upravljaju. Kontroliraju naše tjelesne funkcije i zbog toga su temelj ayurvedske dijagnostike i terapije. Postoje tri – vata ili zračni tip, pitta ili vatreni tip, i kapha ili vodeni tip. Osobom obično dominira ili jedna dosha, ili kombinacija dviju dosha, a vrlo rijetko se nađe osoba koja je pod jednakim utjecajem svih triju dosha. Uz to, svaka osoba ima jedinstvenu kombinaciju dosha u različitim omjerima, i taj omjer ono je što određuje naša fizička i psihološka svojstva, tj. građu našeg tijela i naš karakter. Kao što su naši otisci prstiju jedinstveni, tako je i naša kombinacija dosha naš jedinstveni energetski potpis.

Možete li nam pojasniti karakteristike pojedine doše?

Vata se povezuje s pokretom. Ona predstavlja dinamičnu silu odgovornu za sve u tijelu što nije statično, poput disanja, emocija, krvotoka itd. Neke od karakteristika vata tipova, koje još nazivamo zračnim tipovima, su tanka građa tijela, brz metabolizam te sklonost nepravilnostima u probavi i apetitu. Kad je vata u ravnoteži, osoba je kreativna, energična i prilagodljiva, a neravnoteža može dovesti do tjeskobe, nesanice, viška plinova, suhoće kože itd. Danas smo, nažalost, zbog česte uporabe ekrana, masovno osuđeni na disbalans vate. Pretjerana uporaba moderne tehnologije stvara velik pritisak na živčani sustav koji, ako je izvan ravnoteže, negativno utječe na sve ostale sustave.

Pitta predstavlja toplinu i metabolizam u tijelu. U tijelu kontrolira probavu, termoregulaciju, hormonsku ravnotežu, intelektualne sposobnosti itd. Pitta ili vatreni tipovi imaju prosječnu građu tijela, srednji do jače izražen apetit, oštar um. Kad je pitta uravnotežena, osoba je ambiciozna, entuzijastična i odlučna, a neravnoteža može dovesti do iritabilnosti, pretjeranog znojenja, problema s kožom, raznih upala i slično. Pitta tipovi često su radoholičari, što ih također vodi u disbalans.

Kapha predstavlja strukturu, stabilnost i hidraciju u tijelu – kontrolira rast, lubrikaciju zglobova i tkiva, imunološki sustav itd. Odgovorna je za održavanje organizma zdravim, zbog čega se odlikuje velikom snagom i otpornošću. Kapha ili vodeni tipovi imaju snažnu građu tijela, dobar apetit i stabilan metabolizam, no skloni su dobivanju na težini. Kad je kapha u ravnoteži, osoba je suosjećajna, smirena i ugodna, ali neravnoteža može dovesti do letargije ili depresije, zadržavanja tekućine, problema s dišnim organima itd.

ayurvedski napitak

Što je ayurvedska prehrana i koji su njezini osnovni postulati?

Ayurvedska prehrana pristup je prehrani koji se temelji na principima ayurvedske medicine. Ona je načelno vegetarijanska, mada će ayurvedski liječnik, kad ocijeni da je to potrebno, propisati i malo mesa jer se prehrana prilagođuje individualnoj konstituciji. Ayurvedska prehrana zapravo je niz smjernica o tome što i kako jesti da bismo iz hrane izvukli ono najbolje. Razlikuje se dok ste u tretmanu, kad je lakša jer detoksiciramo tijelo, i kad kuhate kod kuće, gdje može biti malo konkretnija. Neki od osnovnih postulata ayurvedske prehrane su da hrana, zbog lakše probavljivosti, mora biti kuhana i da obrok mora sadržavati svih šest okusa (slatko, kiselo, slano, gorko, ljuto i trpko), kako bismo uz tijelo, a putem okusnih pupoljaka, nahranili i našu dušu. Ayurveda preporučuje konzumiranje sezonskih namirnica i hrane koja je lokalno dostupna jer je tijelo više sklono asimilaciji hrane koja je u skladu s prirodnim ritmovima i kojom su se hranili naši predci. Kako ayurveda prepoznaje blagodati nekih začina koji imaju ljekovita svojstva, preporučuje ih koristiti u svakodnevnoj prehrani i u obilnim količinama. Ayurveda još naglašava važnost svježe pripremljenih obroka, umjerenosti u jelu te ustaljenog ritma obroka.

Kakvu prehranu zahtijevaju pojedine doshe?

Kako bih bolje objasnila prehrambene smjernice za svaku doshu, moramo se vratiti na prethodnu tvrdnju da se, prema ayurvedi, suprotnosti međusobno uravnotežuju. Svaka od dosha ima svoje karakteristike, a disbalans doshe izbjegava se i liječi namirnicama koje imaju suprotne karakteristike. Naglašavam da su ovo opće prehrambene smjernice i da je za personalizirani plan najbolje posavjetovati se s ayurvedskim liječnikom.

ayurvedska hrana

Prehrana za vata doshu

(topla – vlažna – teška)

Vata dosha je hladna, a vata tip je osjetljiv na hladnoću, pa je važno da konzumira toplu hranu i napitke kako bi se uravnotežila unutarnja temperatura tijela. Skloni suhoći kože i sluznice, vata tipovi trebaju jesti vlažnu hranu da bi se održala hidracija tijela. S obzirom na to da je vata dosh lagana, vata tipovi trebaju jesti težu hranu u obilnijim količinama, punu zdravih masnoća kako bi se izbjegla psiho-fizička iscrpljenost, vrlo karakteristična za vata tipove. Vata u disbalansu često je sklona nemiru i treba joj stabilizirajuća hrana koja će je smiriti i malo prizemljiti. Meso i riba su u stanju brzo smiriti povišenu vatu, ali dugoročno se ne preporučuju – bolje je vatu držati pod kontrolom biljnom prehranom i preparatima.

Preporuke za vata tipove

Najbolji tip obroka su jela “na žlicu” – krepke povrtne juhe, variva te dobro prokuhane žitarice koje je najbolje ostaviti u vlastitoj sluzi, ne treba ih procijediti. Odgovara im gotovo sva povrtna hrana, ako je dovoljno konkretna – pripremljena s dosta gheeja, sezamovog ulja ili maslaca te odgovarajućih začina, poput kardamoma, klinčića, kumina, asafetide… Oni bi svakako trebali izbjegavati kupusnjače jer stvaraju plinove, te gljive jer isušuju tkiva, što dodatno destabilizira ionako labilnu vatu. Voće bi trebali kuhati, i ne miješati s drugom hranom, a suho voće bi trebali u potpunosti izbjegavati. Agrumi im odgovaraju i svježi i obliku ne previše hladnih napitaka. Većina žitarica odgovara vata tipovima, a posebno im se preporučuje konzumacija smeđe i basmati riže, pšenice te zobi. Grahorice nisu baš idealna hrana za vata tipove, no mung dal im odgovara. Orašasti plodovi i sjemenke im se preporučuju, posebice bademi i orasi namočeni preko noći. Od mliječnih proizvoda im najviše odgovaraju oni fermentirani. Vata tip zahtijeva dosta proteina pa će povremeno jedenje ribe, bijelog mesa i školjkaša pridonijeti stabilizaciji vate.

Prehrana za pitta došu

(hladna – suha – teška)

Pitta tip je sam po sebi vruć, zato ga i zovemo vatrenim. To je jedini tip kojem odgovaraju sirova i rashlađena hrana jer uravnotežuju unutarnju toplinu tijela. Pitta tipovi su jako energični pa će konzumirajući umirujuću, nezačinjenu i suhu, tj. dobro procijeđenu hranu smiriti jaku probavnu vatru koja tinja u njima. Zbog svojih velikih životnih apetita skloni su ekstremima u svemu, pa tako i u hrani, a vlastiti intenzitet mogu zadržati pod kontrolom ako jedu umjereno i uravnoteženo. Skloni su upalama i akumulaciji masnoća zbog čega je važno da izbjegavaju masnu i sluzavu hranu, koje ne odgovaraju fizionomiji pitte.

Preporuke za pitta tipove

Pitta tipovi, zbog svojih dobrih digestivnih sokova, nemaju puno ograničenja u prehrani, ali ipak postoje neke stvari koje bi trebali izbjegavati, a to je prije svega meso, posebice crveno jer pojačava agresiju. Pitta je jedini tip koji može podnijeti sirovu prehranu, ali za nju je najbolja lakto-vegetarijanska prehrana. Problem je što pitta baš uživa u mesu i teško ga se ostavlja. Jako začinjena i posoljena hrana nije za njih, a od začina bi trebali koristiti samo one koji hlade tijelo – komorač, mentu i korijander. Ulja bi trebali izbjegavati, no ghee je dobrotvoran za sve doše, pa i pittu, a kokosovo ulje je za njih najbolje jer ima rashlađujuća svojstva. Pitte trebaju izbjegavati kako pečenu, tako i pretjerano kuhanu hranu – sve što jedu treba vrlo kratko termički obraditi. Voće mogu jesti i svježe i suho, a najviše im odgovaraju jabuke, kruške, šipak i ananas. Povrće im odgovara, pogotovo svježe, osim zimi, kad je i za njih dobro da ga jedu kuhanog na pari, s minimalnom količinom masti. Pitte mogu jesti sve mliječne proizvode, a orašaste plodove i sjemenke neka jedu samo povremeno.

Prehrana za kapha doshu

(topla – suha – lagana)

Kapha ili vodeni tip odlikuje se hladnoćom i vlagom u tijelu, zbog čega bi trebao jesti toplu i suhu hranu. Kapha tipovi imaju najsporiji metabolizam, skloni su zadržavanju vode i sluzi, što može izazvati osjećaj tromosti, pa trebaju jesti lako probavljivu hranu. Isto tako, trebali bi jesti ljutu hranu koja će razbuditi vatru u tijelu. Oni se lako udebljaju i morali bi pridavati dužnu pažnju odgovarajućoj prehrani jer imaju izražen apetit, ali jako sporu probavu. Zbog svoje sentimentalne prirode, skloni su prejedanju – oličenje su zaljubljenika u tzv. comfort-food, no takva im prehrana ni najmanje ne odgovara. Jedino kapha tipu odgovara danas popularan povremeni post (intermittent fasting).

Preporuke za kapha tipove

Kapha tipovima odgovara ljuta i topla hrana koja potiče probavu i raspršuje stagnaciju kojoj su skloni. Trebali bi izbjegavati hranu s visokim sadržajem vode da smanje vlažnost tijela. Pržena hrana također nije za njih jer povećava osjećaj težine i usporava probavu. Kaphama se preporučuje ili jesti manje, ali učestalije, ili jesti veliki centralni obrok s dvije male užine tijekom dana. Kapha tip jedini je tip koji smije preskakati doručak. Svoju bi prehranu trebali zasnivati na grahoricama i povrću koje ima diuretička svojstva, poput mrkve i celera. Proizvodi životinjskog podrijetla njima nisu bitni za razvoj tkiva, koje imaju dovoljno, no povremena konzumacija nemasnog mesa i kozjeg mlijeka neće naštetiti kaphi. Kapha tipovi mogu jesti suho voće i ponekad agrume, koje dobro podnose. Žitarice, jer povećavaju količinu sluzi, trebali bi izbjegavati. Kapha treba najmanje vode i nikad ne bi trebala piti hladne napitke, ali zato najviše profitira od biljnih čajeva i začinskog bilja. Ulje od gorušice najpogodnije je za kaphe. Sol bi trebali izbjegavati.

zlatno mlijeko

Što podrazumijeva nekompatibilna hrana u sustavu ayurvede?

Nekompatibilna hrana su kombinacije namirnica koje smanjuju učinkovitost probave, sposobnost tijela da apsorbira hranjive tvari te izazivaju neravnotežu doša. Primjeri nekompatibilne hrane uključuju kombiniranje mlijeka i voća jer u probavi sudjeluju različiti enzimi potrebni za probavu ovih dviju vrsta hrane. Mlijeko i mliječni proizvodi, kao što su jogurt ili sir, ne bi se trebali konzumirati s kiselim sastojcima, poput rajčica i agruma. Ova kombinacija može uzrokovati neželjenu fermentaciju u probavnom traktu. Voće se ne bi trebalo jesti s proteinima, a jedan primjer nekompatibilnosti koji bi vas mogao iznenaditi je kombinacija jaja i mlijeka – njihova različita kemijska svojstva nepotrebno opterećuju probavu.

Što je probavna vatra?

Probavna vatra ili agni je metaforički pojam koji označava metaboličku sposobnost tijela da probavi hranu, apsorbira hranjive i eliminira otpadne tvari. Snaga probavne vatre ima ključnu ulogu u probavi i ima važan utjecaj na cjelokupno zdravlje i dobrobit. Kada je agni snažan i uravnotežen, tijelo učinkovito iskorištava hranu i stvara energiju potrebnu za održavanje vitalnih funkcija i aktivnosti. S druge strane, kad je agni slab ili neuravnotežen, to dovodi do probavnih smetnji, stvaranja toksina u tijelu i poremećaja ravnoteže doša. Pitta doša ima najjaču probavnu vatru, vata umjerenu, a kapha najslabiju i to je razlog zašto svaka doša ima svoje prehrambene smjernice. U ayurvedi postoje već unaprijed pripremljene mješavine začina za svaku doshu koje služe tome da probavna vatra svakog pojedinog tipa funkcionira optimalno.

Razgovarala: Matea Martek

Foto: vaaseenaa, Aamulya, Prostock-Studiom klenova/iStock via Getty Images Plus