Prepoznajte na vrijeme: navike koje loše djeluju na vaš metabolizam

by | 19 prosinca, 2023
loše prehrambene navike za metabolizam

Kad je riječ o održavanju zdravog načina života, zdravlje vašeg metabolizma itekako je važno.

Uobičajeni simptomi sporijeg metabolizma uključuju stvari poput gubitka kose, suhe kože, umora, debljanja ili problema s gubitkom težine.

Iako može biti frustrirajuće živjeti sa sporijim metabolizmom, postoje određene prehrambene navike koje možete promijeniti da biste ubrzali metabolizam i postigli neke od svojih zdravstvenih ciljeva.

Konzumiranje previše rafiniranih ugljikohidrata i dodanih šećera

Pretjerana konzumacija rafiniranih ugljikohidrata, poput slatkih žitarica i bijelog kruha, može uzrokovati brze skokove razine glukoze u krvi, praćene padovima. Ove fluktuacije mogu poremetiti vaš metabolizam, otežavajući vašem tijelu da učinkovito regulira pohranu energije i masti.

Visoka konzumacija šećera može dovesti do inzulinske rezistencije, stanja u kojem vaše stanice postaju manje osjetljive na inzulin, što sprječava sposobnost vašeg tijela da kontrolira razinu glukoze u krvi i učinkovito skladišti masnoće, što negativno utječe na vaš metabolizam.

Kao i kod konzumiranja previše rafiniranih ugljikohidrata, razina glukoze u krvi često padne prenisko nakon visokog unosa šećera, što dovodi do gladi i prejedanja.

Ne unosite dovoljno zdravih masnoća

Osim činjenice da su izvori zdravih masnoća poput ribe, avokada i orašastih plodova ukusni i zasitni, te su zdrave masnoće također važne za vaše metaboličko zdravlje. Zdrave masnoće, poput onih koje se nalaze u avokadu, orašastim plodovima i maslinovom ulju, neophodne su za apsorpciju vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) i proizvodnju važnih hormona poput inzulina i hormona štitnjače.

“Bez dovoljno zdravih masnoća u obroku, vaše tijelo može imati problema s održavanjem hormonalne ravnoteže i pravilne apsorpcije hranjivih tvari, što potencijalno može dovesti do metaboličkih nepravilnosti i energetske neravnoteže”, kaže stručnjakinja Mary Sabat.

Prehrana siromašna vitaminima i mineralima

Prehrana uglavnom prerađenom hranom te nedovoljna količina voća i povrća mogu dovesti do toga da ne dobijete odgovarajuće razine važnih vitamina i minerala.

loše prehrambene navike za metabolizam

Ispijanje prevelikih količina alkohola

Kad konzumirate alkohol, vaše tijelo daje prioritet razgradnji alkohola u odnosu na druge hranjive tvari koje ste konzumirali. To može dovesti do povećanog skladištenja masnoća i smanjenog sagorijevanja masti. Važno je ne konzumirati previše alkohola kada želite poboljšati svoje metaboličko zdravlje.

Ne uzimate dovoljno proteina

Uzimanje dovoljno proteina važan je dio jačanja metaboličkog zdravlja. Prema studiji objavljenoj u časopisu “Nutrition & Metabolism”, konzumiranje visokoproteinske dijete izravno je povezano s boljim ukupnim metabolizmom.

Dobivanje previše dnevnih kalorija noću

Fokusiranje na doručak može pomoći metabolizmu, ali također je važno baciti pogled na svoje ostale obroke tijekom dana. Na primjer, ljudi koji pojedu tonu kalorija za večeru ili kasnije navečer mogu negativno utjecati na metabolizam. Da biste uravnotežili svoj metabolizam na temelju prirodnog cirkadijalnog ritma, stručnjaci predlažu hranjiv doručak, veći i obilniji ručak i manju porciju za večeru.

Jedete previše prerađene hrane

Na vaš metabolizam utječe količina hrane koju jedete i kad jedete, ali na njega utječe i vrsta hrane koju jedete. Mnogi stručnjaci zbog toga preporučuju ograničavanje unosa prerađene hrane.

Pročitajte: Ove namirnice bogate vlaknima trebali biste uvrstiti u svoj jelovnik 

Foto: nensuria, Strelciuc Dumitru iStock/Getty Images Plus via Getty Images