Kako ove godine izbjeći blagdansko prejedanje i stvarno ostati fit bez nakupljenih novih kilograma?

Ove godine izbjegnite blagdanske zamke kad su u pitanju hrana, druženja i fitness

by | 10 prosinca, 2021
blagdansko prejedanje, kako ostati fit za vrijeme blagdana

Iako s Girlyfitness, certificiranim fitness trenericama Anom i Marijom najčešće pričamo o vježbanju i (kućnim) treninzima, sada smo krenuli korak dalje i odlučili temu prilagodili ovom, preblagdanskom i blagdanskom vremenu. Zašto? Jer je upravo ovo vrijeme, posebice oko Božića, vrijeme kad mnogi stavljaju vježbanje u drugi plan, a u prvi plan dolazi sve ono što nosi čar blagdana – hrana, party, druženja, mnoštvo hrane i prejedenja… Svjesni smo da je nekim stvarima teško odoljeti, jer ipak je ovo doba samo jednom godišnje, ali treba znati napraviti balans i naučiti kontrolirati sebe i svoje potrebe jer, nažalost, i mala pretjerivanja dovode do prave muke nakon blagdana i zime te obično svatko tada poseže za brzinskim detoks programima i vježbanjem od kojeg očekuju čuda u vrlo kratkom vremenu.

Popričali smo s Marijom u čemu se kriju zamke mnogih blagdanskih rituala, ali i ono najvažnije – kako ih izbjeći?

Za hranu koju unosite u sebe odgovorni ste samo vi – izjava je koja stvarno drži vodu sve do trenutka kad štandovi s kobasicama okupiraju grad, kad se miris prvog snijega ispreplete s mirisom kuhanog vina, a blagdanska party sezona pokuca na vrata. Oni koji su s vama tijekom blagdana, bilo za stolom, bilo na partyju ili na ekranu, imaju važnu ulogu u tome dobivate li hranjive tvari. Nažalost, u takvim slučajevima, više dobivate kilograme nego hranjive tvari. Ovo nije tekst koji će poslužiti kao “izlika” i prebacivanje krivnje na druge kada nećete moći ući u omiljene “trapke” u siječnju. Ovo je tekst koji će vas upozoriti na moguće blagdanske “fitness barijere”. I, naravno, kako ih diskvalificirati u startu.

Izbjegnite “ekipno” jedenje

Daleko od toga da niste razumna i prehrambeno osviještena žena… samo ne u blizini svoje ekipe i kolega na božićnom partyju ili uredskom domjenku. Prema istraživanjima, možete unijeti čak 28 % više kalorija kad jedete “ekipno” i s nogu nego sami. Stvar je u tome što čine drugi. Ruku pod ruku tome ide i jednostavna činjenica da ne želite da vas proglase “čudnom” ili “ubojicom” dobre zabave. A dobra zabava je očito slistiti sve mini sendviče i popiti još četiri martinija. Znamo, nitko u ekipi ne želi biti prozvan Grinchem, no isto tako nitko ne želi biti masni produkt božićnog partyja i blagdanskog pijančevanja. Unatoč svemu – i dalje se vrlo često događa da jedete samo kako bi se drugi osjećali ugodnije.

Kako izbjeći? Karakterom. Jednostavno – budite karakter i ograničite se na jednu porciju normalnih proporcija. Ako ste u mogućnosti, birajte salate, pileće meso i voćne deserte. Dobra ideja je i pojesti prije partyja kvalitetan obrok složen od proteina i zdravih masnoća. Što se pića tiče – ograničite se na čašu kvalitetnog vina ili svijetlo pivo. Pržene zalogaje, teške žestice i preslatke koktele ostavite drugima… baš kao i mamurluk i nadutost koja je sljedeći dan neizbježna.

Pročitajte: Naučite kako izbjeći prejedanje uslijed stresa

Blagdanska druženja

Božićna druženja s ekipom neizbježno uključuju i kobasice, masna pečenja, kolače i cugu? Naravno, to je u redu ako vi to želite, no osuditi cijelu blagdansku sezonu na kalorijske bombe i osjećaj tromosti koji se kosi s vašim fit pogledom na život i nije neka odluka. Oduprite se nagonu da ostavite dojam bezbrižne djevojke koju je BAŠ BRIGA što jede jer je ona totalno opuštena. Niste dužni to raditi. Osobito ne ako se u takvom aranžmanu osjećate kao znojna čarapa na dnu sportske torbe.

Kako izbjeći? Prije nego što uopće donesete famoznu odluku o još dvije sarme, to jest prije nego što (OPET) drugi odluče što ćete staviti u usta, spomenite da želite salatu s piletinom. Neki će vas zezati, no ne obazirite se jer će nakon nekoliko puta razmisliti da vam se pridruže. Kad svoju odluku da jedete zdravo vokalizirate i učinite javnom, napravili ste prvi korak u promjeni ponašanja. Svog, ali i tuđeg. U ovakvim slučajevima – ostanite vjerni sebi i svom cilju. I u slučaju da vam se jede pileća prsa i salata, pohana jarebica u aromatičnim travama ili masna kobasa s trga.

Dekica, hrana i televizor – dobitna kombinacija za loš ishod

Scenarij: dekica, snijeg i “Zapravo ljubav” na TV-u. O da – i podgrijana sarma, mamin famozni čokoladni kolač i čaša-dvije pjenušca koji vam je sestra donijela. Jesam li spomenula da je sarma treća po redu tog dana? Fun fact… Znate li za koliko se unos visokokalorične hrane može povećati pred TV-om? Za 71 %! Mozak je na neki način tako programiran da čim sjednete pred TV, počnete žudjeti za hranom, i to onom najkaloričnijom (pa nećete valja žudjeti za stabljikom celera?!).

Kako izbjeći? Prije svega – NE IZBJEGAVAJTE HRANU, ALI IZBJEGAVAJTE PRETJERIVANJE. Ližite limun za desert ispred TV-a. Zezamo se. Prije svega – preselite se u kuhinju za stol i ugasite sve što odvlači pozornost. I nikad nemojte jesti iz posuda u kojima ste gotovu hranu donijeli kući. Zašto? Zato što je vjerojatnije da ćete je percipirati kao “grickalicu” te poslije nje poželjeti pravi obrok. A pravi obrok je onaj serviran za stolom… nije li?

Pročitajte: Tamara Kajari: Kako se pravilno organizirati za blagdane bez stresa

Izbjegnite prejedanje za blagdanskim stolom

Zapravo se nimalo opasnim ne čini biti kod kuće: sami kuhate, sami poslužujete, sami diktirate uvjete. No nije baš tako bajno i ništa od ovoga ne stoji ako (pre) lako posežete za repetama.

Kako izbjeći? Zapravo vrlo lako. Prednost pri spremanju obroka dajte proteinima, zdravim mastima i na kraju složenim ugljikohidratima. Također, posude s blagdanskim delicijama stavite što dalje od sebe. Na štednjak, u hladnjak, na krov. Nije bitno – samo ih nemojte držati ispred sebe ako ćete se trpati iznova i iznova. I maknite šape iz tanjura svoje djece, muža, dečka, ljubavnika. Držite se vaše porcije i uživajte u blagdanima fit i nasmiješeni.

Foto: Halfpoint/Getty Images Plus via Getty Images