3 jednostavne promjene kojima ćete smanjiti troškove za nadolazeću zimu

by | 22 listopada, 2020

Mijenjanjem vremena mijenja se i naš budžet, stoga mijenjanje odjeće, frizure, prehrane i brige o zdravlju nisu jedine promjene koje moramo uvesti s nižim temperaturama.

Hladnije vrijeme mnogima donosi veće račune, a s obzirom na to da su blagdani iza ugla, doći će i do veće potrošnje novca kad su u pitanju drugi ljudi, ugođaj i zabava. Blagdanske namirnice, pokloni za najmilije i ukrasi samo su neke od stvari na koje ćete morati izdvojiti novac. U nastavku vam donosimo smjernice i promjene koje biste trebali uvesti kako bi financijski lakše podnijeli sve promjene koje dolaze.

Napravite plan prihoda i troškova

Svako godišnje doba zahtijeva drugačiji financijski plan. S obzirom na promjenu godišnjeg doba te na činjenicu da nam uskoro dolazi i zima, moramo biti spremni na promjene troškova. Zapišite svoje prihode i troškove te načine na koje možete uštedjeti. Isto tako, zapišite sve svoje troškove. Najbolje bi bilo odvojiti mjesečne troškove, poput računa, raznih pretplata, osiguranja i slično, od tjednih troškova koji vam odu na hranu, zabavu itd.

Štedite za blagdane

Nemojte čekati zadnji trenutak te cijelu plaću u prosincu potrošiti na blagdane. Najbolje bi bilo odvojiti od plaće u listopadu te u studenome. Na papir zapišite sve troškove za zabavu, ljepotu i vlastito ugađanje kako biste došli do zaključka čega se možete odreći kako biste više uživali u nadolazećih blagdanima.

Smanjite troškove na lak način

Najlakši način za štednju je smanjenje troškova. Svi mi često kupujemo stvari koje nam ne trebaju. Ručak u omiljenom restoranu, kava za ponijeti, namirnice na sniženju koje vam ne trebaju i odjeća koju ne morate nužno kupiti – sve su to stvari kojih se možemo odreći. Umjesto toplih napitaka u kafićima pijte vlastite koje ste ponijeli od doma ili napravili na poslu. Pod pauzom barem triput tjedno jedite ručak koji ste napravili doma. Načina za uštedu je doista puno, nemojte dopustiti da vas savlada želja za bespotrebnim stvarima ili lijenost.

Foto: Cathryn Lavery/Unsplash