Fitness trenerica savjetuje: šest vježbi za jednostavan kućni trening

by | 6 studenoga, 2021

Kućni trening i vježbanje od doma nikad nije bilo jednostavnije nego što je to posljednjih godinu i pol dana. Upravo to dokazuju i Girlyfitness, certificirane fitness trenerice Ana i Marija te svojim pratiteljima na Facebooku i Instagramu pokazuju zašto je važno vježbati, zdravo se hraniti, kako to postići… Jednostavne, nenametljive i sasvim normalne – ovo su sestre blizanke kojima je fitness dio života, a ne samo posao.

Ovaj put, Marija nam je dala nekoliko odličnih argumenata zašto odabrati vježbanje kod kuće umjesto teretane, ali i odlične vježbe koje korak po korak možete pratiti kroz fotografije ili video. Za njih je potrebno dnevno odvojiti jako malo vremena, a jednom kad usvojite ovaj kućni trening, prijeći će vam u naviku odrađivati ga svaki dan!

Kućni ambijent ili teretana, pitanje je sad? Kad je u pitanju trening, koji ambijent radije birate? Iako teretana pruža veću mogućnost izbora zbog šire ponude sprava, rezultati se itekako mogu postići i u kućnoj radinosti, što je osobito ohrabrujuće znati u ova “nesigurna” vremena. I zato – nedostupnost pristupa teretani iz ovog ili onog razloga nikada ne bi trebala biti prepreka na radu na sebi, kao niti izgovor za odustanak od treninga!

Evo nekoliko ozbiljno dobrih argumenata u korist kućnog treninga, ali i odličan trening za doma za koji vam ne treba oprema – dovoljno je samo malo dobre volje!

1. Blizina i dostupnost te povezano s time vrijeme potrošeno na spremanje i raspremanje, odlazak i dolazak iz teretane.
2. Jako, jako važno i nezanemarivo u ova vremena, a to je – higijena i zdravstvena sigurnost prostora. I ne samo prostora, već i opreme kojom se koristite. Zamislite koliko je ruku taj dan prije vas primilo bućice u teretani s kojima ste planirali odraditi trening? A koliko one koje posjedujete doma? Dramatična razlika, zar ne?
3. Odabir glazbe i atmosfere po vlastitom ukusu. Ne volim se petljati sa slusalicama dok vježbam i zvučnici su moj izbor pa i ovaj plus ide na stranu vlastitog prostora.
4. Trošak članarine teretane ili benzina ako idete autom itd. Doma taj novac možete uložiti u novu opremu. Opremu koja će trajati i nećete ju morati obnavljati svaki mjesec. Komad po komad, i novcem od nekoliko članarina se može oformiti sasvim pristojan arsenal opreme – i to imate zauvijek!
5. Opuštenost bez bojazni hoćete li čekati na spravu, hoće li vas netko “čudno” gledati, hoće li vam izviriti veš ili ti se ocrtavati rub gaćica, hoće li vas itko na drugi način omesti i zapričavati. Imati svoj mir nema cijene!
6. Također važno – nema reda u čekanju za WC i tuš.
7. Možete vježbati onako kako vam se prohtije, točnije – možete i u pidžami ako vam je tako najdraže. U svoja četiri zida ne trebate nikakav dress code, dok u teretani IPAK postoje određene prihvaćene i one malo manje prihvaćene stvari kad je u pitanju odijevanje.

Trening kod kuće:

Vježbe 1-6 odrađujte jednu za drugom bez pauze. Tek po završetku zadnje vježbe u krugu, počinite 3 minute. Potom krenite na novi krug. Na taj način odradite 3 do 4 kruga vježbi. Idemo!

1. Hip thrust 20x

 

2. Gluteus marširanje 30 sekundi

 

3. Jednonožno podizanje 20x svaka noga

 

4. Horizontalne škarice 30 sekundi

 

5. Russian twist 30 sekundi

 

6. V zadržaj 30 sekundi