Fitness trenerica savjetuje: 2x tjedno ove vježbe donosi lijepe ruke i oblikovana ramena

Girlyfitness su certificirane fitness trenerice koje nam daju odgovore na pitanja o najboljim vježbama za jačanje ruku

by | 22 kolovoza, 2021
vježbe za ruke, girlyfitness

Tko bolje poznaje vježbe i strukturu tijela od fitness trenerica koje se time bave? Ponukani upravo time, a i činjenicom da svaka žena žudi za lijepim rukama (što je posebno važno tijekom ljeta kada smo većinom u kratkim rukavima) potražili smo stručne odgovore od Girlyfitness, certificiranih fitness trenerica. One su Ana i Marija, blizanke, sestre koje povezuje ljubav prema zdravom načinu života, zdravoj prehrani i vježbanju. Njihove objave na Instagramu i FB društvenoj mreži svakodnevno motiviraju stotine žena da se pokrenu i naprave korak dalje za svoje tijelo i zdravlje.

Na naša pitanja odgovorila je Marija, a u nastavku pročitajte što ona kaže o najboljim vježbama za jačanje ruku, dizanju utega, ali i što utječe na kožu koja visi na rukama (problem koji muči mnoge žene) te najvažniji savjet kojeg se valja držati ako želite nešto postići za sebe.

 

Koje su prema vama najbolje vježbe za jačanje ruku?

Najbolje vježbe su kombinacija onih vježbi koje će na najučinkovitije način targetirati sve mišićne skupine ruku. Osim bicepsa i dakako tricepsa (popularne vježbe za “zastavice”) nikako u treningu ruku ne smijemo izostaviti vježbe za ramena. Izdvojila bih ove vježbe: rameni potisak bučicama, odručenje bučicama u stranu, biceps pregib, sklek uskim hvatom, razne varijante triceps ekstenzija te nezaobilazno “propadanje”.

Kako se najlakše (najbrže) riješiti kože koja “visi” na rukama?

Koža koja visi posljedica je i starenja, stalnih fluktruacija kilaže, ali i dugotrajne neaktivacije mišića koji se nalaze ispod te kože. Daleko najbolja opcija je držati se zdravog života (na duge staze) te implementirati u svakodnevicu tjelovježbu (uz obvezne vježbe snage s fokusom na targetirani mišić), zdravu prehranu i puno vode. Kod uistinu značajnog i jako vidljivog viška kože, ako osoba to želi, možda će konačno rješenje ipak morati potražiti kirurškim zahvatom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by girlyfitnesshr (@girlyfitnesshr)

Koliko je dizanje utega djelotvorno za ovu skupinu mišića?

Dizanje utega djelotvorno je (i to ne mogu dovoljno naglasiti) za sve skupine mišića, baš kao i za ovu. Nažalost, žene iz straha ili neupućenosti, nerijetko zaziru upravo od vježbi snage, vježbi korištenjem utega za gornji dio tijela misleći da će takav trening rezultirati “muškim”, nabitim i pomalo grubim izgledom, ali vjerujte, bit će sve samo ne to! Ako 2x tjedno u svoju vježbačku rutinu uključite vježbe utezima za gornji dio tijela očekujte lijepe ruke i oblikovana ramena, uz pravilno držanje i posturu.

Što još preporučujete ženama koje muku muče s ovim problemom, osim vježbanja?

Ono što baš nitko ne voli čuti, a to je – ustrajnost. I to ne samo u treningu nego i u zdravoj prehrani. Ustrajnost u treningu ne uvodeći baš nikakve promjene u dosadašnju prehranu vrlo često znači i Sizifov posao. Mišići ruku će jačati i oblikovati se, ali ostat će sakriveni ispod (većeg ili manjeg ) sloja viška tjelesne masnoće. Tome jedino možete doskočiti vodeći računa i o zdravoj prehrani i po potrebi pojedinca, kalorijskom deficitu.

Foto: Instagram

Foto: HbrH iStock/Getty Images Plus via Getty Images