Što zdrave masti čini – zdravima?

by | 17 srpnja, 2020

Kad je riječ o zdravim mastima, to se ne razlikuje od definiranja zdrave hrane: što je nešto više u svom prirodnom obliku, to je zdravije. Takve namirnice su avokado, maslinovo ulje, kokos…

Zdrave masti postaju sve više dio trenda u svijetu dijetne i zdravije prehrane posljednjih godina. No kako možemo znati je li mast “zdrava” opcija? Odgovor je jednostavan. Priroda ne radi nezdrave masnoće.

Ako govorimo o masnoći u cjelovitoj hrani, to je dobro. To je prirodna masnoća i ljudska bića jedu je otkad postoje.

Zdrave masti koje imaju status superhrane su kokos i avokado, ali i jaja, sir, mliječne masti i životinjske masnoće. A njih možete uvrstiti u svoju prehranu sa zdravim mastima.

Čak i maslac, koji se zasigurno ne može nazvati superhranom, može biti zdrava masnoća. Za maslac vam ne treba velika toplina, rafiniranje i slično.

No postoje i mnoga ulja poput kokosovog i maslinovog ulja koja se nalaze i na mnogim popisima zdrave hrane, a za njih je ponekad potrebno malo strojeva ili topline.

Zašto je ulje zdrava mast?

Pravo maslinovo ulje tamnozelene je boje, puno antioksidansa i minerala. Zato je ekstra djevičansko maslinovo ulje cijenjeno. U svom djevičanskom obliku prepuno je hranjivih sastojaka koji ga čine dobrom masnoćom.

Još jedno ulje koje dobro čuva svoju zdravu kvalitetu? Ulje avokada. Iz avokada je vrlo lako dobiti ulje.

Postoji i maslinovo ulje lampante koje nije prikladno za neposrednu potrošnju. Dobro je za gorivo, ali nije dobro za konzumiranje. Problem se svodi na okus i strukturu maslinovog ulja, koje je u lampante toliko loše, da se doslovno smatra da nije prikladno za ljudsku upotrebu. Riječ je o ulju koje se dobiva od gnjilih, oštećenih i bolesnih maslina.

A kad takvo ulje pročistite, uklanjate sve korisne antioksidanse, hranjive tvari i minerale.

Ulja na koja treba paziti su ona koja se najčešće prerađuju – posebno ulja od sjemenki.

Uključivanje zdravih cjelovitih namirnica i masti u našu prehranu vrlo je bitno kako za naše zdravlje tako i za našu kondiciju, kako piše Mind body green.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Diana KulenyukUnsplash