Sedam lako primjenjivih pravila prehrane po ayurvedi

by | 28 prosinca, 2020

Većina ayurvedskih preporuka jednostavne su i mnoge od njih već podsvjesno znamo. Osnovno je da osluškujemo svoje tijelo i biramo hranu – ne samo po tome koliko kalorija sadrži već i polazeći od toga kako se osjećamo poslije obroka.

Prema principima ayurvede, indijske znanosti o životu koja je stara nekoliko tisuća godina i koja podrazumijeva holistički pristup zdravlju, čovjek se mora neprestano razvijati u svim područjima života: od prehrane, fizičke aktivnosti, preko duhovnog razvoja, pa do obitelji i karijere. Od presudne važnosti je stanje ravnoteže u svakom smislu. Ako smo u harmoniji sa sobom i okolinom, onda smo zdravi i puni energije. Pravilna prehrana je jedan od načina da uspostavimo i održimo balans, a samim tim i zdravlje. Iako ova znanost njeguje individualan pristup, zasnovan na teoriji odnosa dosha, trenutnom fizičkom i mentalnom stanju osobe, njenom uzrastu, geografskoj lokaciji i vremenskom dobu, možemo izdvojiti i nekoliko univerzalnih preporuka za pravilnu prehranu i način života.

1. PRIRODNE NAMIRNICE
Svježa hrana ayurveda preporučuje konzumiranje svježe i prirodne hrane i izbjegavanje prerađenih namirnica. Očigledna je korist domaćeg, tek ubranog, povrća koje se ne može usporediti s industrijskom hranom. Čak i ako nemate svoj vrt, sigurno primjećujete golemu razliku između mladog krumpira kupljenog na tržnici i industrijskog čipsa. Mladi krumpir je “živa hrana“, dok je čips “mrtva hrana“. Mrtvom hranom, po ayurvedi, smatra se sva prerađena hrana, umjetni zaslađivači, namirnice s aditivima, rafinirana, konzervirana i zamrznuta hrana. Smatra se da takve namirnice nemaju pranu (životnu energiju) te ne donose nikakvu korist organizmu. Preporučuje se da jedemo samo svježe pripremljenu hranu, da ne kuhamo obrok za nekoliko dana unaprijed. Po ayurvedi, kuhana hrana koja je stajala više od 24 sata, gubi svoje vrijednosti i doprinosi stvaranju ame, odnosno toksina. Zanimljivo je da se prema ayurvedi potencijal hranjivih tvari iz namirnica u punoj mjeri pokazuje ako je hrana prošla termičku obradu. Smatra se da sirova hrana daje organizmu manje energije od one termički obrađene. Kuhana hrana se lakše i probavlja. Stoga ayurveda preporučuje da odnos sirove hrane ne bude veći od 25 posto cjelokupnog unosa namirnica.

2. UKLJUČITE SVIH ŠEST OKUSA
Ayurveda smatra da različiti okusi posjeduju terapeutska svojstva. Obrok koji sadrži svih šest okusa zasiti ne samo naše tijelo nego i um. Kao drugo, takav obrok se i bolje probavlja. Ayurveda izdvaja sljedeće okuse: Slatko (žitarice, med, banane, orašasti plodovi, slatko voće, bundeva) koje nam pruža zadovoljstvo i mir; Kiselo (malina, citrusi, voćni sokovi, vino, rajčica) pomaže da se koncentriramo i budemo odlučni; Slano (morske alge, sol, sirevi, fermentirane namirnice) potiče apetit i pomaže da se riješimo straha; Ljuto (đumbir, ružmarin, origano, chili, papar, češnjak) povoljno utječe na cirkulaciju i probavu, čisti organizam od toksina, pojačava želju za aktivnim životom; Gorko (zeleni čaj, lisnato povrće, patlidžan, krastavac, grejp) pročišćava um i uklanja umor; Oporo (nar, zelene jabuke, brokula, cvjetača, gljive, tikvice, masline, leća i druge mahunarke) uzemljava i pruža osjećaj sigurnosti. (Pročitajte: 3 rutine iz ayurvedske prakse)

3. KORISTITE VIŠE ZAČINA
U ayurvedskoj kuhinji začini imaju golemu ulogu. Ali ne samo zbog mirisa i okusa nego i zbog njihovih ljekovitih svojstava jer začini predstavljaju najkoncentriraniji dio biljke i doprinose ravnoteži u organizmu. U osnovne začine koji se koriste u ayurvedi spadaju: asafoetida, sveti bosiljak (tulsi), vanilija, klinčići, chili, kardamom, cimet, kurkuma, lovorov list, đumbir, muškatni oraščić, metvica, origano, grčko sjeme (piskavica), ružmarin, crni papar, kadulja, sjemenke korijandra, komorača, kima i crne slačice. Zanimljivo je da se neposredno prije uporabe gotovo svi začini prvo preprže da bi se oslobodila njihova energija, aroma i korisne materije, pa tek onda dodaju u jela. Svaki od navedenih začina ima svoje osobine i ljekovita svojstva, ali u globalu njihovo redovito konzumiranje doprinosi boljoj probavi, stimulira rad crijeva i sprječava disbalans u organizmu.

4. RIJEŠITE SE OVISNOSTI
Prema ayurvedi, nijedna namirnica ne može štetiti ako niste o njoj ovisni. Sama po sebi čokolada (pogotovu gorka i bez dodatnih aditiva) ili šalica kave nisu štetni, ali ako ih upotrebljavate često i redovito, to može imati negativne nuspojave. Isto se odnosi i na alkohol. Uz to, hranu koju jedemo “automatski“, bez fokusa na samom procesu, naš mozak ne shvaća ozbiljno, pa čak i komadić belgijske čokolade ne može ga zasititi. Ovisnosti nastaju iz želje da se ispuni unutrašnja praznina. Svaka naša ovisnost ograničava našu slobodu, a sloboda od ovisnosti postiže se ne zabranama, nego preko samospoznaje, smatra ayurveda. Sloboda dolazi kada osluškujete svoje tijelo i postajete duboko svjesni činjenice što vam točno pruža ova ili ona hrana. Na primjer, svježe povrće daje energiju i zdravlje, a alkohol i cigarete oduzimaju snagu.

5. OBROK KAO RITUAL
Prema ayurvedi, veliki naglasak je na načinu konzumiranja hrane. Ponekad, to je bitnije i od toga što jedemo. Najvažniji princip je da postanemo svjesni što jedemo. Zbog toga, treba jesti smireno, s punom koncentracijom, u lijepoj atmosferi i bez žurbe. Prije obroka preporučuje se da smirimo um, meditiramo ili samo u mislima blagoslovimo hranu. Ako kuhate i jedete u opuštenom i raspoloženju zadovoljstva, zajedno s hranom unosite pozitivne vibracije. Tijekom obroka, izbjegavajte čitanje novina i gledanje televizije ili mobilnog telefona, fokusirajte se samo na hranu. Jedite sporo, polako žvačući svaki zalogaj. Ova preporuka se podudara sa savjetima zapadnih nutricionista koji tvrde da proces probavljanja hrane počinje upravo tijekom žvakanja, jer naša pljuvačka sadrži enzime koji započinju razgradnju hrane i olakšavanju njeno daljnje procesuiranje. Uz to, ako jedemo sporo i temeljito, na vrijeme ćemo prepoznati sitost.

6. POŠTUJTE RASPORED
Prema ayurvedi, trebalo bi jesti svaki dan u isto vrijeme. Ako stvorimo tu naviku, želudac će početi proizvoditi određene enzime u vrijeme obroka. Planirajte najveći obrok za ručak kad “probavna vatra” (agni) gori u potpunosti. Jedite samo kada je prethodni obrok probavljen. U prosjeku, između obroka treba da prođe tri do šest sati. U međuvremenu možete da pojesti svježe voće, povrće ili popiti svježe cijeđeni sok. Nakon jela, odmorite se desetak minuta pa tek onda nastavite s aktivnostima.

7. TOPLA PIĆA UMJESTO HLADNIH
Ayurveda preporučuje da izbjegavamo hladna pića. Hladna i ledena voda gasi naš agni – probavnu vatru, što dovodi do usporavanja metabolizma. Uz to, hladni napitci u kombinaciji s toplom hranom mogu izazvati grčeve, nadimanje i druge neugodne osjećaje u želucu. Umjesto hladne vode ili napitaka, pijte vodu sobne temperature ili čak toplu vodu koja će pomoći probavi. Ayurveda također određuje i kad je najbolje unositi tekućinu. Ne treba konzumirati tekućine za vrijeme obroka, niti odmah nakon jela. Uzimanjem tekućina u to vrijeme otežava se probava jer mi zapravo razblažavamo probavne enzime, što usporava probavni proces. Najbolje je piti vodu ili druge napitke između obroka i obavezno ujutro.

Foto: Unsplash

Tagovi: