Koristite primer i još 4 trika kako smanjiti proširene pore

Prevencija je ključna!

by | 31 svibnja, 2022

Riječ “pore” ima gotovo tri milijarde pregleda na tražilici Google – pitanje broj jedan koje se najčešće postavlja je: “Kako se riješiti pora.” Uz urasle dlačice, popucale kapilare, paučaste vene i nesimetrične obrve, proširene pore na nosu i po obrazima jedna su od najčešćih tegoba koje muče žene.

Pore, budimo realni, spadaju među najteže rješive estetske probleme. Jednom kad se prošire, pore nije moguće ni suziti ni “zatvoriti”, ali dobra vijest je da postoji par trikova koji mogu učiniti da se doimaju manjima. A ono što je još važnije je da s adekvatnim stilom života i probranim kozmetičkim proizvodima možemo prevenirati da se nastave širiti.

Koliko pora je normalno imati?

Pore mogu izgledati kao male točkice na površini naše kože, ali one su zapravo sićušni otvori za folikule dlačica. Dvije su vrste pora, iz jednih se izlučuje sebum, a iz drugih znoj. Gledajte na njih kao na vrstu zaštite i detoksikacije kože. Većina odraslih osoba ima 20 000 pora na licu, ali većinu ne vidimo. Pore postanu oku vidljive tek kad se prošire.

Zbog čega se pore prošire?

Obično su pore genetski uvjetovane, ali postoje i drugi čimbenici koji mogu utjecati na vidljivost naših pora. Prekomjerna proizvodnja sebuma može povećati pore. Ako se sebum, toksini, prljavština i šminka skupljaju u porama, to ih može “rastegnuti”, čineći da izgledaju puno veće nego što jesu na površini kože.

Starenje je još jedan krivac jer koža oko pora postaje manje elastična pa ih to čini većima. Netemeljita i neodgovarajuća dnevna rutina čišćenja kože, kao i “preteška” šminka, također mogu utjecati na to da se pore prošire. Puder i ostala šminka koju nanosimo na lice mogu se taložiti u te male rupice tijekom dana, s vremenom ih šireći. Ako nakon izlaska ili prije spavanja preskačete čišćenje kože, time samo pogoršavate situaciju.

Kako možemo minimizirati širenje pora?

Kao što smo već utvrdili, kad se pore “rastegnu”, neće se više smanjiti, tj. vratiti na prvobitnu veličinu, ali možete učiniti par stvari da zaustavite njihovo daljnje širenje. Za početak, to možete učiniti temeljitim čišćenjem kože dva puta dnevno i pilingom 1-2 tjedno kako biste prevenirali da se masnoća, prljavština, sebum i odumrle stanice talože na površine kože začepljujući i šireći pore.

Upoznajte se s proizvodima za njegu kože koji sadrže sljedeće sastojke: salicilna kiselina, alfa hidroksi kiselina, glikolna kiselina i retinol te glinom za povremeno dubinsko čišćenja. A kad je u pitanju dekorativna kozmetika, birajte nekomedogenu šminku, onu laganih tekstura koja neće začepiti pore.

Savjesno sunčanje, kao i korištenje krema za zaštitnim faktorom 30+, također je od vitalnog značaja jer UV zrake razgrađuju kolagen i elastin, što zauzvrat proširuje veličinu pora.

Za dodatnu pomoć, počnite koristiti primer ili podlogu za šminku. Primer ne samo da fiksira vašu šminku tako da duže ostane postojana već zaglađuje i ispunjava površinu kože, što može pomoći u smanjenju pojave proširenih pora.

Pročitajte: Najbolji primeri koji će ublažiti pore i zadržati svaki puder na mjestu

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio