Dermatologinja otkriva: Sve što trebate znati o AHA i BHA kiselinama

Eksfolijanti

by | 9 prosinca, 2021

Eksfolijanti su postali jedni od omiljenih proizvoda u beauty svijetu i temelj za stvarane čistog, baršunastog tena zahvaljujući tome što uklanjaju odumrle stanice kože i ubrzano čine ono što koža inače sama radi svojim prirodnim procesima.

Posebno u ovom hladnijem periodu, kad su i zrake sunca slabije, idealno je vrijeme da u svoju rutinu uvrstimo AHA i BHA. Hidroksi kiseline u prirodnom obliku dio su našega svakodnevnog života: glikolna kiselina nalazi se u šećernoj trstiki, mliječnu možemo naći u kiselom mlijeku i soku rajčice, vinsku u grožđu i vinu, jabučnu u jabukama, limunsku u agrumima, salicilnu u crnom ribizu, marelicama, kori vrbe i zimzelenim biljkama, a njihova kozmetička svojstva poznata su tisućljećima. No što su zapravo AHA i BHA, tko ih smije koristiti i u kojoj mjeri, otkriva nam doc. dr. sc., specijalistica dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice, Ivana Prkačin.

Što su točno AHA i BHA? Koje su njihove prednosti i mane?

AHA (alfa hidroksi kiseline, engl. alpha hydroxy acids) i BHA (beta hidroksi kiseline, engl. beta hydroxy acids) skupina su kemijskih spojeva koji se široko koriste u brojnim kozmetičkim i terapeutskim pripravcima kako bi se postigli poželjni efekti na kožu. Ovakvi pripravci koriste se već desetljećima u kliničkoj praksi za liječenje pojedinih kožnih bolesti. Najpoznatiji spojevi iz grupa alfa i beta hidroksi kiselina jesu glikolna kiselina, mliječna kiselina i salicilna kiselina. Primjene su široke i u raznim koncetracijama te se danas koriste u liječenju akni, ihtioze, keratoze, psorijaze, bradavica, kože oštećene fotostarenjem, kao i drugih poremećaja i bolesti. Postoje brojne prednosti hidroksi kiselina. Primarno se koriste i pomažu kod eksfolijacije, ali pomažu još i kod produkcije kolagena i poboljšavanja protočnosti krvi, korekcija kod raznih diskoloracija uzrokovanih ožiljcima i starosnim pjegma, poboljšavaju izgled bora, preveniraju pojavu akni, povećavaju apsorpciju pojedinih tvari koje su korisne za izgled kože. Mane ovih proizvoda su da mogu uzrokovati privremene nuspojave kao što su peckanje, svrbež, plikovi i dermatitis (ekcemi).

Kako ih uvesti u rutinu?

Ovisno o tome koja je poanta korištenja ovih proizvoda i što se želi njima postići. Ako se želi postići značajna eksfolijacija, onda su proizvodi s hidroksi kiselinama odlični za korištenje. Za uvođenje u nekakvu svakodnevnu rutinu preporučuju se proizvodi s nižim udjelom AHA i BHA (do 5 %) u preparatima kao što su serumi, toneri i hidratantne kreme. Visokokoncentrirani pilinzi ne moraju biti korišteni rutinski jer to u konačnici nije poželjno zbog potencijalnih neželjenih posljedica.

Smijemo li ih koristiti svaki dan?

Korištenje ovih proizvoda povezano je s koncetracijom hidroksi kiselina u njima. Uglavnom se koriste preparati s udjelom manjim od 10 %, dok se korištenje preparata s udjelom hidroksi kiselina većim od 15 % uopće ne preporučuje. Svakodnevno se mogu koristiti proizvodi s udjelom AHA i BHA do 5 %. Visokokoncentrirani proizvodi, kao npr. pilinzi na bazi glikolne kiseline, koriste se puno rjeđe, na tjednim ili dvotjendnim bazama, kako bi se izbjegla oštećenja kože i ostale neželjene posljedice.

Koji tip ili stanja kože ne smiju koristiti AHA i BHA?

Osobe s rozacejom, psorijazom i ekcemom trebaju biti pažljive prilikom korištenja prozivoda s hidroski kiselinama, bilo da se radi o AHA ili BHA. Poželjno je prethodno savjetovanje s liječnikom prije uzimanja samih preparata. Također, osobe sa svježim ožiljcima ili opeklinama na koži trebale bi izbjegavati ove proizvode te se preporučuje izbjegavanje korištenja proizvoda s hidroksi kiselinama na svježe obrijanoj koži. Treba i napomenuti da se trudnice i dojilje prethodno posavjetuju s liječnikom prije početka korištenja ovih preparata.

Smiju li se AHA i BHA kombinirati zajedno?

Korištenje kombinacije AHA i BHA je moguće, posebice ako postoji više od jednog problema koji se želi riješiti na ovaj način, onda se radi kombinacija hidroksi kiselina. Postoje određene karakteristike i AHA i BHA, i svaka od njih ima svoje određene prednosti. Tako su AHA više pogodne za kožne probleme uzrokovanje starenjem kože, kao što su bore i linije na koži, dok se BHA koriste na osjetljivoj koži koja je podložna aknama. Preporučuje se kombinacija u kojoj se na svakodnevnoj bazi koriste BHA, kao što su toneri na bazi salicilne (BHA), dok se AHA koriste na tjednim bazama u vidu kožnih pilinga za dublju eksfolijaciju kože. Ako i kad se koristi više pripravaka, bitno je da se njihovo korištenje uvodi postupno budući da naglo korištenje velike količine ovakvih preparata može biti iritirajuće za kožu.

U kojim proizvodima ih je najbolje koristiti?

Dnevni preparati koriste se u obliku gelova za čišćenje kože, seruma, tonera te hidrirajućih krema, dok se tjedni preparati koriste u vidu intenzivnih pilinga.

Foto: Getty Images