Koja je razlika između mehaničkog, kemijskog i enzimskog pilinga i koji je najbolji za vas?

Tri vrste pilinga za različite tipove kože

by | 6 rujna, 2021
piling

Lekciju o čišćenju kože mislimo da doista nema potrebe ponavljati, no kad je uklanjanje odumrlog sloja s površine kože u pitanju, tu bi još pokoju lekciju mogli nadodati.

Bilo da radite tretmane kod stručnjaka ili kod kuće, bitno je informirati se o tome koji je piling pogodan za vaš tip kože. Piling za lice služi da bi se koža pomladila, ublažile pigmentacije, ali i odčepile i smanjile pore, a tako će i svaki preparat koji naknadno stavljate na lice imati i bolji učinak. Piling ima brojne prednosti, no, s druge strane, treba pripaziti i ne pretjerivati jer intenzivno i često čišćenje lica pilingom određeni tip kože može iritirati. Trenutačno postoje tri vrste pilinga – enzimski, kemijski i mehanički, od kojih se svaki potpuno razlikuje od onog druge – i po uporabi i rezultatima koje daju.

Koja je razlika između mehaničkog, kemijskog i enzimskog pilinga?

Enzimski piling
Enzimski pilinzi su biološko-tehnički. To znači da aktivni sastojci, različite amilaze, u proizvodima rade tako da uklanjaju odumrli sloj stanica. Oni se uvijek koriste kao priprema za drugi tretman. Najčešće se koriste kao priprema prije mikrodermoabrazije, filera, mezoterapije. Enzimski piling koristi se kao priprema prije radiofrekvencije uvijek da bi uklonio odumrli sloj kože. Smije se koristiti za apsolutno sve tipove kože. Što se nečiste kože tiče, za nju postoje posebni enzimski pilinzi. Oni su više tekući pa se utrljavaju u masažom, ali inače ih mogu koristiti svi. Ne ostavljaju nikakve reakcije na koži niti su preagresivni. U slučaju da postoji plan tretmana, obično se rade jednom tjedno. Kada se svi tretman odrade, može se nastaviti s pilingom jednom tjedno kod kuće. Posebno ako je riječ o masnijoj koži koja vapi za odmašćivanjem. Nakon pilinga obično se stavlja neka vrsta seruma ili ampule. Na kraju slijedi završna njega.

Kemijski piling
Koristi se za izbjeljivanje hiperpigmentacija. Vrlo su dobre reakcije i kad je riječ o nečistoj koži, proširenim porama koje želimo suziti te koži sklonoj aknama i miteserima. Kemijski piling radi se kiselinama i njihov se omjer pomno bira. U konačnici koža izgleda svježije. Sinergijom mehaničkog i kemijskog pilinga može se još dublje prodirati u kožu i postizati bolje rezultate. Kemijski piling ne djeluje samo na dan kad smo njime tretirali kožu. On potkožno djeluje sljedećih dva tjedna pa razmak nanošenja kemijskog pilinga može biti svaka dva tjedna. Važno je naglasiti da se u kućnoj njezi kemijski pilinzi izbjegavaju ako niste dovoljno stručni. Preporučuju se za masnu, deblju kožu s proširenim porama. Ne preporučuju se za kožu koja se ljušti i koja ima problem zatezanja i osjetljivosti, a često i crvenila. Takvoj koži odgovara mehanička vrsta pilinga i ona neće izazvati nikakve reakcije.

Mehanički piling – rješenje za strije i ožiljke
Najčešći piling na našem području je mehanički (mikrodermoabrazija). Izvodi se različitim uređajima. Postoji dijamanta abrazija i abrazija uz pomoć kristala aluminijeva oksida. Korištenje mikrodermoabrazije s kristalima aluminijeva oksida osigurava da kvaliteta tretmana od početka do kraja bude ista. Naime, dijamant nakon nekog vremena, kako se na njega zalijepe odumrle čestice kože, jednostavno lagano otupi i nije isti na početku i na kraju tretmana. Uz cjevčicu kroz koju kristali izlaze nalazi se druga cjevčica koja usisava nečistoće s kože, tako da nema miješanja čistoga i nečistoga.

Foto: peakSTOCK via Getty Images