Dermatologinja nam je otkrila sve što trebamo znati o učinkovitoj borbi protiv rozaceje

by | 12 veljače, 2021
rozacea

Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o ekcemu, aknama ili simptomima rozaceje, predstavlja manifestaciju unutrašnje problematike.

Kožni problemi najčešće se povezuju s crijevima i prehranom, pa ako već niste, vrijeme je da napravite i test intolerancije na hranu ili jednostavno izbacite one namirnice koje vam mogu pogoršati stanje kože. Jedna od kožnih bolesti na koje svakako utječe i loša prehrana je i rozaceja, učestala kronična kožna bolest koja zahvaća lice, često i oči, a u rjeđim slučajevima i druge dijelove tijela. Rozaceja je progresivno oboljenje kože koje obično počinje subjektivnim osjetima vezanima za izrazitu osjetljivost kože, kao što su žarenje i peckanje. Isprva, lagano crvenilo može biti privremeno, ali s napredovanjem bolesti, crvenilo može postati trajno stanje. Mogu se pojaviti prištići, a u nekim slučajevima može doći i do crvenila očiju. U mnogo težim slučajevima doći će do pojave rinofime, otečenosti očiju i još ozbiljnijih upalnih procesa na koži lica. Kako ju držati pod kontrolom, što ako ste trudni i rozaceja ode van kontrole, koju hranu izbjegavati, kozmetičke tretmane i čime tretirati papule i pustule, odgovorila nam je specijalistica dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice, Dora Madiraca Glasović.

Kako se javlja rozaceja, izazvana suncem, kozmetičkim proizvodima, nasljedno? Koji su neki rani znakovi?
Rozaceja, ova kronično recidivirajuća upalna bolest kože, najčešće se javlja nakon tridesete godine života, češće u žena i kod osoba svijetle puti. Točan mehanizam nastanka je još uvijek predmet istraživanja, ali smatra se da nastaje interakcijom genetskih i okolišnih čimbenika. Najčešći rani simptom rozaceje je prolazno crvenilo centralnog dijela lica (obraz, nos, brada), te pojava proširenih kapilara (teleangiektazija) na površini kože. Ove promjene nastaju zbog povećane osjetljivosti krvnih žila i povećanog protoka krvi. Često su praćene subjektivnim osjećajem peckanja i žarenja. Čimbenici koji pogoršavaju simptome su emocionalni stres, začinjena hrana, visoke temperature okoliša, vrući napici, UV zračenje, alkohol, neki lijekovi, neodgovarajuća njega kože. U težim oblicima bolesti javljaju se papule i pustule (prištići), te zadebljanje kože koje najčešće zahvaća nos (rinofima). Mogu se razviti i očni simptomi u smislu konjunktivitisa.

Kako najbolje tretirati kožu koja ima izrazito jaku fazu rozaceje?
Ne postoji lijek za rozaceju, ali pravilnom terapijom i izbjegavanjem provocirajućih faktora možemo ublažiti simptome bolesti. Najčešće se koriste lokalni pripravci u obliku krema ili gelova koji sadrže Na-sulfacetamid, sumpor, metronidazol, azelaičnu kiselinu, ivermektin ili dapson. Terapija izbora za teže oblike bolesti uz navedenu lokalnu terapiju jesu peroralni antibiotici i retinoidi.

Koji sastojci u proizvodima rozaceji svakako smetaju?
Koža bolesnika s rozacejom izrazito je osjetljiva te je potrebno izbjegavati agresivne preparate koji sadrže umjetne boje, mirise, parabene, formaldehid, SLS.

Ima li prehrana veze s rozacejom?
Konzumiranje začinjene hrane i alkohola može pogoršati simptome rozaceje.

Kako se šminkati kad većina proizvoda koje stavimo na kožu izazivaju reakciju?
Potrebno je koristiti dermokozmetičke pudere i tonirane kreme lagane teksture, namijenjene osjetljivoj koži koji sadrže zelene pigmente za prikrivanje crvenila.

Kakve kozmetičke tretmane treba izbjegavati i ima li onih koji doprinose smanjenju na neku nižu fazu rozaceje?
S obzirom na vaskularnu nestabilnost i osjetljivost kože potrebno je izbjegavati kozmetičke tretmane koji pretjerano zagrijavaju kožu, mehaničko čišćenje lica, saune, solarij. Vidljive krvne žile i crvenilo mogu se tretirati neablativnim laserom ili elektrokoagulacijom.

Smije li se raditi ikakav kućni piling, mehanički ili kemijski?
Provođenje kućnog pilinga se ne preporučuje.

Ako već imamo rozaceju, a u trudnoći se stanje može pogoršati, što trudnice smiju koristiti kako bi ublažile svoje stanje?
Tijekom trudnoće treba biti izrazito oprezan pri odabiru preparata za njegu zbog potencijalne apsorpcije tvari kroz kožu. Potrebno je koristiti hipoalergene neutralne pripravke koji u sebi sadrže sastojke koji obnavljaju hidrolipidnu barijeru (ceramidi, hijaluronska kiselina), smanjuju reaktivnost kože (npr. ekstrakt zobi) i štite stanice od oksidativnog stresa (vitamin C, E).

Možemo li se ikada potpuno riješiti rozaceje da se ne vraća uslijed stresa ili kao reakcija na vanjske čimbenike?
Rozaceju ne možemo izliječiti ali možemo umanjiti simptome prepoznavanjem i izbjegavanjem okidača bolesti. Pravilna prehrana, umanjivanje stresa, izbjegavanje ekstremnih promjena temperature, korištenje dermokozmetike namijenjene osjetljivoj koži sklonoj crvenilu pomoći će nam u borbi s ovom bolesti.

Kako tretirati kožu koja istovremeno ima akne i rozaceju?
Oblik rozaceje koji je obilježen pojavom papula i pustula (prištića) često se pogrešno interpretira kao akne. Potrebno je naglasiti da su to dvije odvojene bolesti koje zahtijevaju drugačiji pristup i liječenje, te ne mogu biti povezane. Kod rozaceje, za razliku od akni, papule i pustule su udružene s crvenilom i izrazitom osjetljivošću kože, nema vidljivih komedona te je izražena suhoća. Papulopustularna rozaceja liječi se kombinacijom lokalne (metronidazol, azelaična kiselina, ivermektin) i sistemske (doksiciklin, retinoidi) terapije.

Foto: Ponomariova_Maria/Getty Images via Gulliver