Što ako je vaša koža alergična na proljeće

by | 22 ožujka, 2024
proljetne alergije na koži

Željeli biste uživati u duljim, sunčanim danima, ali se vaša koža “ljuti”? Vremenske promjene koje donosi izmjena godišnjih doba mogu negativno utjecati na vaš ten. Evo kako možete prevenirati ili ublažiti neželjene simptome.

Dermatolozi su primijetili da su u proljetnim danima njihove čekaonice punije, a svojim pacijentima najčešće dijagnosticiraju različite fotodermatoze. Laički rečeno, riječ je o alergijama, promjenama na koži koje su potaknute djelovanjem sunčevih zraka.

Što je prurigo?

Jedna od najučestalijih kožnih alergija je prurigo ili polimorfna svjetlosna erupcija (PMLE) koja se pojavljuje nakon prvih izlaganja jačem suncu. Procjenjuje se da je njome zahvaćeno između 10-20 posto zdravih ljudi, a najčešće se pojavljuje kod mlađih žena, u dobi od 20 do 40 godina.

Simptomi su slični osipu, praćeni mjehurima, osjećajem žarenja ili svrbežom i brojnim crvenim točkicama koje izgledaju kao ubod insekata. Najčešće se pojavljuju na otkrivenim dijelovima tijela, na licu, vratu, dekolteu i nadlakticama.

Ako ste jednom iskusili opisane simptome, veća je vjerojatnost da će se simptomi PMLE-a javljati svake godine iznova. Dobra vijest je to da se takvo stanje obično povlači samo od sebe za nekoliko dana, a još bolja je da je prevencijom možete ublažiti ili izbjeći.

Pročitajte: Sunčanje u fokusu: Pitali smo 6 dama kako se (stvarno) štite od sunca

kožne alergije

Kako prevenirati alergije na sunce?

Najbolja prevencija je postupno izlaganje suncu te izbjegavanje boravka na otvorenome između 11 i 14 sati. Svrha postupnog izlaganja jest da se koža navikne na naglo i snažnije djelovanje sunca čije zrake mogu biti opasnije od onih ljetnih jer se pojavljuju neočekivano, a njihovu snagu često ne osjećamo zbog rashlađujućeg povjetarca.

Kako biste ublažili ili prevenirali neželjene simptome, korištenje kreme s visokim mineralnim zaštitnim faktorom, koji je posebno pogodan za osjetljivu kožu i onu sklonu alergijskim reakcijama, najvažniji je dio njege kože izvana.

Ako ni izbjegavanje sunca i krema za sunčanje ne pomognu, i čini vam se da se vaši simptomi pogoršavaju, ne libite se obratiti dermatologu. Za ozbiljnije slučajeve mogu se propisati protuupalni lijekovi koji se primjenjuju lokalno.

Da biste iznutra pripremili kožu na dulje dane s više sunca i ojačali njezin obrambeni mehanizam, uvedite na svakodnevni jelovnik sezonsko, šareno voće i povrće bogato vitaminima i antioksidansima. Navalite na marelice, jagode, orahe, lubenice, mango, špinat, rajčice, batat… posebno ako imate svjetliju put i skloni ste kožnim alergijama.

Pročitajte: Sezonske alergije: prirodna rješenja koja vam mogu biti od koristi

Foto: PeopleImages, iStock/Getty Images Plus via Getty Images