Sunčanje u fokusu: Pitali smo 6 dama kako se (stvarno) štite od sunca

Sunce - (ne)prijatelj naše kože?!

by | 26 lipnja, 2021
Sunčanje - (ne)prijatelj naše kože?!

Ljeto je napokon stiglo, a s njime i nezaobilazne teme o sunčanju te zaštiti kože od štetnog utjecaja sunčevih zraka. Pisali smo vam tako o proizvodima sa zaštitnim faktorom za usne, marmeladama za sunčanje, a razgovarali smo i o pravilnoj zaštiti kože od sunca s dermatologinjom. Sada smo pak odlučili upitati stvarne žene o njihovim “ljetnim” navikama.

Naime, nekoliko poznatih dama pitali smo kakav stav imaju prema sunčanju s obzirom na njihov tip kože, na koji način se izlažu sunčevim zrakama i što misle o solariju, a njihove odgovore donosimo u nastavku!

Sunčanje – (ne)prijatelj naše kože?!

Ivana Pavić, modna stilistica

ivana pavić intervju

Foto: John Pavlish

Volite li sunčanje, a s druge strane – možete li ga sebi priuštiti s obzirom na Vaš tip kože?

Moram priznati da nisam neki fan pretjeranog sunčanja budući da sam svjetloputa. Sad sam već u zrelijim godinama kada prvo razmišljam o zdravlju svoje kože, a potom o tom nekom estetskom dojmu. S godinama sam zavoljela svoju “aristokratsku” put i nikakvi trendovi me ne skreću s tog puta, a pogotovo zato što imam i dosta madeža koje kontroliram.

Na koji način se izlažete suncu? Kako Vaša koža reagira?

Izlaganja suncu u smislu planiranog sunčanja na ljetovanju za mene su rezervirana ujutro od 07:00 do 10:00 i kasno poslijepodne iza 17-18 sati. Inače se na plaži uvijek držim hlada i koristim preparate s visokim SPF-om za lice i tijelo. Za sve one skeptike koji misle da je tako nemoguće dobiti zdravu “boju”, moram ih demantirati.

Kako ste se sunčali prije i jeste li odlazili u solarij?

Moram priznati da nikad u životu nisam bila u solariju, niti sam to ikad željela. Kao mlađa sam jednom dobila opekline zbog neadekvatnog izlaganja suncu, ali vrlo brzo sam naučila lekciju. Nakon tog nemilog događaja, samo se sjetim te boli i ne pada mi na pamet da mi se ikad više takvo iskustvo ponovi.

Koje preparate za sunčanje koristite?

Koristim preparate s visokim SPF-om, najčešće 50. To su uglavnom krema ili mlijeko za sunčanje. Kad je sunce na zalasku, na preparat s faktorom nanesem i pekmez za sunčanje kako bih privukla malo “boje”. Što se kože lica tiče, tijekom cijele godine nanosim kremu sa zaštitnim faktorom kako bih izbjegla hiperpigmentacijske mrlje. Svjesna sam svoje kože i u skladu s time i postupam.

 

Dajana Pajkić, make-up artist

dajana pajkić

Volite li sunčanje, a s druge strane – možete li ga sebi priuštiti s obzirom na Vaš tip kože?

Volim jako sunce i tople dane, ali ne prakticiram baš sunčanje jer nastojim maksimalno zaštititi kožu. Moje sunčanje na moru traje toliko koliko kupaćem treba da se posuši. 🙂

Na koji način se izlažete suncu? Kako Vaša koža reagira?

Budući da sam svijetle puti, moja koža, ako nije odgovarajuće zaštićena, jako brzo gori. Do sada nisam imala nekih alergijskih reakcija, ali bez obzira na, to štitim je za svaki izlazak na sunce.

Kako ste se sunčali prije i jeste li odlazili u solarij?

Baš zbog toga što mi koža s prvim zrakam sunca brzo izgori, znala sam nekoć otići par puta u solarij kako bih je “pripremila” za duži boravak na moru. To, naravno, nije najsretnija opcija jer su i sunce i solarij štetni za kožu, a budući da i inače jako pazim na kožu, želim je zaštititi što je više moguće. Sad koristim kreme za samotamnjenje, koje naprave odličnu preplanulu boju, bez srama od skidanja u kupaći.

Koje preparate za sunčanje koristite?

Svakodnevno koristim preparat sa zaštitnim faktorom za lice bez obzira na to bilo vani sunčano ili ne. Za lice mi je najdraži Bioderma Photoderm Max 50. Jako je lagane teksture i ostavlja glow efekt. Može se dodati i u tekući puder baš zbog svoje lagane teksture. Volim jako i Sunscreen + Primer brenda ZO Skin jer savršeno zagladi sve pore s lagano matirajućim efektom pa je odlična podloga za make-up. Za zaštitu kože tijela najviše volim VICHY Solar Protective Water s beta-karotenom. Koža je sjajna i hidratizirana, a uz to je jako praktičan za nanošenje zbog svoje pumpice. Imati trenutno preplanulu boju kože i pri tome se ne zaštićeno izlagati suncu, nije vrijedno posljedica koje to sa sobom nosi. UV zračenje je jako štetno zato preporučam svakodnevno korištenje SPF-a kako nam u kasnijoj dobi ne bi bilo žao posljedica koje je to donijelo.

 

Dorin Zelenika, modna influencerica

Volite li sunčanje, a s druge strane – možete li ga sebi priuštiti s obzirom na Vaš tip kože?

Volim sunčanje. Obožavam uzeti dobro štivo u ruke, namazati se kremom sa zaštitnim faktorom, leći uz more i uživati uz lagani povjetarac. Moram priznati da nisam tip koji lako pocrveni ili dobiva alergijske reakcije, tako da uistinu uživam u tim trenucima sunčanja.

Na koji način se izlažete suncu? Kako Vaša koža reagira?

Otkad imam dijete, odlazim u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima na sunce, ponajprije za njegovo dobro, a potom i moje.

Kako ste se sunčali prije i jeste li odlazili u solarij?

Sunčala sam se po cijele dane jer sam dijete s mora i ljeti smo dane provodili na plaži. Išla sam u solarij dva do tri puta prije ljetovanja, no prije dvije godine imala sam neugodno iskustvo i od tada više ne idem niti planiram. Što sam starija, to sam sve više zadovoljna svojom puti ovakvom kakva je.

Koje preparate za sunčanje koristite?

Za lice koristim CeraVe hidratantnu kremu sa SPF-om 30, dok za tijelo kombiniram Eau Thermale Avène fluid SPF 50 i L’Erbolario mast za tamnjenje.

 

Karla Rinčić, PR savjetnica

Volite li sunčanje, a s druge strane – možete li ga sebi priuštiti s obzirom na Vaš tip kože?

Iskreno? Obožavam sunčanje, toplinu općenito i vjerovali ili ne, makar sam crvenokosa – pocrnim, koža mi nije onako – porculanska. Sunce i more su moj lijek za sve i, znam, ne bih se trebala možda previše izlagati, ali ne mogu odoljeti iako sam, naravno, svjesna činjenice da koža sve pamti.

Na koji način se izlažete suncu? Kako Vaša koža reagira?

Ne ležim baš u podne po najvećem “zvizdanu” te koristim zaštitni faktor i za tijelo i za lice, ali se niti ne skrivam u hladu. Moja koža reagira tako da uglavnom “popjegavim”, ali to mi ne smeta, dapače. No pazim da ne izgorim, čak se niti ne sjećam kad mi se to zadnji put dogodilo.

Kako ste se sunčali prije i jeste li odlazili u solarij?

Solarij sam “otkrila” poprilično kasno, prije otprilike dvije godine, ali nisam baš vjerni pohoditelj istoga. Jednostavno zaboravim na to, nemam tu naviku. I mislim da je sve što čovjek radi umjereno – u redu.

Koje preparate za sunčanje koristite?

Zaštitni faktor 50 za lice gotovo tijekom cijele godine, zaštitni faktor za tijelo, ali prvih par dana na moru mažem cijelo tijelo preparatom s visokim zaštitnim faktorom. Volim brendove Dr. Hauschka i Mesoestetic. Nakon korištenja kremastih faktora, prelazim na razna ulja s faktorom. Poslije tuširanja nakon plaže uvijek koristim razne hidratantne losione, jednostavno mi odgovaraju.

 

Đurđica Vorkapić, modna dizajnerica

Volite li sunčanje, a s druge strane – možete li ga sebi priuštiti s obzirom na Vaš tip kože?

Obožavam sunce i sunčanje. Kožu njegujem kroz cijelu godinu tako da sam spremna za sunce. Nije ni nevažno da imam poprilično zahvalnu kožu, tako da ne pretjerujem s puno preparata. Za zdravu kožu je ključna prehrana kroz godinu. S obzirom na to da sam vegetarijanac takvim izborom doprinjela sam zdravlju kože i općenito zdravlju tijela. Volim sunčanje, ne izbjegavam ga, ali ga doziram.

Na koji način se izlažete suncu? Kako Vaša koža reagira?

Uvijek se postupno izlažem suncu, slušam svoje tijelo tako da znam prepoznati kad je dovoljno izlaganja. Brzo “hvatam” boju, tako da je jutarnje sunce i predvečerje optimalno doba dana za mene. Ponekad mi je dovoljna i šetnja da upijem dovoljno sunca i njegovu energiju za cijeli dan.

Kako ste se sunčali prije i jeste li odlazili u solarij?

U danima mladosti nisam puno razmišljala ni o suncu, a ni o posljedicama istog. Nekako mi se čini da je u tim vremenima sve bilo drukčije, pa tako i sunce. Čini mi se da je sve bilo puno zdravije. Solarij rijetko kad koristim, mislim da mogu nabrojati koliko sam puta bila na solariju.

Koje preparate za sunčanje koristite?

Koristim isključivo one s visokim zaštitnim faktorima. Također moram napomenuti da, osim preparata za sunčanje, nikako ne zaboravljam nakon sunčanja nahraniti izdašno kožu kremama ili uljima. Na kožu je potrebno paziti kroz cijelu godinu tako da vam sunčanje postane zadovoljstvo, a sunce obožavanje.


Anja Alavanja, TV voditeljica

Volite li sunčanje, a s druge strane – možete li ga sebi priuštiti, s obzirom na tip kože?
Volim toplinu proljetnog sunca na koži, no čim krenu ljetne temperature, bježim od sunca. Iako sam svjetla, nemam pretjerano osjetljivu kožu, no ne želim ni eksperimentirati koliko mogu biti na suncu, a da ne izgorim.

Na koji način se izlažete suncu? Kako vaša koža reagira?
Ljeti se obavezno štitim kremom s visokim faktorom, i prije 18 sati nosim šešir. Ako sam u vrijeme najjačeg sunca van hlada, onda je to samo da se rashladim u moru i potom se odmah vraćam u hlad. Ne sjećam se kad sam zadnji put izgorila, ili dobila neku vrstu alergije na sunce. Znači da je tretiram kako treba. Barem se nadam. Prženje na suncu mi je nezamislivo.

Kako ste se sunčali ranije i jeste li odlazili u solarij?
U tinejdžerskim godinama smo se natjecali tko će biti tamniji. Tamni ten smo smatrali privlačnim, i istina je da sve bolje stoji kad pocrnimo. Ali to nije dovoljan razlog da riskiram zdravlje. Posljednji sam put u solariju bila prije 15 godina, a danas znam da nema učinak pripreme kože za sunce.

Koja sredstva za sunčanje koristite?
Ona s najjačom zaštitom. Volim ostaviti sloj kreme na najosjetljivijim dijelovima. A ulja koristim poslije 18 sati. Kreme za lice ili pudere sa zaštitnim faktorom koristim tijekom cijele godine.

Ovaj je tekst originalno objavljen u časopisu Ljepota&zdravlje broj 152, u lipnju 2021. godine.