Najljepši botanički vrtovi koje možete posjetiti u Hrvatskoj

by | 12 travnja, 2024
botanički vrt hrvatska

Botanički vrtovi predstavljaju oaze prirode usred urbanog okruženja, mjesta gdje možete vidjeti raznolikosti boja, oblika i mirisa biljaka iz cijelog svijeta. Odabrali smo i složili popis najljepših botaničkih vrtova koje možete posjetiti u Hrvatskoj!

Ovi čarobni prostori nisu samo estetski ugodni već su i izvor obrazovanja, inspiracije i očuvanja biološke raznolikosti. Osim toga, nude pravo bogatstvo biljnih vrsta, te daju uvid u evoluciju biljnog svijeta i njegovu ekološku važnost.

Općeprihvaćena definicija botaničkoga vrta glasi: Botanički je vrt institucija koja posjeduje dokumentiranu zbirku živih biljaka koja služi znanstvenim istraživanjima, očuvanju biološke raznolikosti, obrazovanju i izložena je javnosti – stoji na web-stranicama Botaničkog vrta Zagreb.

Pročitajte: Ideje za putovanja i izlete u prirodu s djecom dala nam je Ana s bloga Travel&LIVe 

Najljepši botanički vrtovi u Hrvatskoj

Botanički vrt PMF-a u Zagrebu

Botanički je vrt od osnutka bio dijelom Botaničkoga zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta: njegova je prva i osnovna namjena služiti sveučilišnoj nastavi i znanstveno-stručnom radu u području botanike.

Uz temeljni posao vezan za održavanje i obogaćivanje zbirki biljaka, oni se bave znanstveno-istraživačkim i stručnim radom te edukacijom učenika, studenata i građanstva. Posebna se pozornost posvećuje hrvatskim samoniklim vrstama: uzgoju i ex situ zaštiti te istraživanju klijavosti sjemenki.

Ponedjeljkom i utorkom tijekom školske godine ulaz u Vrt je besplatan za sve posjetitelje, a ostale dana plaća se ulaznica od 2 EUR (redovna) ili 1 EUR (učenici i studenti).

Od ove godine svi umirovljenici s hrvatskim državljanstvom ulaze u Vrt besplatno, uz predočenje osobne ili umirovljeničke iskaznice.

botanički vrt hrvatska

botanički vrt hrvatska

(Foto: Botanički vrt PMF-a u Zagrebu Facebook)

Botanički vrt ljekovitoga bilja “Fran Kušan”

Farmaceutski botanički vrt “Fran Kušan” je botanički vrt u Zagrebu. Osnovao ga je Fran Kušan.

Nalazi se iznad Gupčeve zvijezde i Rockfelerove ulice na kraju slijepe Schrottove ulice u Zagrebu i zapadno od Alagovićeve ulice koja vodi skoro do južne granice zagrebačkoga groblja Mirogoja. Botanički vrt je u sastavu Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vrt se danas proteže na 23 680 m2 na kojima se nalazi više od 1000 biljnih vrsta, a otvoren je za javnost radnim danom od 08:00 do 15:00. Subotom, nedjeljom i praznikom vrt je zatvoren.

Grupne posjete potrebno je najaviti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cindy (@cindymolhoek)

Velebitski botanički vrt

U blizini Zavižana, petnaestak minuta hoda od planinarskog doma, nalazi se Velebitski botanički vrt osnovan 1967. godine. Vrt se nalazi na nadmorskoj visini od 1480 metara, a u njegovu središnjem dijelu nalazi se Balinovačka ponikva oko koje vodi kružna kamenita staza duga 600 metara.

Danas u Vrtu raste oko 300 biljnih vrsta od kojih su neke samonikle, dok su druge donesene s ostalih dijelova Velebita. Među njima su i neke rjeđe velebitske vrste – velebitska degenija, hrvatska sibireja, krški runolist, velebitski klinčić, Kitajbelov jaglac, Kitajbelov pakujac, hrvatska gušarka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Denis Zehić (@deniis_zehiic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josipa (@jo.dadic)

Botanički vrt Kotišina

Smješten je na primorskim obroncima planine Biokovo iznad sela Kotišina, na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara i sastavni je dio Parka prirode Biokovo.

Ovo nije botanički vrt u klasičnom smislu, gdje se svaka biljka unosi prema određenim pravilima, već je zamišljen kao “ograđeni dio prirode”, gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom.

Na površini vrta utvrđeno je oko 300 samoniklih biljnih svojti, od tipično mediteranskih do planinskih, a na nekim područjima sađene su egzote, poljoprivredno i ljekovito bilje.

Kroz vrt vodi nekoliko pješačkih staza uz koje se nalaze poučne table, a određene biljne svojte su označene natpisom sa nazivom porodice i svojte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vincent Wega (@vincentwega77)

Botanički vrt „Katovnica“ Hvar

Botanički vrt Katovnica je botanički vrt na otoku Hvaru.

Nalazi se sjeverno od ceste Dol – Varbonj na predjelu zvan Katovnica. Biljke u ovom botaničkom vrtu uzgojio je starogradski osnovnoškolski nastavnik Matko Roić.

Biljke koje su u ovom botaničkom vrtu su domaće sredozemne biljke, koje se tradicijski uzgaja (levanda, maslina) te samonikle biljke: brnistra, buhač, kadulja, kozokrvina, majčina dušica, matičnjak, mirta, pistacija, planika, ružmarin, vrisak i druge.

botanički vrt hrvatska

Foto: starogradsko-polje.com

Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na Marjanu, Split

Botanički vrt smješten je na južnim padinama Marjana, na nadmorskoj visini od 85 -150 m. Ulaz u vrt slobodan je svim zainteresiranim građanima i turistima.

Pročitajte: Vodič kroz najzanimljivija događanja koja nas očekuju u danima ispred nas 

Foto: Instagram, Facebook, naslovna: @jurica.b2