Ideje za putovanja i izlete u prirodu s djecom dala nam je Ana s bloga Travel&LIVe

by | 25 lipnja, 2023

Ana Grzunov s bloga Travel&LIVe s nama je podijelila savjete i ideje za putovanja i izlete koji su prikladni za obitelji s djecom.

Oduvijek je bila “ljetni tip”, kako nam otkriva, koji bez obzira na doba godine za putovanja bira tople, tropske krajeve. “Tek odnedavno, otkad putujem s Liv, otkrila sam svoju sadašnju veliku ljubav, a to su planine. Tako da nas nećete baš sretati na nekoj obali u srcu sezone, već s ruksakom na leđima i na svježem zraku, po mogućnosti među hrpom životinja”, govori nam Ana Grzunov, kako kaže za sebe – kronični društvenjak, putoholičarka, lovac na nove ideje i iskustva.

Ana je autorica travel bloga, a njezine putešestvije obožavamo pratiti i na Instagramu @travel.and.liv, stoga smo je poželjeli upitati i za preporuke putovanja i izleta za proljeće i ljeto. U nastavku prenosimo Anine savjete i preporuke za izlete.

Ana Grzunov

Ana Grzunov

Obiteljska putovanja i izleti u prirodu

Kako smo već nepopravljivo navučeni na aktivan odmor i friški zrak, od mene ćete uvijek čuti preporuku za boravak u prirodi i u planinama. Prije samog odabira destinacije i planiranja puta, važno mi je istražiti zanimljivosti i atrakcije koje nas ondje očekuju. Uvjet je da je riječ o sadržajima koji pašu i Liv i nama odraslima, da to bude pravo obiteljsko putovanje na kojem se svi zajedno zabavljamo.

Odgovor na pitanje kako nalazim takve lokacije zapravo je vrlo jednostavan. Dugo “kopam” i istražujem po internetu. Sâm taj proces me veseli u istoj mjeri kao samo putovanje jer mi predstavlja golemo zadovoljstvo i uzbuđenje. Volim surfanje, pregledavanje fotki, čitanje recenzija drugih posjetitelja… sve mi to u glavi odmah stvara plan, a planiranje je, kao što znamo, pola putovanja.

U tom procesu mnoge lokacije otpadnu, a “stvore” se neke koje mi nisu bile ni u “peti”. Jednostavno, nikad ne znaš kakvo ćeš blago pronaći, i to na mjestu koje ti je bilo “zadnje”. Osim te ljubavi prema istraživanju, postoji još jedan razlog mog detaljnog kopanja – a to je da sam, priznajem, vrlo loš organizator. Znam da se možda tako ne čini “na van”, no u praksi sam se nekad često nalazila u situacijama da na samoj lokaciji otkrivam stvari koje me ne baš ugodno iznenade, što mi se ne bi dogodilo da sam svojedobno bolje proučila kamo se to spremam. U želji da mi se to više ne ponavlja u budućnosti, napravila sam još jedan zaokret i postala veliki freak za planiranje, pogotovo kad su u pitanju izleti za djecu i roditelje u kojima ne volim ovisiti o (ne)sreći niti ljubiti vrata kad se ispostavi da moja must-see lokacija, kao što je zabavni park ili muzej blizu destinacije, baš toga dana ne prima posjetitelje. Lako za mene, no ajd’ ti to objasni trogodišnjakinji koji si prethodno “nabrijao” na izlet! Pa, ako imate isti problem, dobro došli u klub “ništa nas ne smije iznenaditi”. Moj savjet je uvijek isti – guglajte, istražujte, pitajte lokalce ili ljude koji su već bili na mjestu za koje se pripremate.

logarska dolina

Logarska dolina

Ako putujete s manjim djetetom, obavezno provjerite je li, primjerice, planinarska staza prikladna za kolica ili će vam bolje doći nosiljka. Idete li u prirodu, neka u vašoj torbi uvijek bude i pinceta. Zašto? Zbog krpelja, naravno! To sam naučila na Livinoj koži, kad joj se jedan mali gad udomio na vrat, pa je slijedila “operacija” na restoranskom stolu. Hvala našoj pinceti što je bila skalpel! U prirodu uvijek nosim i opremu za piknik, na čelu s dekicom i grickalicama, jer osim što je piknik na otvorenom genijalan doživljaj za klince, puno je jeftinija opcija od restorana. Boravak u prirodi volimo iskoristiti za djeci uvijek zabavno učenje kroz igru, pa često tražimo životinjske tragove, skupljamo plodove ili lišće ili igramo našu omiljenu igru Lov na blaga prirode. Volimo i storytelling, odnosno pričanje zabavnih priča o svakoj lokaciji u obliku lokalnih legendi i bajki koje je vrlo lako pronaći na internetu, a onda ih prilagoditi dječjoj dobi i interesima. Primjerice, u šetnji oko Šmitovog jezera smo “upoznali” Liv s lokalnim zmajem koji je, prema legendi, nekad tamo živio. Kao mnogi klinci njene dobi, Liv luduje za zmajevima pa možete zamisliti reakciju na priču i “potragu” za zmajem koja je uslijedila.

Kad me netko pita za preporuku konkretne destinacije za izlet s djecom, uvijek rado izdvajam Sloveniju. Osim što ima prekrasnu prirodu i odlične sadržaje za obitelj, zbog svoje je blizine veoma praktična za planiranje i organizaciju putovanja. Moje najdraže lokacije u Sloveniji su Logarska dolina, Velika planina i Tolminska korita.

Tolminska korita

Destinacije za izlet s djecom

Velika planina

Velika planina je moj odgovor svima koji me pitaju kamo na prvo planinarenje s djecom. To je mjesto s lakim, “nježnim“ stazama i pričom koja će osobito oduševiti klince ljubitelje životinja. Naime, jeste li znali da je Velika planina najveće pastirsko selo u Europi? Ondje još uvijek možete sresti domaće pastirske obitelji s njihovim stadima koje uglavnom čine autohtone slovenske planinske krave, poznate po dugim i robusnim rogovima (bez brige, neće vas ubosti). Od pastirskih obitelji (koje žive na planini tijekom cijele godine) možete izravno kupiti njihov domaći sir iz 100 % planinskog uzgoja. A ima li veće sreće nego spustiti se s planine s kolutom sira? Na Velikoj planini vas čekaju i nezaboravna vožnja gondolom i sjedežnicom (možete i bez njih, no prilično ćete se nahodati, pogotovo ako furate i nosiljku s bebom). Auti su zabranjeni – no dobar provod obavezan!

velika planina

velika planina

velika planina

Logarska dolina

Dolina ili brdo? Oboje! Logarska dolina je dio Kamniških Alpa koje su nam tako blizu da ćete imati osjećaj kako u svakom trenu možete trknuti do doma. No nećete to učiniti jer je tamo prekrasno, kako za djecu tako i za vas. Iako će djeca svih dobi tamo naći zabavu, osobito bih je preporučila za mlađe klince koji žive u svom filmu, odnosno u bajci gdje im društvo čine šumski patuljici, domišljate vile, princeze u nevolji i ostali likovi iz fantastičnih priča. Naime, dio Logarske doline je popularna i genijalno uređena Fairytale Forest koja vas doslovce vodi na šetnju kroz bajke, i to kroz prekrasnu i ugodnu šumu u kojoj vas čekaju Pepeljuga, Tri praščića, div Petar Klepec, ali i legendarni likovi iz slovenskih bajki koje klinci tek trebaju upoznati. Ako ne znate neku priču, nema veze – drvo će je znati! Naime, na svakom punktu ćete pronaći tablu s kratkim opisom bajke koju možete ispričati klincu, a onda ga poslati izravno u nju! Kroz sve to vodi lagana i ugodna staza koju manji klinci bez problema prate (ipak, za one jako male će vam trebati nosiljka ili kolica). Nakon šetnje koja traje oko sat vremena, slijedi dobra klopa za koju ne brinite da je djeca neće jesti (čak ni oni koji nikad “nisu gladni“). Klopa je također “u suradnji“ s bajkama, a ja vam preporučujem trgance s kruškama koje klopaju likovi iz jedne slovenske dječje priče. I to im je pametno jer su stvarno fini! Nemojte otići iz Logarske doline a da ne propustite i njezinu drugu veliku atrakciju, a to je misteriozni slap Rinka. Do njegove se blizine lako može autom, nakon čega slijedi kratka šetnja (cca 10 min). No to što je šetnja kratka, ne znači da je slatka, bar ne za noge mlađe djece. Za njih ćete stvarno trebati nosiljku (nikako kolica) jer je put prilično strm i brdovit. Naravno, nosiljka ne vrijedi za starije klince kojima će taj put biti pravi adrenalinski izazov koji će lako savladati – a znamo ponos koji poslije slijedi! Pogled na slap vrijedi svakog koraka. I pražnjenja baterije pri okidanju fotki!

logarska dolina

logarska dolina

logarska dolina

Tolminska korita

Vodeni ste tip? Za vas imam korita! Tolminska korita su prirodni fenomen smješten u dolini rijeke Soče. Uski kanjon se proteže kroz stijene te obiluje kristalnom vodom, slapovima, vodopadima i jezerima kraj kojih vas vodi šetnja preko mostova i preslatkih šetnica za svačije noge. Ipak, pripazite na malo mlađe klince ili djecu s posebnim potrebama jer unatoč većinskoj ravnini staze, postoje i neki dijelovi koji bi za njih mogli biti izazovni (stepenice, uzbrdice). Ako vam zafali konkretnije akcije, i nju ćete naći u neposrednoj blizini. Nedaleko Tolminskih korita su zipline park (za odrasle i klince starije od 10 godina te više od 130 cm), lokalne farme s domaćim životinjama, arheološko nalazište za male Indiane, Tolminski muzej s interaktivnim izložbama te na Soči nezaobilazne vodene aktivnosti poput raftinga, kajaka, stand up paddlinga, canyoninga… i ne, ne vrijede ista pravila kao za zipline jer su rute prilagođene klincima svih uzrasta. Osim šetnji, akcije i zabave, na dohvatu noge vam je i prefina domaća hrana. U blizini Tolminskih korita se nalaze brojni fora kafići i restorani od kojih su za preporuku Gostilna Mahorčić, restavracija Kotlar i Gostilna Pri mostu. Dobar tek!

Tolminska korita

Tolminska korita

Tolminska korita

Tolminska korita

Foto: Ana Grzunov, Travel&LIVe