Categories Vodič do zdravlja

ZDRAVSTVENI PROBLEMI koji postaju posebno teški ljeti

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Brojni zdravstveni problemi postaju gori ljeti, a teže je živjeti s tim zbog velikih vrućina. Ako osjećate neke simptome bolesti, odmah se obratite liječniku.

1. Prehlade

Ljetni virusi su samo 25 posto češći i uobičajeni nego zimi, ali su uglavnom uzrokovani drukčijim bakterijama koje se nazivaju enterovirusi. Te bakterije uzrokoju bolove i probleme u želucu popraćene simptomima u dišnom sustavu. Učestala tjelovježba može spriječiti jak utjecaj ovih virusa, zato vježbajte i na odmoru.

2. Noćni grčevi

Nove studije pokazale su kako su ovi bolovi dvaput češći ljeti nego u druga doba godine. Motorički neuroni u vašim nogama osjećaju nagle promjene ljeti i uzrokuju to da je grčenje učestalije. Neka vam tijelo bude stalno hidratizirano te ako se to događa svaku noć, više puta, obratite se liječniku. Neki lijekovi, poput diuretika, smanjuju jačinu grčeva.

3. Rozaceja

Topliji mjeseci mogu pogoršati ovo upalno kožno stanje koje karakterizira ekstremno crvenilo i osip. Mrlje koje se pojavljuju mogu biti češće i duže trajati ljeti. Aloe vera i probiotici mogu umiriti kožu.

4. Autoimune bolesti

Brojni oboljeli od multiple skleroze osjećaju ljeti posljedice i simptome bolesti puno jače nego u ostala godišnja doba. Zapravo, stari način za dijagnozu ove bolesti bio je smještanje pacijenta u vruću kupku. Ako je osoba razvila neurološke simptome, MS je mogla biti dijagnosticirana. Sunčeve zrake kod 70 posto oboljelih od lupusa mogu izazvati osipe na koži, vrtoglavicu i bolove u zglobovima. Nosite laganu i prozračnu odjeću s dugim rukavima, šešir i nanosite kreme za sunčanje s minimalnim zaštitinim faktorom 50.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: ORDINACIJA.VECERNJI.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu