Categories Vodič do zdravlja

Upalu grla možete liječiti na ove prirodne načine

Bol u grlu prilikom gutanja, povišena temperatura, glavobolja i bolovi u zglobovima i mišićima ukazuju na anginu ili tonzilitis, jednu od najraširenijih zimskih bolesti. Najčešće se radi o upali prouzrokovanoj streptokokom koja zahvaća ždrijelo, krajnike ili limfne čvorove na vratu.

Bolest zahtijeva liječenje, a terapija se određuje nakon uzimanja brisa iz grla. Međutim, postoje narodni recepti pomoću kojih se mogu ublažiti početni simptomi i bolovi u grlu.

TOPLI OBLOZI OKO VRATA – Meku tkaninu natopite otopinom octa i vode, rakijom ili razblaženim alkoholom, stavite oko vrata i preko toga omotajte deblju maramu ili šal. Oblog držite najmanje dva sata.

MOĆNI LIMUN – U početnom stadiju angine pomažu sredstva na bazi limuna. Narodni liječnici savjetuju da se u ustima, što bliže krajnicima, drže po dvije kriške limuna, očišćene od kore, i lagano sisaju. Kad limun omekša, možete ga progutati, a isti postupak ponovite kroz pola sata.

SREDSTVA ZA ISPIRANJE GRLA – U čašu svježe iscijeđene cikle dodajte žličicu zdrobljenog češnjaka, pa prelijte čašom prokuhane i ohlađene vode. Ostavite da odstoji pet-šest sati, ali miješajte svakih pola sata, a zatim procijedite i ispirite grlo nekoliko puta na dan.

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu