Categories Vodič do zdravlja

S ovih 7 pogrešaka radite nevjerojatnu štetu vašim zubima

Redovito održavate higijenu zuba i mislite da je to sve što vam je potrebno za lijep osmijeh? Pojedine stvari koje nesvjesno radimo itekako mogu oštetiti zube.

Pregrubo četkanje

Ako previše grubo četkate svoje zube, možete oštetiti caklinu, što uzrokuje osjetljivost zuba i desni. Kupite četkicu s mekanim vlaknima i četkajte ih lagano i nježno.

Kisela hrana

Kisela hrana i pića također mogu oštetiti zubnu caklinu. Gazirana pića, limun, sok od naranče… ako ih konzumirate u velikim količinama, utječete na kvalitetu svojih zuba. Ako pak ne možete odoljeti kiselim napicima i hrani, prilikom konzumiranja, njihovu kiselost neutralizirajte vodom ili sirom.

Izbjeljivanje

Normalno je da želite lijepe i bijele zube. S godinama zubi postaju tamniji, ali nemojte pretjerivati s izbjeljivanjem jer to može naškoditi vašim zubima. Imajte na umu da zubi nisu prirodno bijeli već su boje slonovače. U svakom slučaju se prije izbjeljivanja informirajte i posavjetujte se sa stomatologom.

Konzumiranje vruće pizze uz hladno piće

Kad zagrizete vruću pizzu, zubna caklina se širi. Ako nakon toga pijete hladno piće bez slamčice, možete uzrokovati pukotine na caklini. Vruću pizzu radije jedite vilicom i uz tople zalogaje izbjegavajte hladna pića.

Pogrešna pasta za zube

Izaberite pastu za zube koja nije previše abrazivna. RDA (relative dentin abrasion) iznad 100 se smatra abrazivnim, iznad 150 vrlo abrazivnim, a iznad 200 se ne preporučuje. Birajte paste za zube koje sadrže fluor. Mineral ne može oporaviti caklinu, ali igra veliku ulogu u jačanju zuba.

Zubi kao alat

Ma koliko to zvučalo suludo, mnogi ljudi svoje zube koriste kao alat. Zubi služe za žvakanje hrane i lijep osmijeh, a ne za otvaranje bombona, boce piva i slično. Takve radnje, osim što ih uništavanju, mogu izazvati i lom zuba.

Nedovoljno čišćenje zuba

Zube je neophodno četkati po tri minuta dva puta dnevno. Ako to ne radite, povećavate izglede da dobijete karijes, koji, ako se ne liječi može uzrokovati ozbiljne probleme. Osim četkice, potrebno je koristiti i zubni konac.

Foto: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu