Categories Vodič do zdravlja

LIJEČNICI POTVRDILI! Menstruacije mogu biti bolne poput srčanog udara

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Liječnici su napokon potvrdili ono što žene tvrde od početka vremena: menstrualni grčevi mogu biti strašno bolni.

Zapravo, menstrualni bolovi mogu biti bolni poput srčanog udara.

Vrlo je teško objasniti menstrualne bolove, pogotovo zato što je pola populacije na kugli zemaljskoj nikada neće osjetiti, a dio žena spada u skupinu koja može patiti samo od blažih simptoma. No čak i one koje te dane provode u uspravnom položaju i „normalnom” funkcioniranju znaju da menstrualni bolovi nisu šala ili nešto zanemarivo samo zato što se javljaju svakog mjeseca.

John Guillebaud, profesor reproduktivnog zdravlja na Sveučilištu u Londonu za online časopis “Quartz” potvrdio je da su pacijentice bolne menstruacije, stanje poznato pod nazivom dismenoreja, uspoređivale s boli koja se trpi prilikom srčanog udara.

Takva vrsta simptoma pogađa jednu od pet žena, no puno liječnika uopće ne obraća pozornost na pritužbe pacijentica ili im prepiše samo sredstvo protiv bolova unatoč tome što one tvrde da takav lijek ne pomaže.

Endometrioza, drugi razlog bolova nakon dismenoreje, pogađa jednu od desetak žena u ovulaciji. To je poremećaj u kojemu tkiva, koja inače oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan maternice, a može izazvati probleme poput bolnih menstruacija, umora, problema s mjehurom pa čak i neplodnost.

Potrebno je u prosjeku sedam godina da se ženi dijagnosticira endometrioza upravo zbog zabrinjavajuće male pažnje koja se posvećuje ženama koje se žale na bolne menstruacije, na što upozorava i liječnica, dr. Annalise Weckesse. „Menstrualnim bolovima dugo se vremena nije ni pridavala pozornost, a pripisivali su se samo „ženskoj histeriji”. O menstrualnom se zdravlju slabo govori, a mlade djevojke o tome ne znaju gotovo ništa.”

IZVOR: METRO-PORTAL.RLT.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu