Categories Vodič do zdravlja

Bavljenje sportom je najbolja moguća prevencija teških bolesti

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Istraživanja provedena u nekoliko europskih zemalja pokazala su da fizička aktivnost čak za 50 posto smanjuje rizik od raka, a najbolje efekte ima kad se redovito vježba.

Europsko istraživanje provedeno na više od 500.000 ispitanica pokazalo je da je kod žena koje su prije menopauze redovno fizički aktivne, ne samo u sportu nego i u održavanju vrta, ili čak pospremanju kuće, rizik od raka dojke smanjen za trećinu. Drugo istraživanje, koje je 10 godina pratilo 3.000 pacijentica nakon tretmana raka dojke, pokazalo je da je kod onih koje su hodale tri do pet sati tjedno upola smanjen rizik od recidiva.

S druge strane, ustanovljeno je da je dovoljno samo tri sata hoda tjedno da bi se rizik od raka debelog crijeva smanjio za 25 posto. Jedan od razloga je u tome što kretanje smanjuje količinu masnog tkiva: žene koje između 20 i 50 godina dobiju 15 kilograma udvostručuju, naime, rizik od raka dojke.

Kretanje, također, smanjuje razinu spolnih hormona – i muških i ženskih – koji, sa svoje strane, povećavaju rizik od pojave tumora (maternice, dojke, prostate). Što se tiče raka debelog crijeva, vježbanje ubrzava rad probavnog trakta i time smanjuje vrijeme izloženosti crijeva kancerogenim tvarima. I na kraju, kretanje potiče imunološki sustav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu