Categories Noviteti

Vodič za pametni (i najzdraviji) gubitak kilograma

Za gubljenje kilograma nije nužno odustati od sitnih zadovoljstava, nego je potrebno smanjiti njihovu količinu. Kako biste izbjegli svakodnevni pritisak i uistinu uživali u čokoladi ili nečem drugom slatkom, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam biti korisni pri mršavljenju.

Osnovni problem je taj što često jedemo, ne zbog toga što osjećamo glad, nego zbog društva, lijepo upakiranog proizvoda, boja, oblika i mirisa. Vrijeme je da razmislite o svojim prehrambenim navikama.

1. Oslobodite se bombona, zaslađene kave i sokova. Možda nećete odmah vidjeti rezultate, ali sve loše navike treba mijenjati postupno. Tako nećete stvoriti osjećaj kao da ste na dijeti, ili da sami sebe prisiljavate na nešto što ne želite.

2. Ako želite jesti a vaše tijelo ne traži hranu, recite to naglas. “Nisam gladna, ali ću ipak pojesti!”. Možda zvuči smiješno, ali to je rečenica koja će vas odvratiti od jela. Pokušajte! Još jedna strategija jest da ono što želite pojesti stavite na tanjur. Često jedemo iz pakiranja, gurajući ruku u vrećice. Kad sadržaj istresete na tanjur, vidjet ćete koliko hrane tu stvarno ima te nećete sve pojesti.

3. Dvostruko više vremena ćete potrošiti jedući ako ručate u društvu. Prilikom jela, nemojte bacati ostatke onoga što ste pojeli, nego ih ostavite na vidljivom mjestu. To će vas natjerati da vidite koliko ste do sada pojeli i spriječit će vas da nastavite konzumirati nepotrebne namirnice.

4. Stavljajte hranu u manje posudice! Veća pakiranja motivirat će vas da pojedete sve iako možda niste više ni gladni. Podijelite hranu u nekoliko manjih posudica i time ćete organizam rasteretiti suvišne hrane.

5. Prije nego što posegnete za slatkišima, razmislite. Želite li doista to pojesti? Prije nego što pođete u nabavu namirnica, najedite se – tako nećete doći u situaciju da vam se sve u supermarketu čini ukusno.

6. Sjetite se gdje ste sve tijekom dana jeli, makar i “gricnuli” nešto. Zaobilazite mjesta koja će vas ‘natjerati’ na to da naručite još hrane. Dakle, ako idete po kruh, kupite samo kruh, a ne i burek ili pecivo.

7. Kada dođete kući, ako ste ručali na poslu, nemojte odmah “navaliti” na hladnjak, nego uzmite žvakaću, koja će vas malo odvratiti od konzumiranja nezdravih namirnica prije večere.

8. Najbolji način da promijenite navike jest taj da ne razmišljate o tome kako u život unosite velike promjene. Dakle, jedite hranu koja vas usrećuje, samo smanjite količinu.

9. Obratite pozornost na zdravu hranu. Istraživanja su pokazala da se ljudi, koji jedu hranu koja ne sadrži puno masnoća, debljaju čak 20 puta više nego oni koji jedu “normalne” sendviče, piju punomasno mlijeko i jogurt. Zašto je to tako? Razlog je taj što se osobe koje jedu light hranu uvijek nagrade dodatnom čokoladicom ili čipsom.

10. Ako je kruh na stolu, vrlo je vjerojatno da ćete uzeti “samo jedan komad”. Zato sljedeći put kad postavljate stol ‘zaboravite’ na kruh. Vidjet ćete da vam neće nedostajati, a kilogrami će se topiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu