Categories Prehrana i dijete

OVA DIJETA JE OSMI PUT zaredom proglašena najboljom na svijetu

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

DASH dijeta osmi je puta zaredom proglašena kao najbolja dijeta na svijetu prema stručnjacima američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo, a odmah iza nje na listi je mediteranska dijeta.

DASH dijeta nastala je kao projekt istraživača koji su osnovali Nacionalni institut za istraživanja bolesti srca, pluća i krvi u SAD-u.

Osnovna je ideja bila osmisliti dijetu koja će sprječavati rast tlaka, no pokazalo se i da odlično uklanja loš kolesterol, a ništa manje učinkovito topi i masne naslage.

DASH dijeta temelji se na povrću i cjelovitim žitaricama, te niskom unosu crvenog mesa, slatkiša i slatkih pića.

Što se tiče kriterija za izbor najbolje dijete, da biste dobili vrhunske ocjene, dijetu treba biti lako pratiti, mora biti hranjiva, sigurna, te učinkovita za gubitak težine. Ne smije poticati šećerne bolesti i bolesti srca.

U obrazloženju odluke znanstvenici su ustvrdili da DASH nije hirovita prehrana, nego zdravi plan prehrane koji podržava dugoročne promjene životnog stila.

DASH mediteranska dijeta se stalno navode kao najbolji izbor dijete iz razloga što ne ignoriraju u potpunosti nijedan tip namirnica. Dobro su balansirane i jednostavne za provesti zato što uključuju razne namirnice koje su fine i zasitne, a iza njih stoji cijeli niz istraživanja koja su dokazala njihov blagotvoran učinak na zdravlje.

S druge strane, ograničavajuće dijete poput Keto i Whole30 dijete nisu dobre jer, dok ograničavanje unosa određene vrste hrane može dovesti do brzog gubitka težine, bilo koja dijeta koja potpuno isključuje neki tip namirnica ima veliki potencijal da nakon završetka dijete ima kontraučinak.

Stoga, kad već živimo u zemlji koja je djelomično mediteranska… nemojte komplicirati!

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu