Categories Prehrana i dijete

OTKRIVAMO VAM NAČIN kako ćete tjestenini drastično smanjiti broj kalorija

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Tjestenina, koliko god ukusna bila, sama po sebi je škrob koji nije osobito dobar za nas. Tako 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo. Ipak, znanstvenici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine – postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, piše “The Telegraph”.

Sve što treba napraviti jest ne jesti je odmah nakon kuhanja, nego ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji “Trust Me, I’m a Doctor”.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.

“Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi”, rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.

Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: 24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu