Categories Prehrana i dijete

HRANITE SE OVAKO i više nikada nećete morati na dijetu

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Zdrava prehrana ne bi smjela biti moda, to bi trebala biti svakodnevica kroz svih 12 mjeseci u godini. No neodoljivi blagdanski stol i pred vas je sigurno stavio težak zadatak – pripaziti na prehranu. Tko ne bi nakupio nekoliko kilograma viška i pomislio “zamarat ću se s njima kasnije”?

Kvalitetno i zdravo jesti pritom čuvajući svoju liniju te biti spreman za one iduće blagdane itekako je moguće. Priroda je uvijek pametnija, pa pripazite na namirnice koje uspijevaju u određenom godišnjem dobu.

Pridržavate li se ovih sedam jednostavnih pravila tijekom cijele godine, više nikada nećete reći: “Moram na dijetu”.

1. Zimi se ne morate odreći ukusnih mesnih delicija i mirisnih kobasica.

“Mnogi ne znaju da tradicionalna hrana sadržava i velike količine vitamina. Odličan izbor zimi bit će i kelj pupčar, kupus, kiseli kupus”, kaže nutricionistica Marija Andrijašević u prilogu IN magazina.

2. Nutricionisti poručuju – da se ne biste morali detoksicirati, nemojte se toksicirati. Tijekom zime nikako nemojte zaboraviti voće i nezaobilazne agrume koji su prisutni kroz cijelu godinu kao što su naranče, grejp i limun.

Obično se kod njih najviše ističe velika količina vitamina C, međutim, imaju i veliku količinu vlakana, tako da su ta vlakna opet povoljna zbog toga što potiču probavu, kako ističe Marija.

3. Proljeće obiluje zanimljivim namirnicama koje su nam potrebne. Izađite na tržnicu i potražite mladi medvjeđi luk.

U proljeće jedemo hranu koja je živa, koja u sebi sadrži velike količine živih enzima. Metabolizam se budi, organizam se budi, tako trebamo i što više žive hrane, kako ističe Marija.

4. Blagodati šparoge svi znamo, no dolaskom toplijih dana važno je i što pijemo.

“Ljudi su više o pokretu, zahtijevaju više tekućine, zahtijevaju više vode. Preporučila bih svakako natašte ujutro 3 dl vode s iscijeđenim limunom”, poručuje Marija.

5. Svibanj je krajnje vrijeme da povećate unos beta-karotena iz crvenkasto-žutog povrća.

“Tijekom ljetnih mjeseci bakterije se lakše razvijaju te je potrebno jesti začinjeniju hranu zbog toga što ona djeluje na razvoj bakterija, odnosno antiparazitno”, otkriva Marija. Malo-pomalo uvodite sezonsko voće i povrće. Ponuda je odlična: paprika, rajčice, feferoni…

“Istaknula bih od sezonskog voća jagode, trešnje, višnje”, kaže Marija.

6. Što dulje zadržite dobro raspoloženje s ljetnog godišnjeg odmora i planirajte svoje nadolazeće obveze, ali i prehranu.

“Prema jeseni i zimi volimo jušnije jesti, gušće juhice, više su to kremaste juhe od gljiva, rajčice… Bundeva je, recimo, jedna odlična namirnica zbog toga što ima blago alkalno djelovanje, tj. blago neutralizira organizam”, priča Marija.

7. Nemojte dopustiti da vas bilo kakva promjena prehrane obeshrabri.

“Kažu da je potrebno oko 28 dana da bi se stekla zdrava navika”, poručuje nutricionistica Marija Andrijašević.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: ZADOVOLJNA.DNEVNIK.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu