Categories Novosti

KAKO JE TO BITI RODITELJ danas u “moderno doba”

FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Rođenje djeteta mnogi opisuju kao najsretniji trenutak u životu. Majke ne mogu prestati govoriti o djeci i njihovim postignućima, očevi se ponose sinovima kad se potuku ili daju gol na utakmici… no velik broj njih puno radije ide na posao samo kako ne bi morali čuvati djecu. Zvuči poznato?

Anketa provedena na više od 1.500 roditelja u Velikoj Britaniji otkrila je zanimljive stvari o čarima roditeljstva. Naime, čak 31 posto ispitanika priznalo je da je teže ostati kući s djecom nego otići na posao.

“Postati roditelj uistinu je nevjerojatno iskustvo, ali znamo i da ovo novo životno poglavlje sa sobom nosi veliku dozu stresa i brige. Htjeli smo vidjeti kako novopečeni roditelji dišu i kako se nose s djecom prvih nekoliko godina njihovog života dok se svi skupa ne uhodaju. Htjeli smo da vide kako svi imaju iste brige i izazove te ih podržati na najbolji način”, rekla je jedna od autorica studije Rebecca Bennett.

Amy Whipple-Myers, instruktorica u Centru za obitelj u koji roditelji mogu doći s dječicom i ostaviti ih na čuvanju, kako bi predahnuli i napunili baterijie ili s nekim porazgovarali, nije iznenađena rezultatima ankete.

“Roditeljstvo iscrpljuje. Roditelji moraju pronaći barem sat vremena dnevno za sebe. Sat vremena da napune baterije jer biti doma sklincima je samo davanje i davanje i davanje i tako cijeli dan”, objašnjava Amy. “Želimo podržati mlade roditelje u tome da imaju pravo brinuti se i o sebi i da je to njihova dužnost”, dodaje.

Ostala priznanja i dojmovi koje su anketirani roditelji podijelili s javnosti su: dok imate maleno dijete zaboravite na ispijanje čaja, jest ćete većinu obroka jednom rukom, leđa će vas neprestano boljeti i ne manje važno: osjećat ćete bezuvjetnu ljubav prema svojim klincima.

Anketa je pokazala i da 77 posto ispitanika zbog društvenih mreža ima osjećaj da se mora natjecati s ostalim roditeljima, a njih 22 posto ima konstantni pritisak da moraju biti savršeni roditelji.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu