Categories Vaše dijete

ZANIMLJIVOSTI KOJE vjerojatno niste znali o razvoju djeteta

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Ako mislite da je sve što vaše dijete zna samo spavanje, hranjenje, plakanje i obavljanje nužde, prevarili ste se. Razvoj djeteta je jako tajnovit i složen proces, toliko da su neki znanstvenici posvetili cijeli svoj život proučavajući ga. U sobi vašeg djeteta se događaju čuda, i vjerojatno ćete i sami ostati u čudu kada primijetite koliko se brzo vaše dijete mijenja i razvija.

Ako mislite da vaše tek rođeno dijete po cijele dane samo spava, vjerojatno će vas iznenaditi činjenica da djeca, kad napune dva do tri tjedna, mogu već polagano dignuti glavu tijekom dojenja. Neki pedijatri i stručnjaci smatraju da djeca to mogu napraviti i prije nego što napune dva tjedna.

Zanimljivo je također to da se vaše dijete rodi u kompletu s još nekoliko iznenađenja u obliku određenih refleksa. Jedan od zanimljivih primjera je taj da, ako lagano lupite o bradu djeteta, ono će automatski okrenuti glavu prema vama. Ako, pak, stavite prst u usta djeteta, ono će ga automatski početi cuclati jačinom jednog prosječnog kućnog usisavača. Kada dijete stavite tako da stopalima dodiruje pod, ono će početi raditi prve korake koji nalikuju plesanju. Ovi refleksi pomoći će mu da se razvije i preživi, a vama će pružiti sate i sate zabave i uživanja gledajući ga.

Još jedna zanimljiva igra koju možete igrati sa svojim djetetom je ta da mu isplazite jezik, a ako dijete nije preumorno, gladno i ako je dobrog raspoloženja, može se dogoditi da vam uzvrati istom gestom, odnosno da isplazi jezik. Ovo je vrlo zanimljivo, pogotovo za stariju djecu, koja će uživati u ovoj igri sa svojim mlađim bratom ili sestrom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu