Categories Vaše dijete

EVO KAKO NA ZELENU GRANU s djetetom koje je previše izbirljivo oko hrane

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Nije lako s djecom koja tjeraju po svome, a još je gore kad svoja pravila i prohtjeve žele progurati za stolom. Djeca, naravno, imaju pravo odbiti određenu vrstu hrane ako im ona nije fina ili se od nje ne osjećaju dobro, a možda to čak i ne znaju objasniti. S druge strane, roditelj negdje treba potegnuti crtu i ne dozvoliti djetetu da odguruje tanjur samo zato što mu se danas ne jede mrkva.

U ovom članku dijelimo nekoliko savjeta kako izaći na kraj s izbirljivom djecom.

Nemojte hranu koristiti nagradu. Ako obećate djetetu da će dobiti tortu ako pojede mrkvu, samo učvršćujete njegovu ideju da mrkva nije fina pa ju treba pretrpjeti kako bi ono fino što prije došlo na red.

Nemoje prisiljavati djecu da pojedu količinu hrane koju vi mislite da trebaju. Na taj način djeca ignoriraju svoj unutarnji glas koji im govori kada su siti, a može ih potaknuti na prejedanje koje završava prekomjernom tjelesnom težinom.

Nemojte im pripremati posebne obroke. Samo se pobrinite za to da u svakom obroku postoji nešto što dijete voli jesti. Tako ono neće ostati gladno, niti će dobivati poseban tretman.

Poslužite različite vrste zdravih namirnica tako da dijete uvijek može pojesti nešto zdravo, bez obzira na to što možda neće pojesti baš svaku od njih.

Pripremite međuobroke. Djeca brzo sagorijevaju energiju pa im treba više manjih obroka dnevno.

Često uvodite nove namirnice u svoje obroke kako bi se djeca priviknula na nove okuse.

Jedite različitu hranu pred djecom. Djeca vole prisvajati navike drugih, pa će vjerojatno poželjeti kušati neku namirnicu ako vidi da ju vi jedete.

Neka obroci budu zabavni. Dajte djeci priliku da pomognu u pripremi (na primjer, odnesu kruh na stol) i odvojite ih od televozora i drugih predmeta koji odvlače pozornost.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu