Categories Vaše dijete

EVO KAKO MOŽETE POMOĆI DJECI da zavole čitanje

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

Čitanje uvelike pridonosi dječjem razvoju, a s početkom svake školske godine ono postaje jednom od aktivnosti kojom se djeca svakodnevno bave. S obzirom na to da je čitanje jedan od osnovnih načina učenja, mnoga djeca vide ga najprije kao obavezu i u puno slučajeva žele ga se što prije riješiti.

No, uz malo truda, čitanje se djeci može predstaviti kao zanimljiva aktivnost koja pruža nekoliko važnih beneficija.

Kako pomoći djeci da zavole čitanje?

Budite sigurni da djecia vide da i vi čitate. Djeca će prihvatiti ponašanje koje je i roditeljima uobičajeno, što znači da će čitanje prihvatiti kao nešto u čemu osoba uživa. Neka vas vide kako čitate knjigu ili novine, a pritom i njima ponudite da sjednu kraj vas i da čitate zajedno.

Čitajte na mjestu na kojem je i djetetu ugodno čitati. Tako djetetu dajete mogućnost da stane ili sjedne kraj vas i zaviri u vaše štivo, čak i nesvjesno ili nenamjerno.

Razgovarajte o pročitanome. Raspravljajte o važnosti i poukama neke priče, a ne samo o radnji. Pomognite djetetu shvatiti da se bit priče skriva u različitosti likova, njihovih karaktera i odluka te ih potaknite na razmišljanje o tome kako neku pouku može primijeniti na vlastiti život.

Ako pokazuju interes prema određenom autoru, potičite ih da pročitaju što više njegovih knjiga, a pritom ih usmjerite i na druge autore koji pišu o sličnoj tematici kako biste širili njihove vidike.

Ako knjige posuđuju u knjižnici, potaknite ih na to da posude što više knjiga odjednom. Na taj ćete im način omogućiti da istraže vlastite interese i što ranije pronađu temu koja ih najviše zanima.

Znate li da…

… će djeca koja žive u lošim uvjetima do treće godine života naučiti 30.000 riječi manje od djece koja žive u dobrim životnim uvjetima?

… 86-98 % svojeg vokabulara djeca usvajaju od roditelja?

… bi dijete trebalo dnevno čitati minimalno 15 minuta?

… je broj srednjoškolaca koji čitaju iz užitka u opadanju od 1992. godine?

Djeca danas nisu ništa manje inteligentna nego što su bila nekad, jedina novost je ta da im se od najranijih dana nudi više opcija prema kojima mogu usmjeravati svoju pažnju. Kako biste razvili ljubav prema čitanju kod svojeg djeteta, kao i sa svakom dugom navikom, morate dokazati da je zanimljiva.

FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES
FOTO: THINKSTOCK/GULIVER IMAGES

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu